11.06.2020 | Lukáš Foff | Zápas

Hradec díky skvělému vstupu do zápasu porazil Žižkov vysoko 5:0

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Hradečtí fotbalisté dominovali ve 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti Žižkovu ve všech herních aspektech a po zásluze zvítězili 5:0. Největší zbraní Východočechů byly rychlé protiútoky a standardní situace. První dvě branky padly právě po rozehrání z klidové pozice, a když Frýdek tváří v tvář Švengerovi zvýšil na 3:0, bylo utkání ve 22. minutě prakticky rozhodnuto. V poslední dvacetiminutovce ještě Vlkanova s Procházkou zakončili pohledné akce a konečný výsledek 5:0 byl na světě.
5' Prekop
17' Vlkanova
22' Frýdek
72' Vlkanova
78' Procházka
bez branek
bez karet
17' Březina
67' Martan
Sestavy
Ottmar – Čech, Král, Zbrožek, Mejdr – Jukl (76. Soukeník) – Ch. Frýdek, Kateřiňák (85. Donát), Šípek (76. Procházka) – Vlkanova (80. Samko), Prekop (80. Firbacher).
Na lavičce: Vízek, Durděvič
Trenér: Zdenko Frťala
Švenger – Řezáč, Březina (23. Antl), Žežulka, Tusjak (46. Urbanec) – Súkenník, Batioja (64. Egidio Felipe), Nešický – Nabijev (23. Martan), Diviš, Vůch (46. Dudl).
Na lavičce: Hrubeš, Bezdička
Trenér: Daniel Veselý
Rozhodčí: Hrubeš – Koval, Vitner • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Od úvodních minut bylo jasné, že slunečné počasí a domácí prostředí svědčí lépe Východočechům, protože jejich kombinace byla rychlá a přesná. V 5. minutě si Hradečtí vypracovali první rohový kop zápasu a hned jej přetavili v úvodní branku. Perfektní centr přilétl na hlavu Erika Prekopa, který do něj trkl s takovou razancí, že brankář Švenger míč pouze zpomalil, ale nezastavil – 1:0.

Votroci nadále tlačili a hrozili hlavně z brejků a standardních situací. Po druhém rohovém kopu v zápase se strhla kolem penaltového puntíku mela, ale i když se domácí dožadovali pokutového kopu, tak rozhodčí Karel Hrubeš zůstal v klidu a žižkovská obrana nakonec míč uklidila do bezpečí. Domácí hráli velmi dobře a několikrát bylo s podivem, že míč z jasné pozice nedošel do brány. Nakonec se ale v 17. minutě na Všesportovním stadionu přece jenom podruhé jásalo, protože se opět po standardní situaci prosadil domácí kapitán Adam Vlkanova.

O pět minut později už to bylo dokonce 3:0. Nejprve Švenger předvedl senzační zákrok proti Vlkanovovi, ale obrana Žižkova nebyla dobře koncentrovaná, protože o malý moment později upaloval sám na bránu Christian Frýdek a přízemní střelou k levé tyči zvýšil na 3:0. 

Hostující kouč Daniel Veselý zareagoval a udělal dvě změny v sestavě. Až poté se Viktoria Žižkov trochu dostala do zápasu, ale stejně jí to v prvním poločase nepřineslo ani jednu střelu na bránu. Naopak Švenger se ještě musel vytasit s robinsonádou proti střele Frýdka z přímého kopu, takže byl i přes obdržené góly rozhodně nejlepším hráčem Žižkova na hřišti v první půlce.

Ve druhé polovině votroci trochu ubrali, ale Žižkov toho nedokázal vůbec využít. A tak to byli nadále Východočeši, kdo si tu a tam vypracoval nějaké gólové příležitosti. Nejprve Švenger zlikvidoval střelu Frýdka z vápna a v 62. minutě mu pomohlo břevno po velké šanci Vlkanovy. Co se nepovedlo hradeckému štírkovi v 62. minutě, povedlo se mu o deset minut později. Na levé straně si Adam Vlkanova zasekl míč na pravou nohu a pak naprosto výstavní technickou ranou na vzdálenější tyč nedal Švengerovi šanci zasáhnout – 4:0.

V 76. minutě přišlo střídání Hradce a na hřiště přišel Daniel Procházka. Pobyl tam necelédvě minuty, než mu Vlkanova připravil míč před prázdnou bránu – 5:0. Další tečku mohl ještě v nastavení přidat Filip Firbacher, jenomže z jasné pozice netrefil bránu. Na druhé straně se do jediné, zato vyložené, šance Žižkova dostal Jaroslav Diviš, ale v souboji jeden proti jednomu na Ottmara nevyzrál. Hradec tak pohodlně získal tři body a posunul se na třetí místo ligové tabulky.