09.11.2019 | Petr Dejnožka | Zápas

O výhře Chrudimi nad Sokolovem rozhodl jediný gól

Foto: Aleš Vladyka
Chrudim – Fotbalisté Chrudimi zvládli utkání 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti poslednímu Sokolovu a na svém hřišti vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem. O výhře Východočechů nad posledním celkem soutěže rozhodla trefa Vašulína z prvního poločasu. Chrudim na domácím hřišti navázala na předchozí výhru nad Duklou, Baník prohrál čtvrtý zápas v řadě.
23' Vašulín
bez branek
70' Vencl
79' Sixta
90' Mrázek
55' Hošek
56' Machek
65' Červenka
80' Dvořák II.
Sestavy
Mrázek – Řezníček, Vencl, Krčál, Hlavsa – Kesner, Janoušek, Sixta (86. Froněk), Dostálek (83. Sulík) – Rybička (90+3. Ujec), Vašulín.
Na lavičce: Zíma, Drahoš, Luong, Hynek, Zrůst
Trenér: Jaroslav Veselý
Šiman – Mejdr, Čihák, Hošek, Dvořák II. – Štípek, Machek (81. Štursa), Kopřiva, Machuča (72. Selnar), Vávra (46. Šmehyl) – Červenka.
Na lavičce: Dvořák I., Stropek, Šulc, Fišer
Trenér: Karel Tichota
Rozhodčí: Dubravský – Flimmel, Vitner • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 856

Komentář

Souboj Chrudimi se Sokolovem začal velmi opatrně, na úvodní šanci se tak čekalo poměrně dlouho. A byla hned gólová. Domácí záložníci rozkombinovali obranný val soupeře, míč si ve vápně převzal Petr Rybička, jehož střílený centr usměrnil ve skluzu do sítě Daniel Vašulín.

Baník Sokolov z poslední pozice v tabulce nehrál v Chrudimi špatnou partii, v prvním poločase několikrát ohrozil Mrázkovu branku. V největší příležitosti se ocitl hostující útočník Marek Červenka, jehož parádní průnik přes tři hráče Chrudimi skončil až střelou těsně vedle.

Po první půli tak domácí fotbalisté vedli nejtěsnějším možným způsobem, vyrovnaná hra však nasvědčovala zajímavému průběhu. Ani po pauze se obraz hry příliš nezměnil, hosté však zaměstnávali obranu Chrudimi stále ve větší míře. Naopak domácím se směrem do ofenzívy příliš nedařilo, výjimkou byla například ostrá rána Vencla či samostatný únik Vašulína, který ale brankář Jakub Šiman skvěle zneškodnil.

Sokolov postupem času začal svoji převahu stupňovat a hned několikrát si říkal o vyrovnání. Brankář Lukáš Mrázek se ale rozchytal ke skvělému výkonu, kterým držel Chrudimské nad vodou. Paradoxně největší šance přišla až v nastavení od střídajícího hráče domácího výběru, Tomáš Froněk chtěl hlavou usměrnit míč na svoji branku, jenže ho poslal do protipohybu chrudimského gólmana, který předvedl famózní zákrok a zařídil tím vítězství 1:0.

Baník Sokolov ani na další pokus na venkovním hřišti neuspěl a jeho ztráta na posledním místě se zvětšila, Chrudim se naopak posunula na metu osmnácti získaných bodů.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Vydřené vítězství. Nehráli jsme tak dobře jako v předchozích zápasech, paradoxně máme nulu a slavíme vítězství. Takový je fotbal. Na podobný zápas jsem čekal celou sezonu, soupeř byl lepší, hrál dobře, ale my máme body, které jsme si za vůli zasloužili. Ve druhém poločase se projevil strach a tíha výsledku, chtěli jsme být aktivní a udržet balon, ale to se nám vůbec nedařilo. Byly to nervy do poslední chvíle. Je mi líto fanoušků, ale byly důležitější body než předvedená hra. Takto se prostě o záchranu hraje. Osmnáct bodů je hezkých, ani jsme v ně nedoufali, ale nic pro nás nekončí. Soupeře je mi líto, hrál velmi dobře, nepatří na poslední místo, jenže je sráží to samé, co nás – produktivita.“

David Vaněček (FK Baník Sokolov): „Zápas se mi dobře nehodnotí, protože jsme prohráli, což není v naší situaci dobré. Chrudim nám utekla a je tam již velká propast. Chtěli jsme hrát kombinačně, což jsme první půli plnili, ale bohužel nám dal soupeř z první střely na branku gól. Po přestávce jsme šli za vyrovnáním, hra byla jasně v naší režii, dokázali jsme domácí zatlačit, ale nedali jsme gól, a proto jsme prohráli.“