30.08.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Pardubice pokračují ve skvělé jízdě, v předehrávce vyhrály na hřišti Vítkovic

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Ostrava – Fotbalisté Pardubic dál pokračují ve skvělých výkonech a po i sedmém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zůstanou v čele soutěže. Východočeši si připsali pátou výhru sezony na hřišti Vítkovic, kde po gólech Solila, Jeřábka a Čelůstky vyhráli 3:1. Za domácí se prosadil Zorvan. Zatímco Pardubice jsou dál v čele ligy, Vítkovičtí se i po tomto kole budou krčit na dně tabulky.
22' Zorvan
6' Solil
26' Jeřábek (pen)
28' Čelůstka
11' Surzyn
25' Mikula
69' Suchan
72' Cverna
70' Hlavatý
84' Miker
Sestavy
Květon – Stříž (65. Buchvaldek), Mikula, Cverna, Surzyn – Holiš – Praus (46. Suchan), Zorvan, Matěj, Kania – Kovařík (74. Martišiak).
Na lavičce: Simkanič, Chvěja, Motyčka, Matoušek
Trenér: Jiří Balcárek
Letáček – Prosek, Toml, Šejvl, Čelůstka – Jeřábek – Kohút (74. Miker), Solil, Hlavatý, Pfeifer (67. Zifčák) – Černý (86. Kepl).
Na lavičce: Šmíd, Sokol, Zukal, Kovář
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Denev – Batík, Mojžíš • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 683

Komentář

Ostravané chtěli navázat na dobrý výkon z Brna, leč stejně jako v řadě posledních utkání chybovaly v obraně a již v sedmé minutě ztrátu míče využil Tomáš Solil, jenž se míč potáhl před pokutové území, a i když mohl nahrávat dalším dvěma spoluhráčům, povedenou ranou překonal Květona.

Pardubice nepolevily a záhy si vypracovaly další příležitosti z druhého rohového kopu zápasu. Po několika odrazech a dvou zblokovaných střelách se balon dostal doprava ke Solilovi, a ten ranou pod břevno protáhl domácího gólmana. Vítkovice odpověděly centrem z levé strany, hlavičkovat mohl Mikula, ale těsně před ním poslal míč na roh jeden z červenobílých stoperů.

Domácí postupně získali převahu na míči, a přestože ani dva rohy k šanci nevedly, tak ve 22. minutě vypálil z dálky Filip Zorvan a projektilem do šibenice překonal bezmocného Letáčka.

Krásný fotbalový moment ovšem nastartoval útočné snahy červenobílých, které podtrhl nešikovným zákrokem Mikula. Trestem však nebyla jen žlutá karta, ale také s přehledem proměněná penalta z nohy kapitána Jana Jeřábka. Hosté vedli a napodruhé se poučili a ihned přidali další branku, ťukec u rohového praporku vyústil v přihrávku do vápna, kam vběhl Tomáš Čelůstka a ranou na zadní tyč zvýšil na 3:1 pro Východočechy.

Otřesená defenzíva Vítkovic hořela i v dalších minutách, dlouhý míč za obranu už si zpracovával Černý, ale balon mu uskočil. Největším rozdílem byla hra ve středu hřiště, kde modrobílí ztráceli míče, zatímco záloha Pardubic dokázala míč podržet a dobře rozehrát do krajů. Poslední příležitost první půle měl Kohút, který probil vše, co mu stálo v cestě, posléze ovšem vypálil nad.

Po změně stran byl obraz hry jasně daný, Pardubice výborně seřazené v bloku a čekaly na brejky, zatímco domácí se zoufale snažili překonat dobře seřazenou defenzívu Východočechů. Ostravanům vcelku fungovaly centry z pravé strany, jeden do vápna vyslal Surzyn a Letáček jen těsně před Kovaříkem boxoval míč do bezpečí. Úspěšní nebyli ani Pardubičtí, jejich protiútoky často končily ztrátami nebo dobrým obraným zákrokem domácího obránce.

S přibývajícím časem bylo čím dál víc jasno, že je o výsledku rozhodnuto. Vítkovice nebyly schopny již nic vymyslet, nejblíže byl gólu v nastaveném čase centr Kanii a následná hlavička kousek vedle. Pardubice si v poklidu dokráčely k dalšímu vítězství, které jen upevnilo jejich pozici v čele FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.