11.06.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka zásluhou Fouska a Dreksy otočila brněnský souboj s Líšní ve svůj prospěch

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Líšně prohráli ve 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v domácím zápase se Zbrojovkou 1:2. Souboj městských soupeřů začali přitom lépe Líšenští gólem Hlavici. Jenže do poločasu vyrovnal z penalty Fousek. Po pauze se po druhé žluté nechal vyloučit hostující Růsek a krátce po něm stejným způsobem musel ze hřiště domácí Kučera. Hosté přesilovku zužitkovali až v závěru zápasu. O výhře Zbrojovky rozhodl Dreksa.
9' Silný
45' Fousek (pen)
83' Dreksa
37' Málek
41' Matocha
46' Kučera
58' Kučera
90' Fall
45' Růsek
52' Růsek
Sestavy
Vítek – Jeřábek, Hlavica, O. Ševčík, Rolinek (76. T. Machálek) – Demeter (46. Kučera) – Minařík (88. Šenk), Málek (84. Fall), Matocha, Vasiljev – Silný (77. Fila).
Na lavičce: Halouska, Bednář
Trenér: Robert Kafka
Šustr – Štepanovský (46. Eismann), Dreksa, Ad. Čermák, Bariš – Hladík (61. M. Vintr), J. Sedlák, Pachlopník (61. Jurásek), A. Fousek (70. Krška) – Růsek, Přichystal (89. Šumbera).
Na lavičce: Floder, Mach
Trenér: Miloslav Machálek
Rozhodčí: Cieslar - Hájek, Horák • Stadion: Areál SK Líšeň • Hráno bez diváků

Komentář

V úvodu utkání byli hosté častěji na míči, avšak domácí je zmrazili hned ze své první vážnější šance. Na levé straně dostal přesnou kolmici Vasiljev, jeho centr se nadvakrát odrazil k Janu Hlavicovi, a ten z otočky v pádu poslal míč za Šustrova záda – 1:0. Hosté se snažili o co nejrychlejší odpověď, nicméně domácí se zatáhli do velkého bloku, kteří fotbalisté v červeném jen stěží proráželi.

V zajímavé šanci se nejprve objevil Bariš, který si naskočil na zadní tyči na hlavičku, ale nedokázal seřídit svoje mířidla. V další zajímavé akci kooperovali Přichystal s Fouskem, druhému jmenovanému ale před Vítkem chyběl zhruba krok, aby zakončil. Třetí šanci v řadě hostů vyprodukoval Dreksa, jeho rána z dálky mířila vedle branky. Domácí zkoušeli hrozit z rychlých protiakcí, ale ty končívaly nepřesnými přihrávkami. 

Pět minut před koncem půle vyslal nenápadnou ránu z velké dálky Sedlák, Vítek se po míči jen ohlédl, a ten skončil na břevně. V samém závěru půle se pak aktivní Přichystal ve vápně vysmekl Demeterovi, ten jej poslal k zemi a sudí Cieslar ukázal na penaltový puntík. K penaltě se postavil Adam Fousek a technickou střelou poslal míč k levé tyči – 1:1. První půle tedy nakonec skončila nerozhodně.

Hned zkraje druhé půle mohla Zbrojovka skóre otočit. Fousek byl faulován, sám se postavil k exekuci přímého kopu a svou ránu zatočil kousek vedle tyče. Velká komplikace pro favorita duelu přišla v 52. minutě, kdy Růsek zasáhl Ševčíka, po druhé žluté kartě inkasoval červenou kartu a musel předčasně opustit hřiště. Jenže netrvalo to dlouho a domácí Kučera, který přišel na hřiště až na začátku druhé půle, ve vzdušném souboji trefil Přichystala, a také on musel po druhé žluté kartě opustit dějiště zápasu předčasně.

Oba týmy pokračovaly v deseti a dvě zajímavé příležitostí si vytvořila Líšeň. Nejprve po hlavičce Ševčíka zakončoval ve skluzu těsně vedle branky Silný, ten stejný hráč poté pádil sám na Šustra, ale ten podržel Zbrojovku a jeho pokus vykopl nohou na rohový kop. Dvacet minut před koncem kooperovali střídající Vintr s Juráskem, jenže Juráska ve velké šanci vychytal Vítek, který předvedl parádní reflex levou rukou.

Závěrečnou dvacetiminutovku načal svým průnikem Přichystal, který hledal na penaltě centrem Vintra, tomu ale na poslední chvíli překazil zakončení jeden z obránců. Zásadní moment celého duelu přišel v 83. minutě. Na rohový kop střídajícího Eismanna se nejvýš ze všech vyšrouboval Pavel Dreksa a hlavou prudce trkl míč k tyči – 1:2. V závěru Zbrojovka dokázala držet míč na svých kopačkách a především nedovolila městskému rivalovi si vytvořit tlak. V úplném závěru, v sedmé minutě nastavení, měli domácí nakonec jedinečnou šanci vyrovnat, ale Matocha přímý kop ze samé hranice vápna opřel jen o zeď, a Zbrojovka tak náskok udržela a bere tři body.