01.11.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí skolilo dvěma góly Drameho Hradec Králové, který porazilo doma po deseti letech

Foto: fchk.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Ústí nad Labem porazili v utkání 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY i bez nejlepšího vykartovaného střelce Lukáše Matějky 2:0 Hradec Králové. Skóre otevřel ve 29. minutě francouzský záložník Youba Drame, který jedenáct minut před koncem přidal i gólovou pojistku. Arma se tak díky výhře posunula v tabulce právě před svého pátečního soupeře a je pátá. Votroci jsou o bod zpět na šesté pozici. Nejlepší gólman soutěže Marián Tvrdoň si připsal šesté čisté konto, Arma zvítězila doma nad Východočechy po více než deseti letech.
29' Drame
79' Drame
bez branek
24' Písačka
72' Brak
33' Martinec
75' Leibl
84' Čech
90' Kopečný
Sestavy
Tvrdoň – Krátký, Brak, Pimpara, Písačka – M. Valenta, J. Peterka – Drame, M. Bílek (86. Miskovič), Prošek – Bassey (90+3. Jirkovský).
Na lavičce: Plachý, Strada, Vlček, Kolařík, Škoda
Trenér: Aleš Křeček
Ottmar – F. Čech, Kvída, Martinec, Leibl – Vlkanova, Zbrožek (54. Kopečný), Soukeník, Urma – Djurdević (46. D. Doležal) – Prekop (46. Šípek).
Na lavičce: Vízek, Jukl, Procházka, Firbacher
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Marek – Kubr, Batík • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 842

Komentář

Přesně na den po roce byla k vidění bitva mezi Ústím nad Labem a Hradcem Králové na severu Čech. Ze začátku zápasu byl k vidění opatrný fotbal z obou stran, týmy se chtěly vyhnout chybám. První vážnější chyby se dopustil ve 29. minutě Jan Kvída, jenž ze špatné rozehrávky doslova přihrál domácím na gól. Youba Drame se zjevil osamocený na hranici velkého vápna, odkud prostřelil Radima Ottmara a spustil smršť 163 plyšových hraček, které diváci naházeli na hrací plochu v rámci Plyšákové výzvy. Plyšáky předá vedení klubu na dětské oddělení ústecké Masarykovy nemocnice.

Do poločasu mohl navýšit vedení ve 41. minutě Matyáš Písačka, z bezprostřední blízkosti ale defenzivu soupeře neprostřelil. Do šaten odcházeli spokojenější fotbalisté Ústí nad Labem, kteří si uvědomovali, že je před nimi celý druhý poločas.

Ve druhé půli se Hradec Králové mohl dostat do zápasu v 59. minutě, kdy Adam Vlkanova hledal z pravé strany u opačné tyče Jakuba Šípka, který měl balón na dlouhou nohu. O sedm minut později vybídl Fortune Akpan Bassey ke skórování Václava Proška, který zleva nechal vyniknout královéhradeckého brankáře.

Se 79. minutou přišel výstavní gól. Souhra Fortune Akpan Bassey – Youba Drame slavila úspěch, když posledně jmenovaný si seběhl s míčem ke středu, odkud zhruba z pětadvaceti metrů mířil přesně pod břevno.

Ústí nad Labem si své vedení v závěru s přehledem pohlídalo a v domácím prostředí zvítězilo nad Hradcem Králové poprvé od 23. 8. 2009. Marián Tvrdoň, jakožto nejlepší gólman soutěže, si připsal šesté čisté konto a třetí v řadě. Arma poskočila v soutěžní tabulce na pátou pozici právě před Východočechy.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem):
„Kluci zaslouží absolutorium. Od první minuty měl zápas velkou kvalitu, od začátku jsme šli za vítězstvím. Jsem hodně rád, že jsme Hradec Králové porazili, neměl jsem s tímto soupeřem dobrou bilanci. Věřili jsme, že střetnutí zvládneme a budeme pokračovat ve vítězné sérii. Před utkáním jsem hráčům říkal, že zápas bude vyrovnaný a bude rozhodovat větší úsilí, chtění, obětování se, práce na hřišti. Pracovali jsme dobře, kvalitně, běhali jsme, vyrovnali jsme se Hradci Králové v soubojích. Vyhráli jsme zaslouženě, dali jsme dva krásné góly, smekám před hráči, co dokázali.“

Zdenko Frťala (FC Hradec Králové):
„Příčinu porážky vidím v prvním poločase, kdy jsme byli profesorští, pomalí, vše bylo špatné. Mysleli jsme si, že jsme mistři světa a domácí se nám budou klonit. Takto hrát nemůžeme, svým svěřencům bych vytkl vše včetně pohybu, soubojů. Vyústilo to triviálním gólem, i když druhý poločas určitá snaha byla. Domácí čekali na rychlé protiútoky, které jsme ubránili. Youba Drame, kterému jsme dali prostor, aby se trefil, vstřelil nádherný druhý gól. Jedná se o druhou porážku v řadě, každý zápas hrajeme tak, abychom byli úspěšní. To, že nás Arma v tabulce předběhla, neřešíme. Utkání jsme nezvládli.“