30.05.2020 | Richard Wagner | Zápas

Žižkov podruhé v sezoně padl doma, Chrudimi k výhře stačil jediný gól

Foto: Aleš Vladyka
Praha – Fotbalisté Viktorie Žižkov v 19. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nenavázali na předchozí výhru nad Vítkovicemi a doma prohráli s Chrudimí 0:1. Východočechům stačil k vítězství jediný gól, který vstřelil bývalý hráč Žižkova David Sixta. Krátce poté neproměnil pokutový kop domácí Aleš Nešický. Viktoria tak teprve podruhé v sezoně padla na domácí půdě, Chrudim má naopak druhou venkovní výhru.
bez branek
45' Sixta
80' Dudl
90' Březina
29' Trávníček
35' Rybička
39' Fofana
Sestavy
Švenger – Řezáč, Březina, Žežulka, Dudl (82. Tusjak) – Súkenník, Nešický (69. Čapek), Nabijev (82. Antl) – Vůch (62. Bezdička), Batioja, Diviš (69. Urbanec).
Na lavičce: Hrubeš, Martan
Trenér: Zdeněk Hašek
Zíma – Trávníček (78. Ujec), Fofana, Vencl, Řezníček – Janoušek (64. Krištof), Kesner (78. Sulík), Nikodem, Sixta, Mužík (90. Dostálek) – Rybička.
Na lavičce: Gregovský, Drahoš, Havlena
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Denev – Vitner, Vaňkát • Stadion: Seifertova ulice • Hráno bez diváků

Komentář

Hosté nastoupili do zápasu bez své sezónní jedničky. Brankáře Mrázka, který dostal v předcházejícím duelu červenou kartu, nahradil Simon Zíma.

Ten se musel hned od úvodu plně koncentrovat na dění před sebou, protože Viktorka začala tlakem. Většina pokusů však mířila jen mimo branku. Postupně se osmělila i Chrudim a po Kesnerově dělovce z vápna reklamovali hosté ruku a přáli si penaltu.

O čtvrt hodiny později se pokutový kop pískal na druhé straně po ruce Nikodema. K míči se postavil Nešický, jeho střelu k levé tyči však fantasticky vyškrábl Zíma. Nabuzená Chrudim posléze zatlačila a v nastaveném čase úvodní půlky zavěsil gól do šatny David Sixta, který překonal Švengera parádní ranou z velkého vápna, jež zaplula přesně k tyči.

I druhou půli začala lépe domácí družina, která bušila do zavřené defenzivy Chrudimi. Zajímavá šance se naskytla po faulu na hranici vápna, ale Březina svůj pokus zakroutil jen do náručí Zímy, který chytal vynikající duel.

S přibývajícím časem se zvyšovala i nervozita Žižkova. Hosté toho využívali k rychlým brejkům, které ale nedokázali ztrestat. Domácím se pak lepila na kopačky smůla a ne a ne zakončit přesně. Chrudimští si posléze závěr pohlídali a vezou si z Prahy cenné tři body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Hašek (FK Viktoria Žižkov): „Pro nás jsou to ztracené tři body. Chrudim přijela bránit a podnikat rychlé protiútoky. V první půli byli hosté nebezpečnější než v druhé. Myslím si, že poměr držení míče ve druhém poločase bude výrazně v náš prospěch, ale je to bez efektu. Většinou nám chybí nějaký krok ve vápně či kreativita hráčů. To, že nedáme penaltu, se mlže stát, ale myslím si, že jsme si měli vytvořit daleko víc šancí, ale my jsme skoro ani žádnou jinou neměli. Od nás to bylo strašně málo. Gratuluji Chrudimi k vítězství, dneska jsme si nezasloužili ani jeden bod.“

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Po cestě do Třince to pro nás bylo náročné, ale kluci nechali na hřišti všechno a získali jsme tu trošku překvapivé tři body. Troufám si ale říci, že zasloužené. Dali jsme gól a velmi dobře jsme bránili. Měli jsme to postavené tak, že jsme chtěli domácí obranu rozběhat a dostat ji do rychlého tempa. V prvním poločase se nám to dařilo více, v tom druhém samozřejmě míň. Smekám před mužstvem. Za mě to byla taková hornická práce. Doslova „odfárané”, i když kdyby domácí dali penaltu, mohlo to vypadat jinak.“