06.06.2020 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov porazil díky výstavní trefě Koudelky Sokolov

Foto: fksokolov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova slaví druhé domácí vítězství v řadě. Po Vítkovicích zdolali Hanáci na svém stadionu i dalšího soupeře ze spodku tabulky – sokolovský Baník. Duel 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rozhodla jediná přesná trefa, kterou dvě minuty před přestávkou obstaral nádhernou ranou o břevno klubový kanonýr Jan Koudelka.
43' Koudelka
bez branek
bez karet
29' Kopřiva
51' Krátký
61' Manzia
64' Dvořák II.
Sestavy
Bréda – Pašek (77. Biolek), Bialek, Schuster, Stříž – Stáňa (33. Šteigl), Slaměna (62. Rolinc), Polák, Lutonský (77. Zapletal) – Koudelka – Kroupa (62. Sus).
Na lavičce: Mucha, Machynek
Trenér: Pavel Šustr
Fryšták – Krátký, Tkadlec, Hasil, Vondra – Vávra (62. Kovář), Skopec, Ruml (62. Červenka), Kopřiva (46. Machuča) – Manzia (62. Jakub Dvořák II.), Ju (76. A. Čihák).
Na lavičce: Dvořák I., Štursa
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Denev – Kubr, Vaňkát • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

V rámci 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se střetl aktuálně dvanáctý celek soutěže s patnáctým a už od úvodního hvizdu bylo jasné, kdo je v zápase favoritem. Prostějov doposud prohrál doma jediný duel a hodlal v této bilanci pokračovat. Od začátku totiž zakládal jednu ofenzivní akci za druhou a svého soupeře do žádných závažnějších příležitostí nepouštěl. Zářil především Jan Koudelka, který nejprve krásně zakroutil míč na hlavu Paška, poté sám zakončoval svou akci přízemní střelou, která prolétla těsně vedle tyčky.

Sokolovské snahy končily povětšinou už ve středu hřiště, naopak galapředstavení Prostějova a série kvalitních zákroků brankáře Fryštáka pokračovala. Ten ve 26. minutě zlikvidoval nejprve dobře mířený přízemní pokus Lutonského, pár sekund poté vyrazil i ránu Stáni, kterou se marně snažil dorážet Kroupa. 

Na konci poločasu se znovu výrazně připomněl Jan Koudelka. V 39. minutě ještě z přímého kopu těsně minul levý vingl, o čtyři minuty později ale výstavní ránu svou levačkou otřel o břevno, od kterého se míč odrazil do branky.

Jak už se stalo neblahým zvykem Hanáků, do druhé půle vstoupili hodně pasivně a svou dominanci z první poloviny utkání si nedokázali nebo nechtěli přenést dál. Sokolov ale z nastalé územní převahy a dobrého napadání nevytěžil nic, naopak skvělý Fryšták musel po deseti minutách řešit dvě ošemetné situace. Nejprve se položil proti přízemní střele Slaměny na zadní tyč, poté vyškrábl mimo brankovou konstrukci i oblouček Lutonského.

Hra se začala pořádně vyostřovat a žlutilo se hlavně na straně Baníku. Ten si ale v 71. minutě vypracoval i svou největší šanci, kdy nízký centr Vondry prolétl vápnem až na volného Korejce Jua, jeho okamžitou ránu ale vystihl Bialek, který zastoupil již překonaného Brédu. Baník potvrdil pozici nejméně skórujícího celku soutěže a na branku Prostějova vyslal jen dvě střely, to na druhé straně mohl potvrdit svůj skvělý podvečer Koudelka. Jeho technický pokus ale znovu vytěsnil famózní Fryšták. 

Prostějov si tak po výhře 1:0 udržel dlouhou domácí neporazitelnost, kterou hájí od druhého kola, kdy podlehl Vlašimi.