11.08.2019 | Radek Barkman | Zápas

Žižkov zlomil Vítkovice rohem a prodloužil jejich čekání na úspěch v Seifertově ulici

Foto: fkvz.cz
Praha - Fotbalisté Viktorie Žižkov si na svém stadionu poradili v utkání 4. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Vítkovicemi 2:0. Pražané byli po celý zápas lepším týmem, svou převahu však gólově vyjádřili až po změně stran. Díky trefám Čapka a Březiny tak nakonec slaví zasloužený zisk tří bodů. Hosté tak zatím nikdy v historii samostatného českého fotbalu na stadionu v Seifertově ulici nebodovali.
64' Čapek
82' Březina
bez branek
90' Švenger
90' Guttiner
38' Holiš
59' Matoušek
Sestavy
Švenger – Řezáč, Opluštil, Březina, Tusjak – Urbanec (62. Čapek), Batioja, Gil (85. Halgoš), Súkenník, Bazal (89. Guti) – Jaroslav Diviš.
Na lavičce: Soukup, Petrlák, Egidio
Trenér: Zdeněk Hašek
Květon – Surzyn, V. Cverna, Mikula, Stříž – Praus (46. Matěj), Matoušek (67. Chvěja), Zorvan, Holiš (76. Suchan), Kania – M. Kovařík.
Na lavičce: Simkanič, Klusák, Motyčka, Martišiak
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Lerch - Šimáček, Hurych • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1002

Komentář

Viktoria se do svého soupeře zakousla od úvodních minut a před bránu Milana Švengera ho pouštěla jen sporadicky. První vlaštovkou před hostující svatyní naopak byla hlavička Urbance, který ale mířil těsně mimo. Ještě větší příležitost pak měl o několik minut později Bazal. Opluštil ho našel přesným centrem z pravé strany na zadní tyči, křídelní hráč Žižkova však vypálil vedle brány.

Po změně stran se obrázek hry navzdory střídání ve vítkovickém dresu nijak nezměnil. Švenger zůstával téměř bez práce, zatímco vitální výkon Žižkova gradoval v další brankové příležitosti. Při střelbě byl aktivní výborně hrající Luis Gil, často však nacházel jen střed brány, který měl Květon pokrytý.

První gól tak přišel z poměrně nenápadné situace. Tusjak odcentroval míč z levé strany do pokutového území, kde ho David Čapek údajně lehce usměrnil a překvapený gólman Vítkovic neměl šanci zasáhnout. Kdo by čekal tlak hostů a snahu o vyrovnání, musel být zklamán. Celek z Ostravy zahrozil za celý duel pouze dvakrát. Poprvé to bylo, když po standardní situaci chyběly Kovaříkovi k úspěšnému zakončení jen krůčky.

Mezitím mohl náskok domácích pojistit hlavičkující Batioja, ale mířil těsně mimo. Na druhé straně se zase míč nečekaně odrazil k Zorvanovi, jehož oblouček z hranice vápna šel nad bránu. Jinak ovšem Žižkov zápas s přehledem kontroloval. Po faulu na Bazala navíc sudí Lerch nařídil pro domácí přímý kop z velmi dobré pozice a stoper David Březina ho parádním způsobem poslal do brány. V závěru ještě mohl přidat třetí gól Diviš, ale v čisté šanci lehce zezadu atakován mířil jen do boční sítě. I tak ovšem Žižkov potvrdil dlouhodobou pozitivní bilanci vzájemných duelů proti Vítkovicím.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Hašek (trenér Žižkova): Dominovali jsme na míči a byli jsme v tlaku. Čekal jsem po celý zápas, jestli se dokážeme prosadit. Často jsme se dostávali do přečíslení, ale nevyhodnocovali jsme to dobře. Poté, co jsme dali gól, tak jsem věřil tomu, že to zvládneme. Pochválím kluky za pracovitost a pohyb, hra ve středu byla dobrá, ale představoval bych si, že se do šancí budeme dostávat více.

Jiří Balcárek (trenér Vítkovic): Musím říci, že Žižkov vyhrál zcela zaslouženě. V prvním poločase jsme propadali ve středu hřiště, i když se na to připravujeme. Nezískali jsme prakticky žádný odražený balon a nedostali jsme se do soubojů. Když už jsme míče získali, tak tam byla špatná nabídka. Ve druhém poločase bylo otázkou času, kdy dostaneme gól a soupeř ho tam nakonec dotlačil. Jsem zklamán, protože jsme tomu obětovali hodně síly a energie. Zamýšlím se nad tím, proč jsme prohráli téměř každý souboj. Zcela zaslouženě musím Žižkovu pogratulovat k vítězství.