07.06.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka rozebrala Třinec a dál stíhá Pardubice, dvakrát se trefil Růsek

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté brněnské Zbrojovky zvítězili v zápase 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad Třincem 5:0. Domácí rozhodli v úseku necelých dvaceti minut prvního poločasu, kdy se trefili Přichystal, Růsek a Fousek. Skóre pak už jen upravil po pauze svou druhou brankou v zápase Růsek a poslední gól vstřelil Vintr. Zbrojovka si upevnila své postavení na druhém místě tabulky v závěsu za Pardubicemi.
20' Přichystal
25' Růsek
38' Fousek
51' Růsek
85' Vintr
bez branek
bez karet
bez karet
Sestavy
Floder – Štepanovský (69. Eismann), Dreksa, Ad. Čermák, Bariš – Hladík (77. Šumbera), J. Sedlák, Pachlopník (77. Mach), A. Fousek (69. Jurásek) – Přichystal (69. M. Vintr), Růsek.
Na lavičce: Formánek, Vaněk
Trenér: Miloslav Machálek
Chmiel – Omasta, Bedecs, Gáč, Janoščín (42. Kušnír) – Samiec (59. R. Vaněk I.), Steinhübel (42. J. Valenta) – Hlúpik, Weber (59. Puchel), Cienciala (59. Machalík) – Akulinin.
Na lavičce: Adamuška, Wojnar
Trenér: Svatopluk Habanec
Rozhodčí: Vojkovský - Mojžíš, Bureš • Stadion: ADAX INVEST Arena • Hráno bez diváků

Komentář

Kdo čekal, že Třinec druhé Zbrojovce na jejím hřišti zatopí, ten se mýlil. Jihomoravané duel se slezským soupeřem naprosto ovládli, nasázeli mu pět branek a od většího přídělu hosty zachránil jen brankář Chmiel.

Zbrojovka byla proti Třinci jasným favoritem a útočila od úvodních minut. Už ve třetí minutě se po centru Přichystala zjevil sám na zadní tyči mladíček Pachlopník, jeho hlavička ale neměla gólové parametry. Po čtvrthodině hry zahrávali domácí rohový kop, Fousek zkusil balón zakroutit rovnou směr branka na zadní tyč a Chmiel musel vytasit zákrok konečky prstů. Následně dorážel Štepanovský, jeho přetěžký volej mířil nad branku. První varování z rohového kopu hostům nestačilo, z další vážnější akce poprvé inkasovali. Centrovaný míč propadl vápnem Slezanů až k Jakubu Přichystalovi, který jej šikovně tečoval za záda Chmiela na zadní tyč – 1:0. 

Třinečtí znovu inkasovali za pět minut. Opět jejich vápnem proletěl z rohu poměrně snadný centr, který našel tentokrát pro změnu Antonína Růska, a ten nasměroval míč opět na zadní tyč. Obrana Třince zaspala a bylo to 2:0. Za čtyři minuty mohla Srbská jásat potřetí, když se Pachlopník uvolnil na hranici vápna, jeho tvrdá rána ale pouze vyprášila rukavice Chmiela. V 38. minutě už se Zbrojovka třetího gólu dočkala. Hladík místo střely z hranice šestnáctky posunul míč doleva Adamu Fouskovi, který se protáhl kolem skluzujícího beka a balón umístil nekompromisně na zadní tyč – 3:0. Trenér Třince Svatopluk Habanec na hrozivý vývoj reagoval dvojitým střídáním. V samotném závěru půle zkoušel své štěstí přímo z rohového kopu hostující Weber, Floder však jeho pokus vyškrábl.

Třinečtí měli během pauzy rozhodně o čem přemýšlet. Do druhé půle ale vstoupili ledabyle a brzy je mohl potrestat Fousek, který se dostal ve vápně k hlavičce a tu Chmiel vytáhl na břevno. Za čtyři minuty už ale ani on na akci Brna nestačil. Přichystal si zaběhl na rychlou kolmici mezi stopery a svůj únik ještě vyšperkoval křižným pasem na Antonína Růska, na nějž už zívala úplně prázdná branka – 4:0. Brněnský forvard zaznamenal druhý gól v zápase.

Po hodině hry předvedli hosté dokonce trojité střídání, ale průběh zápasu už nebylo v jejich moci zvrátit. Naopak gól mohl dát Přichystal, který se před vápnem dvěma kličkami vyhnul obránci, jeho následný pokus ale mířil vedle branky. V 65. minutě měli náznak šance také hosté, když se za obránci zjevil střídající Puchel, kličkou obešel Flodera, nicméně přes skluzujícího Dreksu trefil jen boční síť. Za sedm minut zahrozil Hladík, jenž si připravil střelu ve vápně, pokus levačkou k tyči ale Chmiel nadvakrát zkrotil. 

Premiérový gól v lize mohl dát dvanáct minut před koncem střídající Mach, tvrdý pokus ale pouze vystrašil Třinecké a proletěl nad břevnem. Domácí fanoušci si žádali pátou branku v síti Slezanů a jejich přání byla nakonec vyslyšena. Střídající Marek Vintr si obhodil beka a v úniku zakončil chytrým obstřelem po zemi na zadní tyč – 5:0. Právě Vintr mohl v úplném závěru přidat ještě jeden gól, jeho rybičku ale Chmiel pokryl. Zbrojovka duel s Třincem zvládla s grácií a podobně jako Pardubice získala tři body.