28.06.2020 | Adam Kodet | Zápas

Hradec neudržel vedení v Prostějově, domů se vrací s prázdnou

Foto: fchk.cz
Prostějov – Fotbalisté Hradce Králové prohráli podruhé v sezóně s Prostějovem, když i jarní střetnutí skončilo výsledkem 2:1. Lépe přitom načali duel na hřišti soupeře Votroci, kteří po gólu Vlkanovy od 21. minuty vedli. Domácí ale zvládli zápas po změně stran dvěma trefami v rozmezí šesti minut otočit, když nejprve srovnal Stříž a následně dokonal obrat Píchal.
58' Stříž
64' Píchal
21' Vlkanova
31' Pernackyj
34' Šteigl
50' Bialek
71' Biolek
39' Martinec
54' Urma
60' Čech
Sestavy
Mucha – Biolek, Bialek, Schuster, Stříž – Slaměna, Pernackyj (77. Sus), Zapletal (46. Lutonský) – Koudelka (90+4. Ircing) – Šteigl (46. Stáňa), Píchal (77. Kovář).
Na lavičce: Bréda
Trenér: Pavel Šustr
Vízek – Donát (77. Procházka), Zbrožek, F. Čech, Urma – Jukl, J. Rada (68. Kateřiňák), Samko (68. Soukeník) – Vlkanova, Martinec (58. Frýdek), Prekop (68. Firbacher).
Na lavičce: Ottmar, Durděvič
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Rejžek – Kotalík, Pečenka • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Pětistovka diváků na prostějovském stadionu Za místním nádražím viděla poměrně zajímavý fotbal a hlavně dvě úplně rozdílné poloviny. Do té první nastoupil sebevědomý tým z Hradce Králové v pozici jasného favorita, který soupeři v podstatě nepůjčil míč a nepustil ho do výraznější příležitosti. Akce Hanáků končily ještě dřív, než začaly, a když se v 21. minutě rozběhl na volný míč chvíli nechráněný Adam Vlkanova, bylo to 1:0. Se střelou na bližší tyč nemohl Mucha nic dělat.

Východočeši kontrolovali hru a dominovali zejména ve středu hřiště, což dva prostějovské hráče stálo žlutou kartu. Ve 37. minutě ukázal obrovské zrychlení chytře a nenápadně hrající Vlkanova, který zatáhl po pravém křídle a poslal krásný míč na Prekopa, jenž ale tísněný obráncem nedokázal zakončit. Stejný hráč chvíli předtím navíc střelou po zemi jen těsně minul prostějovskou branku. Cesta ke třem bodům se ale pro Hradec zdála umetená.

Toto tvrzení ale domácí hráči velmi rychle odmítli po startu druhé půle. Po deseti minutách se nejprve ocitl střídající Stáňa úplně sám před brankářem Vízkem. Ten ho sice vychytal, ale balón se odrazil k Píchalovi před naprosto odkrytou branku, kde ale domácí forvard trestuhodně selhal. O dvě minuty později už se ovšem Moravané radovali. Výstavní ranou ze třiceti metrů totiž trefil horní růžek branky Michal Stříž a na tuhle bombu Vízek nedokázal vůbec reagovat. Od té doby byli pány na hřišti domácí.

Chvíli poté v situaci dva na jednoho nechal Vízka vyniknout Koudelka střelou do protipohybu, dvě minuty po něm krásným technickým pokusem orazítkoval Lutonský levou tyč. Míč se ale odrazil k Davidu Píchalovi, který ho sice netrefil ideálně a v pádu ho poslal jen do spojnice, od té se ale šťastně odrazil až do prázdné branky. Okamžitě po výkopu se na druhou stranu vrhli hosté, Donátův centr napálil Prekop jen do břevna. To bylo ale z jejich strany všechno.

Hradci nepomohlo ani trojité střídání, protože v honbě za vyrovnáním nechával čím dál větší okna v obraně. Zářil především Jan Koudelka, který mnohdy dokázal obehrát několik hráčů a nečitelnými střelami do protipohybu hodně trápil gólmana Vízka. A když ve třetí obrovské tutovce trefil nádhernou ranou břevno, následně raději vyzval ke skórování dorostence Kováře, který jen vinou své nezkušenosti neslavil premiérovou trefu. Mucha se ještě dvě minuty před koncem zaskvěl proti zblízka zakončujícímu Frýdkovi, ale Prostějov už si tři body uzmout nenechal.