18.08.2019 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf poprvé v nové sezoně zvítězil, doma porazil favorizovanou Jihlavu

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Utkání mezi posledním Varnsdorfem a doposud neporaženou Jihlavou zakončilo páté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Domácí sice byli v roli outsidera, chtěli ale odčinit týden starou vysokou prohru v Hradci Králové. „Hrajeme doma a budeme chtít udělat maximum pro úspěch. Mužstvu věřím,“ měl jasno před úvodním výkopem David Oulehla. A to se Varnsdorfu také povedlo – na domácí půdě porazil Vysočinu Jihlava 2:1.
53' Schön
69' Micovčák
82' Klobása
89' Kocourek
89' Breda
54' Tijani
Sestavy
Samoel – Heppner, Lehoczki, Breda, Ondráček, Schön (76. Houser), Barac (63. Kazda), Micovčák (85. Šimon), Kubista, Kocourek, Finěk.
Na lavičce: Vaňák, Minsung, Novák, Richter
Trenér: David Oulehla
Vejmola – Tijani, Novotný (77. Koubek), Pavlík (46. Javůrek), Smejkal, Vaculík,, Klobása, Tlustý, Rezek, Lacko (61. Beltrán), Fortelný.
Na lavičce: Veselý, Vedral, Mikuš
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Cieslar – Myška, Mojžíš • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 805

Komentář

Úvodní minuty zápasu patřily Varnsdorfu, který byl aktivnější a u míče byl vždy o krok dříve. Dobře organizovaná obrana a rychlé brejky. To byl styl, kterým se dnes tým ze Šluknovského výběžku prezentoval. A pro první velkou šanci si přišel ve 23. minutě zápasu. Ondřej Kocourek centroval míč do vápna přímo na hlavu Davida Bredy, který sice mířil pod břevno, ale parádním zákrokem se blýskl Luděk Vejmola. Další velkou šanci si Varnsdorf vypracoval až v závěru první půle. Matěj Kubista hlavičkou jen těsně minul bránu.

Radim Kučera o poločase sáhl k prvnímu střídání. Hru ve druhé půli přišel oživit Jan Javůrek. Jenže byl to opět Varnsdorf, který se mohl radovat a to ve 48. minutě. Hlavní sudí však branku domácího týmu neuznal pro útočný faul. Jihlava přidávala na obrátkách a chtěla zápas zlomit. Potvrdilo se však pravidlo nedáš, dostaneš. A když Matúš Lacko nevyužil šanci odkryté branky, Varnsdorf udeřil z rychlého protiútoku. V malém vápně nikým nehlídaný Patrik Schön otevřel v 53. minutě skóre utkání.

Byť se Jihlava tlačila na polovinu soupeře, vyloženou šanci si ne a ne vytvořit. A tak v 68. minutě využil standardní situaci Erik Micovčák, který krásnou střelou do horního rohu přiblížil svůj tým k první letošní výhře. Od 70. minuty se Varnsdorf bránil a pouze odkopával míče, což vyústilo k brance Jihlavy. Centr do vápna sice Miroslav Samoel vyboxoval před sebe, na dorážku Stanislava Klobásy byl ale příliš krátký.

Varnsdorf nakonec udržel vedení až do samotného konce a připsal si tak první výhru v letošním ročníku. Jihlava naopak poprvé body ztratila.

Ohlasy trenérů

David Oulehla (FK Varnsdorf): „Potřebovali jsme dát mužstvo po tom debaklu v Hradci dohromady. Pracovali jsme v tom utkání tak, jak jsme chtěli. Zhušťovali jsme prostory, četli jsme hru soupeře. Měli jsme náznaky tří až čtyř přechodů, ale nedotáhli jsme to. Druhou půli měly ty přechody parametry, hráči pracovali na hraně svých možností. Utkání jsme mohli sice rozhodnout dřív, ale dneska zasloužené tři body. Musím poděkovat mužstvu, jak to odehrálo. Kluci dřeli, klobouk dolů. Jihlava je nesmírně kvalitní mužstvo, takže jsme hráli s respektem, ale věděli jsme, že i my tu kvalitu máme. Když na to budeme navazovat, body přijdou.“

Radim Kučera (FC Vysočina Jihlava): „Celý týden jsem četl, že se nám tady nedaří, samozřejmě jsem viděl, že Varnsdorf prohrál v Hradci, což je vždycky ošemetné. Nevím, s čím hráči pracovali v hlavě, tady se vždycky ukáže ta mentalita. Tak jak jsem byl poslední zápasy na hráče hrdý, tak dneska jsem na ně naštvaný. Protože s tím, to, co předvedli, nemělo s tím, na čem pracujeme a kde se chceme posouvat, vůbec nic společného. Přijeli jsme sem na výlet, to jsem mohl vzít úplně jiný tým. První poločas jsem neviděl z naší strany to, co jsme chtěli, to co nás zdobí – pohyb s míčem. Hráči si asi myslí, že to přijde samo, že se soupeř porazí sám. Varnsdorf dostal minulé kolo facku a to ho postavilo na nohy a dneska zaslouženě vyhrál. Druhý poločas jsme nastoupili vlažně, až dva góly nás zpražily. Dali jsme sice kontaktní gól, ale dneska jsme si tři body nezasloužili. Nechápu to. Takhle se prostě nehraje o první místo, jsem neuvěřitelně naštvaný a hráči to odskáčou.“