17.06.2020 | Martin Hruzík | Zápas

Vítkovice po sedmi porážkách v řadě zabraly, odneslo to Ústí nad Labem

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Poprvé od 11. listopadu loňského roku se z bodového zisku radují fotbalisté Vítkovic. Ti ve středečním duelu 24. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zdolali po gólech Lukáše Kanii, Ondřeje Chvěji a Dana Ožvoldy 3:1 Ústí nad Labem a zvítězili teprve potřetí v sezóně. Čestný úspěch Army zaznamenal Youba Drame, na více to ale hostům v Ostravě nestačilo.
3' Kania
39' Chvěja
90' Ožvolda
45' Drame
22' Dziuba
48' Plesník
80' Matoušek
90' Ožvolda
33' Pimpara
66' Valenta
70' Čičovský
Sestavy
Květon – Holiš, Plesník, Helebrand, Celba – Ožvolda – Bolf (67. Putyera), Chvěja (46. Matoušek), Dziuba (88. Motyčka), Kania (90+2. Mládek) – Macej (46. Martišiak).
Na lavičce: Netolička
Trenér: Jaroslav Netolička
Tvrdoň – M. Bílek, Hudec, Písačka, Pimpara – Drame (74. Chodora), D. Richter (64. Čičovský), M. Valenta, Miskovič, Prošek – L. Matějka (74. Bassey).
Na lavičce: Plachý, Škoda
Trenér: Petr Vrabec
Rozhodčí: Vojkovský – Lakomý, Bureš • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Hráno bez diváků

Komentář

Vítkovice po dvou prohrách se sestupem ohroženými týmy, Ústí po nečekaném konci trenéra Křečka. Obě mužstva se měla v rychlém sledu zápasů s čím vypořádat. A úvod vyzněl lépe pro domácí, kteří šli do vedení již ve třetí minutě. Celba vybojoval v souboji míč a poslal jej na Chvěju, ten krásnou ulicí vybídl nabíhajícího Lukáše Kaniu, jenž se kličkou zbavil obránce a prostřelil Tvrdoně. O malou chvíli později mohl srovnat nejlepší střelec soutěže Matějka, ovšem jeho projektil skončil jen v boční síti. Rychlá kombinační hra obou mužstev přinášela občasné ztráty, ovšem na druhou stranu i pohledné fotbalové momenty před oběma brankami.

Armě dělal velké problémy svou mrštností Kania, drobný záložník po dvaceti minutách hry obehrál dva protihráče, přes Chvěju se míč dostal do strany k Bolfovi a ten místo centru nečekaně udělal nemalé starosti hostujícímu brankáři, na odražený míč však následně nikdo z hráčů v modrém nedosáhl. Na druhé straně zase dostal míč za obranu Drame a "kulatému nesmyslu" zabránil na cestě do brány až obraný blok Holiše.

Nebezpečno bylo spíše před vítkovickou bránou, ovšem byli to právě domácí, kdo podruhé v zápase udeřil. Macej si naběhl do kraje, přihrávkou našel ve vápně volného Ondřeje Chvěju a jeho tečovaná střela skončila v síti. Žlutozelení se ovšem s nepříznivým stavem nehodlali smířit a za pět minut snížili poté, co míč propadl k nepokrytému Youbovi Dramemu, pro kterého nebyl problém zblízka uklidit míč za záda Květona. Minutu na to skončila první půle, jež nabídla tři branky a dobré příležitosti na obou stranách.

Kdo se po pauze těšil na další porci kvalitního fotbalu, musel být bohužel zklamán. Z domácích kopaček se vytratila fotbalovost a dlouhé minuty hráli zejména Severočeši, jenže těm kombinace do zabezpečené obrany příliš nesvědčila, a tak se uchylovali jen k ranám z uctivé vzdálenosti. Nejlépe si z četných střelců počínal Miskovič. Ten nejprve mířil těsně nad břevno a vzápětí kroutil míč na zadní tyč, leč opět těsně minul.

Další šanci Armě připravili domácí tak trochu sami po rohovém kopu, ze kterého vznikl brejk 5 na 4, Prošek to však vzal trošku sobecky na sebe a ranou po zemi trefil pouze boční síť. To Bassey dostal míč za obranu, ale s balonem se zbytečně zastavil a lacině jej předal soupeři. Sedmý celek tabulky to zkoušel i stříleným centrem Bílka z pravé strany, Prošek ani Bassey ovšem na míč nedosáhli. Hned několik hlav hostujících hráčů tak skončilo v dlaních.

Když z úplné ofenzívy nedokázali udeřit hosté, pokoušeli se o to v úplném závěru Ostravané. Nejprve Celba ze vzduchu pořádně prověřil ústeckou jedničku, jež musela míč boxovat do bezpečí. V nastavení pak táhl rychlý útok Dan Ožvolda a byť mu dobře nabíhal Matoušek, vítkovický kapitán to vzal na sebe, přešel přes obránce a ranou pod břevna upravil na konečných 3:1. Svůj první profesionální gól pak oslavil svléknutým dresem, za což dostal žlutou kartu, přesto to na radosti jeho i vítkovických spoluhráčů nic nezměnilo. Domácí získali první jarní body, které však nejspíš přichází až příliš pozdě. Naopak hosté po neúspěšné premiéře po konci trenéra Křečka budou mít dlouhou a neveselou cestu domů.