04.06.2020 | Karel Jedlička | Zápas

Favorit neklopýtl. Dukla zdolala v malém pražském derby 2:0 Vyšehrad

Foto: fkdukla.cz
Praha – Malé pražské derby mezi favorizovanou Duklou a Vyšehradem překvapení nenabídlo. Domácí tým, jenž usiluje po loňském sestupu o okamžitý návrat do nejvyšší soutěže, zvítězil před kamerami České televize zaslouženě 2:0. Do střeleckých statistik se zapsali Daniel Souček a Ondřej Ullman, rozdíl ve skóre ovšem mohl být i vyšší. Dukla se díky třem bodům vyšvihla na třetí příčku tabulky.
25' Souček
79' Ullman
bez branek
53' Kozma
28' Mareš
Sestavy
F. Rada – Dancák, Chlumecký, Piroch – D. Souček (78. David Kozel), Kozma, Doumbia (78. Hadaščok), Daniel Tetour, Preisler (66. Ullman) – Lu. Holík (87. Krunert), Fábry (66. Ayong).
Na lavičce: Hruška, Fišl
Trenér: Roman Skuhravý
Otáhal – Nitrianský, Kodr, Rothe (57. T. Jablonský) – Šandera, M. Černý (62. Kokorović), Daniel Kozel (66. Laňka), Suchan (57. Alexandr), V. Mareš – Bašić (62. Pouček), Čvančara.
Na lavičce: Dočekal, Vejvar
Trenér: Roman Veselý
Rozhodčí: Petřík – Matoušek, Ratajová • Stadion: Stadion Juliska • Hráno bez diváků

Komentář

Souboj loňského účastníka nejvyšší soutěže a ČFL vyzněl herně jasně a výsledkově těsně pro domácí.

Dukla měla obrovskou územní převahu a téměř nepůjčovala šemíkům míč. Poprvé zahrozila z rohu v 7. minutě. Kozma napoprvé trefil obránce, dorážka levačkou už prošla a u tyče se musel pořádně natáhnout Otáhal. V 18. minutě se uprostřed pokutového území uvolnil Fábry a po zemi těsně minul.

Ve 25. minutě si připsal u klíčového okamžiku asistenci domácí brankář Filip Rada. Jeho dlouhý výkop zpracoval trestuhodně nepokrytý Daniel Souček a zblízka potupil bezmocného Otáhala jesličkami.

Otáhal pak vyrážel povedenou Součkovu šlehu zpoza šestnáctky, ze setrvalého tlaku do přestávky vzešla ještě šance Doumbii, který z rohu malého vápna pálil na zadní tyč a výborný postřeh prokázal opět brankář Slavoje.

Ve zcela ojedinělé příležitosti hostů se těsně před přestávkou zjevil kanonýr Čvančara, který se protlačil k dlouhému nákopu přes Dancáka. Sám však zblízka nedokázal zkušeného gólmana překonat.

Martin Otáhal podržel šemíky i po přestávce, kdy obléhání hostující šestnáctky vyústilo v Preislerův centr na malé vápno na zcela volného Fábryho. Slovenskému útočníkovi však zakončení do protipohybu Otáhal vystihl nohou na čáře.

Dukla měla zápas jasně pod kontrolou a ze spolupráce náhradníků přidala v 79. minutě uklidňující gól. Karsten Ayong prostrčil míč na malém vápně mimo dosah gólmana a autorem gólového skluzu do opuštěné brány byl Ondřej Ullman.

Rada si moc nezachytal a tak si kromě asistence u prvního gólu zpestřil zápas několika riskantními, leč úspěšnými výběhy mimo šestnáctku.

Vítězové se vyšvihli v tabulce ze šesté na barážovou třetí příčku, poražení po koronavirové pauze stále čekají na plný bodový zisk.