28.06.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Přestřelka mezi Ústím nad Labem a Třincem skončila nerozhodně 3:3

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Ofenzivní podívaná byla k vidění v Ústí nad Labem, kam dorazil Třinec. Domácí fotbalisté v utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY třikrát vedli, Slezané ale dokázali vždy odpovědět a odvézt si tak na dalekou cestu domů bod za remízu 3:3.
18' Richter
44' Drame
72' Richter (pen)
32' Valenta
58' Valenta
74' Puchel
50' Bassey
62' Matějka
71' Richter
77' Miskovič
38' Hlúpik
71' Šuľa
75' Kušnír
Sestavy
Tvrdoň – Prošek, Hudec, Pimpara, Písačka – Drame, J. Peterka (62. Chodora), D. Richter, Miskovič – L. Matějka, Bassey (79. Čičovský).
Na lavičce: Plachý, Černý, Zůza
Trenér: Petr Vrabec
Chmiel – Omasta, Šuľa, Kušnír, Janoščín – R. Vaněk I. (88. Samiec), Weber (72. Machalík), J. Valenta – Hlúpik, Akulinin (72. Wojnar), Cienciala (72. Puchel).
Na lavičce: Bulawa, Burgo
Trenér: Svatopluk Habanec
Rozhodčí: Cihlář – Klupák, Mikeska • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Před úvodním výkopem uctili všichni aktéři utkání včetně 876 diváků minutou ticha zesnulého Mariána Čišovského, který ve věku pouhých 40 let v noci ze soboty na neděli podlehl nevyléčitelné nemoci.

Střetnutí započala lépe Arma, která za svou aktivitu byla odměněna v 18. minutě. Fortune Akpan Bassey posunul míč z levé strany na střed Danielu Richterovi, který zakončením k pravé tyči nedal hostujícímu gólmanovi šanci. V dobré střelecké pozici se před občerstvovací pauzou pro hráče objevil Leonid Akulunin, jenž přestřelil.

Ve 32. minutě nedosáhl ve vlastním pokutovém území na balón Jan Peterka a Třinec se dočkal vyrovnání. Jiří Valenta se štěstím střelou o pravou tyč prostřelil Mariána Tvrdoně. Domácí si vzali vedení zpět gólem do šatny, paradoxně po menším tlaku Třince. Do přečíslení se dral Youba Drame, jenž se prezentoval gólem, který zvedl obecenstvo ze sedadel. Francouzský záložník hájící barvy Severočechů svůj desátý přesný zásah v letošním ročníku vyšperkoval, když se prosadil nechytatelnou jedovkou do levé šibenice zhruba z třiceti pěti metrů. Do šaten odcházely oba celky za stavu 2:1.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji opět domácí, když Fortune Akpan Bassey selhal v tutové šanci před zcela odkrytou bránou po centru Václava Proška z levé strany. V 58. minutě Třinec podruhé v zápase srovnal stav, do listiny střelců se podruhé zapsal Jiří Valenta.

Fotbalisté z města oceli slavili obrat utkání v 66. minutě, když po nastřelené tyči Tomášem Weberem slavil s rukama nad hlavou Leonid Akulinin. Střední útočník hostů po dorážce skóroval, avšak poté, co byl zdvižený praporek asistenta rozhodčího pro ofsajd. Za čtyři minuty byl po faulu Filipa Hlúpika na Václava Proška nařízen pokutový kop, který proměnil střelou k levé tyči Daniel Richter.

Domácím nevydrželo těsné vedení dlouho, v 74. minutě vrátil na světelnou tabuli vyrovnaný stav střídající Erik Puchel, jenž byl na hrací ploše dvě minuty. V dobré brankové příležitosti se ještě octl Daniel Chodora, avšak vysněný cíl minul.

Po remíze 3:3 si obě mužstva bodový zisk rozdělila. Ústí nad Labem po odchodu Aleše Křečka ještě nezvítězilo, Třinec po nařízené karanténě získal cenný bod.

Ohlasy trenérů

Václav Kožíšek (předseda představenstva FK Ústí nad Labem):
„Fotbal hrajeme pro lidi a z mého pohledu se zápas musel divákům líbit. K vidění bylo hodně hezkých gólů, jde nám o to, aby si utkání a hru lidé na stadionu užili. Po sportovní stránce se jednalo o zaslouženou remízu, šance byly na obou stranách, nasazení a bojovnost dobrá. Sám jsem byl překvapen, že penaltu nešel kopat Lukáš Matějka, počítal jsem s tím s ohledem na jeho umístění v tabulce střelců. Ve hře nás ovlivnilo zranění Jana Peterky, navíc máme zraněného do konce sezóny Michala Bílka. Nemyslím si, že čtyři utkání bez výhry po odchodu Aleše Křečka mají příčinu, stále je vidět jeho rukopis. Je to o nastavení v hlavách, které bylo ze začátku negativní. Když by tu Aleš Křeček byl, řekl bych, že by zvolil stejnou sestavu a rozestavení. Trenéři Petr Vrabec a Juraj Šimurka si vzali čas na rozmyšlenou, jestli sezónu dokončí, neboť smlouva jim končí 30. 6. 2020.“

Svatopluk Habanec (FK Fotbal Třinec):
„Podle mého pozorování Ústí nad Labem točí maximálně dvanáct až třináct hráčů. Vše bylo o tom, jak dlouho s námi soupeř vydrží. Góly se přesouvaly z jedné strany na druhou, v závěru jsem čekal, že vstřelíme branku navíc. Zápas byl klasický, po úbytku sil se hůř brání, naopak se lépe útočí. Očekávání po téměř čtrnáctidenní pauze bez hraní i trénování byla, přestože jsme měli trénink pouze po šesticích. Poznamenalo nás to více než cestování. Nebyla to karanténa jako taková, když během koronavirové pauzy jsme měli individuální plány v lese, nyní jsme měli zákaz pohybu. Nemohli jsme nic, od kamaráda jsem si nechal nosit přes plot jídlo. Tím, že jsme v Ústí nad Labem hráli, doufám, že budeme moct již společně trénovat. Když bychom neodehráli toto utkání, nevěřím, že bychom soutěž stihli dohrát. Koronavirus se u nás vzal od jednoho hráče, jehož žena dělá v domově důchodců, kde bylo 26 nakažených. Pod dohledem lékaře v karanténě, který bude na každém tréninku, to musíme do středy vydržet. Překvapil mě konec Aleše Křečka, doufám, že v Ústí nad Labem bude druhá nejvyšší fotbalová liga i nadále a že se i posune jako jsem to zde zažil. V Třinci mám smlouvu ještě rok.“