02.06.2020 | Marek Baloun | Zápas

Žižkov odčinil poslední prohru, ve Varnsdorfu si zastřílel

Foto: Tomáš Secký (fkvarnsdorf.cz)
Varnsdorf – Fotbalisté Žižkova dali zapomenout na nepovedené sobotní vystoupení s Chrudimí a spravili si náladu ve Varnsdorfu. Právě na severu Čech zvítězila Viktoria v utkání 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, kde si s chutí zastřílela. Pod suverénní vítězství v poměru 4:0 se góly rovným dílem zapsali Jaroslav Diviš, Aleš Nešický, Egon Vůch a Ladislav Martan.
bez branek
42' Diviš
51' Nešický
59' Vůch
88' Martan
74' Kubista
34' Nabijev
Sestavy
Samoel – Barac, Kouřil, Lehoczki, Daniel Novák – M. Kubista, Kocourek (87. Šimon) – Rudnytskyy (77. Zezula), L. Novák, D. Breda (58. Micovčák) – Ondráček (58. Schön).
Na lavičce: Vaňák, Heppner, Kubr
Trenér: David Oulehla
Švenger – Tusjak, Žežulka, Březina, Řezáč – Nešický (79. Urbanec), Súkenník, Nabijev (84. Antl) – Vůch, Batioja (84. Egidio), Jaroslav Diviš (71. Martan).
Na lavičce: Hrubeš, Dudl, Bezdička
Trenér: Zdeněk Hašek
Rozhodčí: Marek – Podaný, Batík • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Hráno bez diváků

Komentář

Utkání začalo velmi vyrovnaně a dlouho se čekalo na první branku. Zpočátku měli domácí tlak a dobrou defenzívu, což činilo Pražanům nemalé potíže. Když už se totiž dostali alespoň za polovinu, byli velmi záhy od balonu odstaveni a ani dalekosáhlé centry severočeské stopery příliš netrápily. Postupně si tak na defenzívě Varnsdorfu vylámali zuby Tusjak, Diviš, Batioja i Súkenník. To na druhé straně se sice na gólovou šanci čekalo až do 16. minuty, o to více ale byla nebezpečná. Ondřej Kocourek krásně odcentroval směrem k Davidu Bredovi, ten ale špičku své kopačky nenastavil dostatečně daleko a míč kolem ní pouze proletěl do autu. 

K velké šanci se hosté dostali ve 22. minutě, kdy Ondřej Žežulka zachytil ve vápně centr, vrátil ho zpět na vršek, kam se jako první vrátil Egon Vůch a mezi dvěma obránci propasíroval dělovku. Miroslav Samoel toho příliš neviděl, stačil ale nastavit ruce tak, aby se míč odrazil k postranní čáře. Varnsdorf nadále odolával pokusům Žižkova a sám vysílal své hráče na zteč. Lukáš Novák tak mohl v 38. minutě ohrozit branku Milana Švengra dělovkou z hranice vápna, která ale nezamířila mezi tři tyče. 

Nakonec to ale byli Pražané, kteří otevřeli skóre utkání. Igor Súkenník vyslal za obrannou linii Jaroslava Diviše, který se střelou na zadní tyč nemýlil a do šaten se tak šlo za stavu 0:1.

Ve druhé polovině jakoby Varnsdorf nechal veškerou obrannou souhru v kabině. Už v 51. minutě se Žižkov radoval z druhé branky, když Luboš Tusjak našel ve vápně Aleše Nešického. Ten sice na promočeném trávníku uklouzl, jeho střelu ale do branky usměrnila tyč. O osm minut se pak početná výprava pražských fanoušků za plotem hřiště radovala znovu. Obrana domácích si opět nepohlídala Jaroslava Diviše, který centrem oslovil úplně volného Egona Vůcha a ten se ranou z první nemýlil. 

Severočeši se snažili o snížení nepříznivého stavu. Pavlo Rudnytskyy ale z dobré pozice hlavičkoval mimo a další pokusy zastavil gólman Milan Švenger. Úplně nejblíže byl brance Erik Micovčák, který dostal míč za čáru, pomohl si k tomu ale faulem na brankáře a sudí gól neuznal. V závěru utkání ještě pomyslný poslední hřebík do rakve zaklepl Ladislav Martan, když po další obrovské chybě obrany dostal centr od Vůcha a nadvakrát propálil branku týmu, ve kterém sám kdysi sloužil.