14.06.2020 | Adam Kodet | Zápas

Líšeň po pěti zápasech vyhrála, v Prostějově rozhodla jediná branka

Foto: SK Líšeň
Prostějov - Prokletí zlomeno. Fotbalisté brněnské Líšně po koronavirové pauze čekali na vítězství až do zápasu v Prostějově. O nejtěsnější možné výhře rozhodl v 18. minutě utkání hostující Jan Silný, jehož branka se stala nakonec tou jedinou. V přímém souboji o "šest" bodů se tak Líšeň na soupeře z Prostějově v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dotáhla.
bez branek
18' Silný
bez karet
42' Málek
65' Ševčík
70' Rolinek
78' Minařík
90' Halouska
Sestavy
Mucha – Lutonský, Schuster (46. Slaměna), Bialek (75. Pernackyj), Machynek – Pašek (75. Píchal), Polák, Sus, Zapletal (61. Šteigl) – Koudelka – Rolinc.
Na lavičce: Bréda, Stříž, Biolek
Trenér: Pavel Šustr
Halouska – Jeřábek, Ševčík, Hlavica, Černín – Málek (77. Demeter) – Matocha (66. Minařík), Vasiljev, Rolinek (86. Vintr) – Silný (66. T. Machálek), Zikl (86. Fall).
Na lavičce: Vítek, Šenk
Trenér: Robert Kafka
Rozhodčí: Klíma – Mojžíš, Vodrážka • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

V utkání 23. kola se střetly týmy, které v tabulce dělily pouhé tři body. Momentální forma přiřkla roli jednoznačného favorita Prostějovu, ten se ale své pozice zřejmě zalekl. V první půli byly totiž všechny předpoklady postaveny na hlavu. Líšeň hrála organizovaně, skvěle napadala, byla nebezpečnější v pokutovém území a soupeře dokázala přestřílet. Naopak Prostějov kupil chyby v rozehrávce i kombinaci a nebyl příliš efektivní ani v zakončení. Po rychlé střele Zikla na zadní tyč málem Brňané zvedali ruce už v 8. minutě, Mucha se ale blýskl parádním zákrokem.

V 18. minutě už se ale jeho parťák z útoku Jan Silný radoval. Po rychlé akci se dostal za obranu Málek a našel krásným pasem po zemi volného Silného, který neměl problém zblízka uklidit míč za bezmocného Muchu. Hanáci se osmělili až ve 33. minutě, kdy se Rolinc nejprve prodral přes dva obránce a tvrdou bombou přiměl Halousku ke skvělému zákroku, o čtyři minuty později navíc tentýž hráč trefil po rychlé akci pravou tyč. Na konci poločasu dvakrát zahrozil střelec Jan Silný, který si s bezmocnou prostějovskou obranou dělal, co chtěl, dvě slibné akce ale v branku nepřetavil.

Domácí začali druhý poločas velkou územní převahou, jenže na dobře organizovanou obranu Líšně nedokázali najít vhodný recept. Když bylo třeba, dokázali Brňané notně přitvrdit, ale také na rozdíl od svého soupeře mezi sebou dobře komunikovali a neustále se povzbuzovali. Naopak Hanákům dál vázla kombinace i rozehrávka, a i když Líšeň prakticky nepustili za půlící čáru, do nebezpečných situací se dostávali jen zřídka.

Poslední čtvrtka zápasu se nesla v duchu ostrých soubojů a neúspěšného dobývání líšeňské branky. Prostějov vrhl všechny síly do útoku, poslal na hřiště všechny své ofenzivně laděné náhradníky, kýžený efekt to ale nemělo. Naopak v posledních pěti minutách využili oken v obraně domácích Brňané. Nejprve musel Minaříkovu dobře mířenou střelu pod břevno vytěsnit pozorný Mucha, ten pak musel řešit i akci dva na jednoho. Vintr ideálně předložil míč Machálkovi, ten ale i díky včasnému vyběhnutí brankáře ve vyložené šanci selhal. I tak se ale mohl se svými parťáky radovat z první jarní výhry svého týmu.