27.09.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Vítkovice poprvé v sezoně bodovaly venku, z Ústí nad Labem vezou bod za remízu 1:1

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Vítkovic ukončili čtyřzápasovou šňůru bez bodu na hřišti soupeřů a v 10. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali v Ústí nad Labem 1:1. Hosté v utkání vedli 1:0, ovšem domácí Arma ve druhém poločase dokázala srovnat stav. Krátce poté se Vítkovice prosadily podruhé, ale gól nebyl kvůli útočnému faulu uznán.
68' Matějka
20' Chvěja
72' Peterka
34' Matěj
Sestavy
Tvrdoň – Krátký, T. Vlček (87. O. Jakubov), Pimpara, Prošek – M. Bílek (61. Miskovič), J. Peterka, M. Valenta (61. Drame) – D. Richter – Bassey, Matějka.
Na lavičce: Plachý, Jirkovský, Strada
Trenér: Aleš Křeček
Květon – Surzyn, Holiš, Cverna, Stříž – Motyčka, Matěj (77. Kovařík) – Buchvaldek (90. Kania), Zorvan, Klusák – Chvěja (85. Suchan).
Na lavičce: Simkanič, Praus, Martišiak
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Hurych • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 465

Komentář

Před samotným zápasem uctili hráči a fanoušci minutou ticha zesnulého Jana Linharta, který 14. září 2019 zemřel ve věku 74 let. Jan Linhart stál v čele představenstva ústeckého fotbalového klubu téměř deset let a je podepsaný pod největšími úspěchy klubové historie. V době jeho předsedování Arma postoupila dvakrát do nejvyšší české fotbalové soutěže a pod jeho vedením se v roce 2014 postavil nový stadion. Za svou práci byl 1. září 2019 oceněn radními města Ústí nad Labem v čele s primátorem Ing. Petrem Nedvědickým.

Na první vážnější akci nemuselo 465 diváků dlouho čekat, když ve třetí minutě Daniel Richter z dvaceti metrů mířil jen těsně vedle pravé tyče. O čtyři minuty později stejný hráč servíroval gólovou přihrávku Václavu Proškovi, který před odkrytou bránou orazítkoval břevno. Vítkovice trestaly v 19. minutě, když defenziva domácích pozapomněla na Ondřeje Chvěju, který usměrnil balón k levé tyči.

Hosté se mohli ujmout dvoubrankového vedení za tři minuty, Jan Matěj si vyběhl s balónem do středu, odkud byla jeho jedovka zblokována na rohový kop. Ve 28. minutě mohla vyrovnat Arma, Daniel Richter připravil šanci Lukáši Matějkovi, který z dobré střelecké pozice pálil vedle. Časomíra přičetla dalších dvanáct minut, když Fortune Akpan Bassey přihrál Danielu Richterovi, kterému zamezila ve skórování pravá tyč. O dorážku se snažil ještě Marek Krátký, který ale nechal pouze vyniknout hostujícího brankáře.

V 58. minutě aktivní Daniel Richter vystřelil zblízka pouze do gólmana, z dorážky mířil Lukáš Matějka do boční sítě. Po deseti minutách hry se domácí příznivci branky dočkali, když Jiří Miskovič nalezl centrem z přímého volného kopu Lukáše Matějku, který hlavičkou změnil směr balónu směrem do sítě.

Arma se nemusela radovat dlouho, v 71. minutě se prosadil Filip Zorvan, hlavní arbitr Pavel Královec ale branku pro útočný faul Vítkovic neuznal. V 85. minutě byl hlavním hrdinou Josef Kveton. Marek Krátký měl na kopačkách rozhodující gól, avšak pálil do přesouvajícího se strážce hostující svatyně. Z protiútoku v minutě následující se na opačné straně po brejku mohl prosadit také Michal Stříž, který si vylámal zuby na ústeckém brankáři.

Ústí nad Labem s Vítkovicemi uhrálo remízu 1:1 a nadále zůstalo neporušené pravidlo, kdy po návratu Vítkovic do tuzemské druhé nejvyšší fotbalové soutěže, se od roku 2016 ani v jednom ze vzájemných duelů neradovali z výhry hosté.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Získali jsme pouze bod, doma jsme chtěli hodně vyhrát. Na domácím stadionu nám utkání nejdou výsledkově, nevyhráváme je. Hodně jsme chtěli, na hřišti to bylo vidět. Scénář zápasu se odvíjel přesně podle toho, jak jsme se na střetnutí připravovali. Soupeř zalezl, bránil svoji polovinu, rezignoval na vysoké napadání. Věděli jsme, že budeme hrát do hlubokého bloku, který mají dobře zvládnutý a čekají na brejk nebo standardní situaci. My máme trochu jinou filozofii. Dokázali jsme se do toho dostat, problém jsme měli až před bránou, šance jsme si vytvářeli i proti tomuto úrputně bránícímu soupeři. Nastřelili jsme tyč, břevno a měli další příležitosti. Dopustili jsme se jedné chyby, kdy jsme dovolili Vítkovicím odcentrovat a i z jediné chyby jsme byli potrestáni. My se na góly nadřeme, rozhodla naše malá produktivita v poslední útočné fázi, protože klukům nemohu herně nic vyčítat. Bojovali, rvali se, i když od některých hráčů jsme čekali více.“

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): „Bod bereme s pokorou, nehráli jsme tak ustrašeně, hráli jsme odvážně i směrem nahoru. Kluky jsem nabádal před zápasem k tomu, že v Ústí nad Labem můžeme uhrát více než bod a věřil jsem, že můžeme vyhrát. V prvních patnácti minutách jsme měli problémy, domácí nás zatlačili, nastřelili břevno a tyčku. Z naší první akce jsme udeřili. Chtěli jsme dále hrát ze zabezpečené obrany, na brejkové situace. Za stavu 0:1 jsme mohli některé situace řešit jiným způsobem, Ústí nad Labem si ve druhém poločase po dvojitém střídání vytvořilo tlak. Inkasovali jsme ze standardní situace, s čímž máme dlouhodobý problém. Máme převážně hráče menšího vzrůstu, to se může stát. Poté se hra převalovala ze strany na stranu a čekalo se, kde padne gól. Přežili jsme největší šanci Marka Krátkého, která nás mohla odsoudit k prohře. Na druhou stranu my mohli skórovat prostřednictvím Michala Stříže, který šel sám na gólmana. Ve finále bod pro obě strany je zasloužený.“