28.05.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Zbrojovka v zápase s napínavou koncovkou porazila Ústí 2:1, rozhodl gól Hladíka

Foto: Martin Tajč, Petr Nečas (fczbrno.cz)
Ústí nad Labem – Fotbalisté Brna zvítězili v posledním zápase 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Ústí nad Labem 2:1. Skóre otevřel ve 14. minutě Přichystal, na kterého po pauze navázal Hladík. Ústí nad Labem dokázalo odpovědět jen gólem z kopačky Matějky. Brno se vítězstvím posunulo na druhou příčku tabulky. Potvrdilo se navíc, že ve vzájemných duelech od roku 2005 opět nevyhrál domácí tým.
63' Matějka
14' Přichystal
57' Hladík
45' Valenta
82' Richter
22' Fousek
75' Eismann
82' Vintr
90' Machálek (trenér)
Sestavy
Tvrdoň – M. Bílek, Pimpara, Písačka, Prošek – J. Peterka, M. Valenta, Miskovič (46. D. Richter) – Drame, L. Matějka, Bassey (62. Chodora).
Na lavičce: Plachý, Hudec, Čičovský, Kolařík, Kunc
Trenér: Aleš Křeček
Šustr – Štepanovský, Ad. Čermák, Dreksa, Eismann – Šumbera (58. M. Vintr), J. Sedlák, Růsek, A. Fousek (70. Bariš) – Přichystal, Hladík (89. Pachlopník).
Na lavičce: Floder, Krška, Mach, Sedlák
Trenér: Miloslav Machálek
Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka - Hanousek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

První větší šance se odehrála v minutě deváté, kdy domácí Fortune Akpan Bassey odbržel v předbrankovém prostoru přihrávku nakrátko od Lukáše Matějky, jehož ránu musel Martin Šustr vytěsnit na roh. Do vedení ale o pět minut později šli jako první fotbalisté Brna, kdy po hrubé chybě Michala Bílka se míče místo Mariána Tvrdoně zmocnil nejlepší střelec Zbrojovky Jakub Přichystal, jenž ranou k pravé tyči nedal ústeckému brankáři šanci.

Arma se snažila o rychlou odpověď, o několik střel se pokusil Youba Drame. Do přestávky zahrozilo ještě i Brno, když Jan Hladík po zaváhání Matyáše Písačky pálil do připraveného Mariána Tvrdoně. Následně Jakub Přichystal hlavičkoval po centru Petera Štěpanovského nad.

Do druhého dějství vstoupili aktivněji hosté, když v 52. minutě Jakub Přichystal nastřelil nejprve pravou tyč a následně z dorážky orazítkoval břevno! Za čtyři minuty se již brněnští fotbalisté mohli radovat naplno, když Jakub Přichystal vybídl ke skórování Jana Hladíka, který nikým nehlídaný hlavičkoval za záda Mariána Tvrdoně.

V 63. minutě přišla od domácích odpověď. Matěj Valenta kličkou obešel Martina Šustra a předložil míč následně Lukáši Matějkovi. Kanonýr Army se do odkryté brány nemýlil. Když časomíra přičetla dalších pět minut, mohlo být vyrovnáno. Daniel Chodora z velkého vápna mířil jen těsně vedle levé tyče, balón skončil na rohu. Stejný hráč v 84. minutě centroval z levé strany k opačné tyči na Daniela Richtera, který na míč nedosáhl a k vyrovnání nebylo opět daleko. V závěru byl blízko vyrovnání Youba Drame, jeho pokus z dálky pouze rozvlnil boční síť.

Po sestupu Brna do tuzemské druhé nejvyšší soutěže dokázala Zbrojovka prolomit sérii remíz ve vzájemných zápasech a odvézt si tři body po výhře 2:1. Svěřenci Miloslava Machálka podporovaní skupinou přibližné jedné desítky brněnských fandů za plotem venkovního sektoru poskočili po dohrávce na druhé místo v soutěžní tabulce.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Brnu jsme nabídli v první půli laciný gól, kdy Michal Bílek přihrál zbytečně domů. To byla hrubá chyba, po které zápas dostal nějaký ráz. Ve druhém poločase nastala podobná situace, kdy výkop našeho brankáře byl dvakrát krátký. Soupeř nabídnuté dvě šance využil, my byli v ofenzivě slabí. Drželi jsme balón, Brno možná přehrávali v poli, ale na to, že jsme sázeli na tři útočníky, šancí bylo málo. Z výsledku jsem zklamaný, bojovali jsme do konce a snažili se zápas zvrátit do posledních vteřin, bohužel Zbrojovka byla šťastnější.“

Miloslav Machálek (FC Zbrojovka Brno): „Jsem spokojen s výsledkem, vyhrát na venkovním hřišti je vždy nesmírně obtížné. Výkon bych si představoval kvalitnější, více sebevědomější, ale výkon Jakuba Přichystala se mi hodně líbil. Za vítězství jsem rád, ale málo jsme drželi míč. První utkání bývají obtížná.“