28.06.2020 | Martin Hruzík | Zápas

Vítkovice dotáhly dvougólové manko a remizovaly s Líšní 2:2

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Fotbalisté Vítkovic remizovali ve 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Líšní 2:2. Nováček vedl v Ostravě po gólech Zikla a Málka už o dvě branky, pak se ale v rozmezí tří minut prosadili Holiš s Chvějou a zařídili poslednímu týmu tabulky alespoň bod.
56' Holiš
58' Chvěja
9' Zikl
52' Málek
45' Ožvolda
62' Holiš
73' Chvěja
37' Vintr
81' Silný
Sestavy
Květon – Celba (38. Russmann), V. Cverna, Holiš, Bolf – Ožvolda – Matoušek (46. Putyera), Buchvaldek (75. Dziuba), Chvěja (75. Motyčka), Kania – Macej (71. Martišiak).
Na lavičce: Netolička, Plesník
Trenér: Jaroslav Netolička
Vítek – Jeřábek, Hlavica, O. Ševčík, Rolinek – Kučera (80. Fall) – Vasiljev (46. T. Machálek), Málek (73. Demeter), Matocha, O. Vintr (76. Minařík) – Zikl (73. Silný).
Na lavičce: Halouska, Bednář
Trenér: Robert Kafka
Rozhodčí: Machálek – Mojžíš, Bureš • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Hráno bez diváků

Komentář

Hodinu před zápasem zkropil pažit na Městském stadionu v Ostravě déšť, přesto po čas zápasu svítilo slunce a bylo skutečně vyčerpávající dusno. A dusno bylo zejména na pravé straně vítkovické obrany, kde si hosté dělali, co chtěli. První branku však Brňanům nabídl svou minelou Matoušek, který před pokutovým územím nepochopitelně poslal míč za svá záda, kde byli v tu chvíli hned tři hráči v červeném a Martin Zikl ranou ke vzdálenější tyči nedal Květonovi šanci.

A střelec úvodní branky byl při chuti, když vyběhnuvšího domácího brankáře vyzkoušel skoro z půlky. Naštěstí pro Vítkovice však míč skončil asi metr nad břevnem. Marvani byli v dalších minutách jasně lepší a útočili zejména po své levé straně, kde Vintr se Ziklem skutečně zatápěli, často se dostali až do vápna, kde pomohl až zákrok obránce či útok přerušila nepřesná přihrávka.

Na stejné straně se ukázal také Rolinek, jenž prokličkoval podél brankové čáry až do vápna a přiťukl mičudu Ziklovi, ten ale tentokrát poslal míč prudce nad. Když se o chvíli později ze stejné strany dostal míč opět do vápna až k Vintrovi, jenž zblízka pořádně prověřil Květona, trenér Smetana se již hodně zlobil na své svěřence. Ale nebylo to nic platné, rychlý míč za obranu, tentokrát na pravé straně, nepropasíroval Vasiljev do sítě jen díky zásahu Květona a následném tlaku Bolfa.

Až pak měli tutovku také domácí. Centr z pravé strany jen těsně minul hlavou Kania, ale míč se snesl ke Chvějovi, jenž trefil reflexivně vymrštěnou nohu Vítka. Odražený míč se už modrobílým ve střelu přetavit nepodařilo. A ostravský záložník zakončoval i vzápětí, jenže trefil jen v ofsajdu postaveného Maceje. Ten zase o pár minut později pláchl na křídle, ale jeho brzký centr nestačili doběhnout spoluhráči. První poločas tak skončil těsným vedením SK Líšeň.

Vítkovičtí do druhé půle pořádně vlétli a Vítek v brance SK musel likvidovat hned dvě nebezpečné střely, obě ale dokázal vyrazit a podržel svůj tým. Následoval ovšem tlak modrobílých, kteří zamkli soupeře na třetině hřiště snad na pět minut. Přesto to byli Marvani, kdo nečekaně skóroval při prvním výletu na polovinu soupeře. K vidění byla povedená souhra po ose Kučera, Zikl, který měl dost prostoru a přiťukl míč Jaroslavu Málkovi, jenž z hranice vápna poslal míč pod břevno. To byla pro poslední tým tabulky krutá sprcha.

Jenže domácí se z ní dokonale oklepali. Po standardce z levé strany totiž zblízka poslal míč za záda Vítka obránce Roman Holiš. A to nebylo vše. Hned o dvě minuty později následovala podobná situace, tentokrát ovšem byl centr malinko přetažený a musel ho kousek zpět posunout Kania, i tak byl na správném místě Ondřej Chvěja a srovnal na 2:2.

Domácí byli při chuti, na křídle utekl Kania, leč na jeho centr těsně nedosáhl Macej. K zakončení nevedl ani centr z druhé strany z kopačky Putyery, hostující obrana tentokrát již byla pozorná. Naopak individuálně se snažil prosadit Vintr, který s míčem prošel snad okolo tří hráčů a napálil míč nad.

Následně se hra kouskovala žlutou kartou, ošetřováním a hlavně sedmi střídáními. V dusném počasí navíc bylo patrné, že Vítkovičtí již byli vyčerpáni snahou o vyrovnání, což svědčilo svěžímu Silnému. Bývalý kanonýr Kroměříže nejprve Květona pořádně prověřil nečekaně prudkou ranou a o chvíli později také tvrdým zákrokem, za který dostal žlutou kartu. Hostující útočník poté ještě utekl na pravé straně, ale jeho rána z úhlu skončila metr nad.

Na závěrečný tlak už domácím nestačily síly a Líšeň si tak pohlídala cenný bod, už sedmnáctý z půdy soupeře. Naopak Vítkovice se přiblížily sestupu.