27.07.2019 | Adam Kodet | Zápas

Vlašim jediným gólem vyhrála v Prostějově

Foto: fcsbvlasim.cz
Prostějov – Jediný gól rozhodl duel Prostějova s Vlašimí. Vstřelil jej krátce po zahájení druhého poločasu vlašimský Petr Breda, který se po angažmá v Ostravě a hostování v Jihlavě vrátil pod horu Blaník. Středočeský celek tak Moravanům oplatil poslední porážku z Vlašimi, kde Prostějov vyhrál shodně 1:0.
bez branek
52' Breda
74' Sus
88' Koudelka
81' Svoboda
83' Skopec
88' Jelínek
Sestavy
Bréda – Kotouč, Schuster, Biolek – Pašek (58. Kroupa), Koudelka, Lutonský, Střeštík, Janíček, Rolinc (69. Píchal) – Zapletal (58. Sus).
Na lavičce: Mucha, Pernackyj, Korovikov, Šteigl
Trenér: Oldřich Machala
Řehák – Breda, Štochl, Broukal, Blecha (84. Plachý) – Janda, Skopec, Pilík, Svoboda, Dias (67. Šabanov) – Fotr (46. Jelínek).
Na lavičce: Bačkovský, Kadlec, Diamé
Trenér: Michal Mašek, Václav Hradecký
Rozhodčí: Dorušák – Vodrážka, Batík • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 920

Komentář

Prostějovští chtěli využít příznivého losu soutěže, kdy v prvních dvou kolech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostili dva celky, které skončily v loňské sezóně až za nimi. Od začátku utkání třímali otěže zápasu pevně ve svých rukách a soupeře z Vlašimi drželi zkrátka. Hanáci poprvé přímo ohrozili brankáře Řeháka v desáté minutě, kdy jeho pozornost vyzkoušel aktivní Koudelka přízemní střelou. Prostějov se nadále držel s míčem na kopačkách na polovině soupeře, což vyústilo v několik nebezpečných šancí a množství rohových kopů, obrana Středočechů však odolávala.

V polovině poločasu přišel čas Lutonského, který v rychlém sledu spálil tři vyložené šance z podobné pozice. Dvakrát k němu propadl míč po rohu, ze stejného místa na levé straně velkého vápna zakončoval po dlouhém nákopu brankáře Brédy, ale ani jednou neuspěl. Na konci poločasu se v útoku připomněla i Vlašim. Nejprve musel brankář Bréda hasit svou vlastní chybu, když vychytal z bezprostřední blízkosti Blechu, následně pálil zleva Fotr a ihned po něm po odrazu minul odkrytou bránu Skopec.

Středočechům útočné choutky vydržely i do druhé půle. Vzduch na hřišti svou rychlostí vířil zejména střídající Jelínek, který v 52. minutě nakonec připravil gólovou pozici pro Petra Bredu. Ten oklamal všechny přítomné hráče včetně brankáře Brédy svým stříleným centrem, který nakonec zapadl přesně k pravé tyči prostějovské svatyně. Domácí se snažili okamžitě kontrovat a po sérii neúspěšných ataků nakonec dopravili míč do sítě, jenomže pomezní rozhodčí nekompromisně zvedl praporek na znamení ofsajdu.

Prostějov postupně vrhal všechny síly do útoku, na hřiště vyslal tři čerstvé útočníky z lavičky, ale ani to mu nakonec k bodům nepomohlo. Vlašim předváděla organizovanou obrannou a poziční hru a nepouštěla soupeře k výraznějším šancím. Brankář Řehák tedy zasahoval vesměs po dlouhých centrech nebo standardních situacích. Na konci utkání se na kopačky Prostějova začala viditelně vkrádat nervozita, čehož Vlašim dokázala využít k několika rychlým kontrům, ale hlavně k uspoření cenných vteřin. Domácí se už k výraznějšímu ohrožení Řehákovy branky nedostali a Vlašim si tak z Hané odvezla všechny body.