03.06.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem porazilo Vlašim. Novic v sestavě Plachý vychytal čisté konto

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Ve 20. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivítalo deváté Ústí nad Labem třináctou Vlašim. Domácí potvrdili své postavení v tabulce. V prvním poločase se prosadil už ve třetí minutě Youba Drame. Podruhé udeřila Arma opět zpočátku druhé půle, když se prosadil Matěj Valenta. Další branky už v zápase nepadly a domácí shrábli tři body do tabulky, čímž si upevnili postavení v jejím středu.
3' Drame
54' Valenta
bez branek
68' Prošek
59' Svoboda
91' Průcha
Sestavy
J. Plachý – M. Bílek, Pimpara, Hudec, Písačka – Drame, J. Peterka, M. Valenta (76. Miskovič), D. Richter (81. Čičovský), Prošek (81. Chodora) – L. Matějka (66. Bassey).
Na lavičce: Tvrdoň, Bechyně, Kunc
Trenér: Aleš Křeček
Řehák – D. Hašek, Vedral, Broukal, V. Svoboda – Janda (63. Mil. Kadlec), P. Breda (55. Průcha), Blecha, Záviška (46. Dias) – Fotr (71. Diamé), Januška (46. Vrána).
Na lavičce: Bačkovský, Štochl
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Cieslar - Melichar, Vodrážka • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Fotbalisté Army nastoupili do střetnutí jako utržení ze řetězu, hned po dvou minutách a čtyřiceti vteřinách využil Youba Drame přihrávky od Václava Proška a dělovkou o levou tyč nedal Josefu Řehákovi šanci. V 10. minutě se domácí mohli radovat podruhé, některé fanoušky akce Michala Bílka dokonce zvedla ze sedadel. Pravý obránce Ústí nad Labem mířil z přímého volného kopu do pravé šibenice, na brankové čáře se doslova za vteřinu dvanáct zjevil brankář Středočechů.

Další akce na sebe nenechala dlouho čekat, o dvě minuty později servíroval Lukáš Matějka z pravé strany gólovou přihrávku před malé vápno Danielu Richterovi, který koncovku nezvládl podle svých představ. Ve 25. minutě se mohli prosadit svěřenci Daniela Šmejkala, když David Broukal nalezl v předbrankovém prostoru volného Jiřího Janušku, který prověřil bdělost Jana Plachého střelou pod břevno.

V dalších minutách ústecký nováček mezi tyčemi (v Pardubicích střídal Mariána Tvrdoně; pozn. red.) zazářil znovu poté, co Petr Breda vyslal do brejku Oskara Fotra. Posledně jmenovaný přízemní střelou skórovat nedokázal, na Janu Plachém si vylámal zuby z dorážky i Filip Vedral po rohovém kopu Václava Svobody.

Hájce severočeské svatyně na sebe vyzradil, že ofenziva pro něj není španělskou vesnicí. Rychlým výkopem po předchozí akci vyslal do brejku Michala Bílka, který ale vystřelil balón daleko směrem na Teplice. Po prvním poločase proto platil stav 1:0.

Do druhé půle vstoupili lépe svěřenci Aleše Křečka. V 54. minutě pojistil vedení Matěj Valenta, jenž se uvolnil po ponechané avizované výhodě a prostřelil gólmana Vlašimi. Po zbytek utkání se již moc zajímavých akcí neudálo, v samotném závěru si hosté vytvořili menší tlak, ale ani ten neodvrátil první čisté konto Jana Plachého, který se objevil v základní jedenáctce letos poprvé.

Zajímavostí zápasu mezi Ústím nad Labem a Vlašimí byl fakt, že utkání řídil jako hlavní rozhodčí Ondřej Cieslar, jenž rozhodoval souboj těchto dvou týmů i při posledním vzájemném měření sil.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem):
„Po posledním zápase v Pardubicích, kdy jsme inkasovali ostudných pět gólů, hodnotím utkání pozitivně. Na jednu stranu je dobře, že střetnutí na sebe navazují, na druhou stranu je to těžké. Bohužel první dva zápasy po koronavirové pauze jsme nezvládli, proto jsme chtěli nad Vlašimí za každou cenu vyhrát a dostat se do lepší pohody. Jsem rád za kluky, že střetnutí zvládli a bylo od začátku vidět, že za ziskem tří bodů jdou od první minuty. Vstup do utkání se nám vydařil a až na nějaké momenty, závary a standardní situace jsme Vlašim do velkých velkých brankových příležitostí nepustili. Chtěli jsme stavět na pevné defenzivě, předváděli jsme dobrý kombinační výkon. Mrzí mě pouze, že jsme nepřidali pojistku dříve, šance se nabízely. Chodili jsme do otevřenější obrany, soupeř chtěl zápas zdramatizovat.“

Daniel Šmejkal (FC Sellier & Bellot Vlašim):
„Ústí nad Labem vyhrálo zaslouženě. Špatně jsme do utkání vstoupili a z první chyby ve středu hřiště jsme inkasovali krásnou branku. Dvacet minut byla Arma lepší, v druhé polovině poločasu jsme se dostali do hry a do jedné šance, když šel Oskar Fotr sám na bránu. V poločase jsme reagovali, vystřídali, vzápětí obdrželi druhý gól a poté se snažili si vytvořit tlak. Cítil jsem, že Ústí nad Labem je trochu lepší a my chtěli souboj vstřelenou brankou zdramatizovat. Hrát v rytmu středa a sobota je velice náročné, hráči na tento turnus nejsou zvyklí. Ve vyšší soutěži mají mančafty širší kádry a mají to zažité.“