06.06.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí i vinou neproměněné penalty podlehlo doma Varnsdorfu

Foto: Tomáš Secký (fkvarnsdorf.cz)
Ústí nad Labem – Ústecká Arma nenavázala na středeční vítězství proti Vlašimi a prohrála doma v divokém utkání s Varnsdorfem 2:3. Domácí kopali v duelu hned dva pokutové kopy, Drame však ten svůj za stavu 0:1 neproměnil. To se podařilo až deset minut před koncem Matějkovi, ten už ale korigoval pouze na konečných 3:2 z pohledu Varnsdorfu. Za hosty se prosadili Ondráček, Rudnytskyy a Micovčák.
41' Bílek
80' Matějka (pen)
10' Ondráček
68' Rudnytskyy
76' Micovčák
51' Písačka
84' Peterka
29' Novák
54' Heppner
79' Novák
80' Samoel
Sestavy
J. Plachý – M. Bílek, Pimpara, Hudec, Písačka – Drame (71. Chodora), J. Peterka, Prošek – D. Richter (71. Miskovič), M. Valenta – Bassey (46. L. Matějka).
Na lavičce: Tvrdoň, Čičovský, Kolařík, Kunc
Trenér: Aleš Křeček
Samoel – Barac (83. Zezula), Kouřil, Heppner, Daniel Novák (89. Šimon) – Lehoczki, M. Kubista – Rudnytskyy, L. Novák (35. D. Breda), Kocourek – Ondráček (46. Micovčák).
Na lavičce: Vaňák, Kubr, Schön
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: D. Černý – Podaný, Dohnálek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Gólový účet severočeského derby otevřeli překvapivě fotbalisté Varnsdorfu, když Jan Plachý při přihrávce uklouzl a míč sjel za jeho záda. Ve správný moment se na správném místě zjevil Adam Ondráček, jenž měl snadnou práci a uklidil míč tam, kam patří.

Ve 23. minutě nastřelil Fortune Akpan Bassey v pokutovém území ruku Petra Heppnera a domácí se dožadovali penalty. Sudí Dalibor Černý zůstal nekompromisní a domácím přisoudil pouze roh. O sedm minut později orazítkoval Michal Bílek pravou tyč.

Ve 31. minutě Ondřej Lehoczki fauloval v pokutovém území Daniela Richtera, jenže z nařízené penalty Youba Drame střelou k levé tyči neuspěl. K dorážce se dostal Fortune Akpan Bassey, jenž trestuhodně pálil do boční sítě. Za deset minut mohli diváci slavit zasloužené vyrovnání, když Michal Bílek dokázal tečovat střelu, kterou vyslal Youba Drame. Za nerozhodného stavu 1:1 se šlo i do šaten.

Domácí vstoupili do druhé půle aktivně, když se nejprve nevydařil brejk Václavu Proškovi, následně nechal Miroslava Samoela vyniknout Daniel Richter. Varnsdorf šel znovu do vedení v 68. minutě, kdy se dobrým důrazem na brankové čáře prezentoval Pavlo Rudnytskyy. Časomíra přičetla devět minut, když Erik Micovčák obešel Jana Plachého a střelou do odkryté brány se nemýlil. Varnsdorf v tu dobu vedl na hřišti soupeře už 3:1.

Arma se nevzdala a v 80. minutě se z druhého nařízeného pokutového kopu střelou pod břevno prosadil Lukáš Matějka. Na více než zdramatizování to ale nestačilo. Ústí nad Labem bylo po celé střetnutí lepším celkem, ale v derby scházela i nutná dávka štěstí. Varnsdorf odváží cenné tři body, zatímco Arma ze čtyř zápasů po koronavirové pauze potřetí prohrála.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem):
„Fotbal nemá logiku. Celý zápas jsme byli lepší, hráli jsme dobře, ale bohužel se nám opakují věci, které se objevovat nesmí. Triviální hrubé chyby nás srazí, i když ne herně. Jan Plachý udělal chybu, uklouzl, musí se z toho poučit. Nebudeme z toho dělat žádné velké závěry, protože nám více scházelo dohrát akce vpředu. S Jurajem Šimurkou se poradíme, koho nasadíme mezi tyče příště. Po prvním obdrženém gólu jsme se dostali do tempa a hráli dobře a v pohybu. Soupeři stačí čekat na naši jednu chybu nebo standardní situaci a potrestá nás. Třetí inkasovaná branka spočívala v nedůrazu, kdy nevystoupíme s hráčem. Osmdesát minut máme hru v moci, nedáme penaltu a otočí se to vše proti nám. Nestačí dobře hrát, za výkon se hráči stydět nemusí, těchto chyb v defenzivě se ale musíme vyvarovat. Není pravda, že nyní hrajeme o nic, ale minimálně o prestiž. Hráči chtějí v kariéře stoupat, hodně je to štve. Vidím v kabině, jak jsou z toho všichni špatní, protože cítili, že mají soupeře na lopatě. O to je to horší, že body někomu darujeme a přitom ho přehráváme celý zápas.”

David Oulehla (FK Varnsdorf):
„Jsme rádi za zisk tří bodů. Pokud budu upřímný, Ústí nad Labem hrálo velmi dobrý fotbal, bylo celý zápas podle mého názoru lepší. Především v prvním poločase byla Arma fotbalovější, hernější a kvalitnější, my spoustu věcí přežili a měli štěstí. Od nás se nejednalo o hezké utkání, ale my si to potřebovali vybrat. Odehráli jsme spoustu pěkných duelů, kdy jsme body nebrali a bylo nám k ničemu, když nás někdo jiný chválil za herní projev. Potřebovali jsme výhru urvat, kluci bojovali, dřeli, i když to nebylo o fotbalové kráse a kvalitě. Vyřešili jsme na výbornou tři situace, opět se nám v derby povedla střídání a domácí budou jistě zklamaní. Miroslav Samoel chytil penaltu, jsem s jeho výkony dlouhodobě spokojený. S Pavlem Rudnytskyym a Martinem Kouřilem jsou tři základní stěžejní kameny týmu. Nyní musíme potvrdit body doma s Prostějovem.”