18.10.2019 | Martin Hruzík | Zápas

Dukla zvládla ve Vítkovicích roli favorita, znovu se dotáhla na první místo

Foto: fkdukla.cz
Ostrava – Pražská Dukla zajížděla na půdu Vítkovic jako aspirant na vítězství. A v Ostravě svůj potenciál bezezbytku potvrdila. Zahajovací duel 12. Kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY totiž zvládla naprosto bez problému. Už v prvním poločase se trefili Dominik Preisler a Lukáš Holík, ve druhé půli pak za Pražany zvyšoval na konečných 3:0 Vojtěch Hadaščok. Dukla se tak minimálně do sobotního poledne uhnízdila na první příčce s jednobodovým náskokem na Pardubice.
bez branek
37' Holík
45' Preisler
64' Hadaščok
37' Motyčka
41' Cverna
39' Doumbia
51' Douděra
74' Hašek
Sestavy
Květon – Surzyn, Holiš, Cverna, Klusák – Motyčka (65. Kovařík) – Buchvaldek (69. Kania), Suchan, Zorvan, Stříž (80. Praus) – Chvěja
Na lavičce: Simkanič, Bzirský, Martišiak, Matoušek
Trenér: Jiří Balcárek
Rada – Souček, Piroch, Chlumecký – Preisler, Doumbia, Krunert (84. Ayong), Tetour, Douděra (76. Kozma) – Hadaščok (69. Hašek), Holík
Na lavičce: Hruška, Dancák, Kovaľ, Bezdička
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Cieslar – Dohnálek, Mikeska • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 743

Komentář

Ještě než začal duel 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, sedm stovek diváků na Městském stadionu v Ostravě uctilo minutou ticha památku nedávno zesnulého Oldřicha Sedláčka, bývalého trenéra a prezidenta klubu. Poté již nic nebránilo rozhodčímu Cieslarovi fouknout do píšťalky a zahájit pro oba celky důležitý zápas. Dukla začala aktivněji, ale paradoxně to byli Pražané, které od inkasování zachránilo štěstí v podobě břevna po zdánlivě neškodné hlavičce Chvěji. Hosté se dostali do první slibné příležitosti po čtvrthodině, osamocený Holík však z úhlu poslal míč jen do boční sítě. 

Vítkovičtí spálili i dva slibné úniky, nejprve situaci dva na jednoho špatně vyhodnotil Zorvan, později Buchvaldkovi míč utekl příliš do strany. V zápase plném nepřesností se na první branku čekalo do 37. minuty, to Hadaščok při rychlém protiútoku zpětnou přihrávkou našel volného Lukáše Holíka a nejlepší střelec hostů se z prostoru penaltového puntíku nemýlil. Domácí protestovali kvůli domnělému faulu předcházejícímu protiútoku, ale výsledkem byla jen žlutá karta pro Motyčku. Modrobílí byli aktivní, ale Dukla odolávala a vyrážela k protiútokům. Jeden z nich po přihrávce Kunkerta skvěle vyřešil střelou na zadní Dominik Preisler a v první minutě nastavení dodal Pražanům klid.  

Hned po změně stran mohlo být pro domácí ještě hůř, po zákroku Cverny na Douděru se tým Romana Skuhravého dožadoval penalty, ale sudí Cieslar nechal pokračovat ve hře. Snížit mohli Ostravané po kombinaci na pravé straně a hlavičce Chvěji, míč ale skončil asi metr vedle. I přes převahu modrobílých byli gólu opět blíže hosté, rychlý útok zakončoval další prudkou ranou na zadní Preisler, leč orazítkoval jen boční stranu tyče. Tím nechal Vítkovicím ještě šanci zápas zdramatizovat.  

O tu tým Jiřího Balcárka připravil Vojtěch Hadaščok, jenž při brejku vběhl do vápna, udělal zasekávačku Cvernovi a propálil Květona. Vítkovičtí se ovšem nevzdali a i nadále rychlém tempu zásobili centry pokutové území Dukly, jenže se jim nedařilo v produktivitě. Gól měl na hlavě Cverna, Suchanova rána skončila těsně vedle a nebezpečné byly i další závary. Když už to konečně vypadalo, že se Vítkovice dočkají kýžené branky, tak z brankové čáry míč vykopl Souček.  

Dukla si tak díky nepřesnosti zakončení v podání domácích hráčů dokráčela ke třem bodům a minimálně do sobotního poledne se může těšit z prvního místa v tabulce. Vítkovický trenér Jiří Balcárek má nad čím přemýšlet, jeho výběr má stále jen osm bodů a příští týden v Líšni se navíc bude muset obejít bez vykartovaných Motyčky i kapitána Cverny.