11.07.2020 | Adam Kodet | Zápas

Brno remizovalo v Prostějově bez branek a skončí druhé

Foto: fczbrno.cz
Prostějov - Fotbalisté Brna v nedalekém Prostějově v rámci 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali 0:0 a ztratili šanci předstihnout v posledním kole Pardubice. Zbrojovka skončí druhá. Vyrovnané utkání nabídlo žluté karty a v závěru i vyloučení, branku však nikoliv.
bez branek
bez branek
44' Kroupa
45' Bialek
81' Šteigl
86' Schuster
15' Šural
42' Bariš
60' Sedlák
77' Šural
Sestavy
Bréda – Stříž, Bialek, Schuster, Machynek – Zapletal, Slaměna, Pernackyj (90. Dittmer), Stáňa (90. Sedláček) – Šteigl (82. Kovář), Kroupa (68. Lutonský).
Na lavičce: Mucha, Ircing
Trenér: Pavel Šustr
Šustr – Bariš, Dreksa, Jakub Šural, Štepanovský (55. Eismann) – Vaněk (73. Krška), Ad. Čermák, J. Sedlák, Pachlopník (64. Šumbera) – Hladík (64. M. Vintr), Růsek.
Na lavičce: Floder, Endl, Sedlák
Trenér: Miloslav Machálek
Rozhodčí: Pechanec - Blažej, Dohnálek • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Utkání moravských rivalů a regionálně blízkých celků mělo před svým započetím jasného favorita. Zbrojovka se stále hnala za přímým postupem do FORTUNA:LIGY a prohrála naposledy v říjnu. Utkání bylo pikantní pro oba kouče, prostějovský Pavel Šustr ještě na podzim vedl právě Brno, Miloslav Machálek má své kořeny naopak právě na Hané. Ještě před zápasem obdržel památeční dres Karel Kroupa, který se ve svých čtyřiceti letech rozloučil s kariérou právě proti svému mateřskému celku z Brna. Symbolickou kapitánskou štafetu od něj převzal zraněný, ale přítomný Jan Polák.

Kromě úvodního ceremoniálu ale první poločas příliš vzruchu nepřinesl. O ten největší se postarali hostující fanoušci, kteří i za vydatného deště zaplnili svůj sektor a zažehnuli v něm pyrotechniku. Na hřišti to Zbrojovce ovšem hodně skřípalo. Hanáci měli rozhodně více ze hry, jenže vyložené šance nepřicházely. Tu nejnebezpečnější nakonec spálili paradoxně zakřiknutí Brňané. Po parádní střele Růska se míč odrazil k Hladíkovi, který ale naprosto prázdnou branku netrefil snad o dvacet metrů. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Ve druhé půli začaly hrát oba týmy směrem dopředu přeci jen aktivněji, zejména pak Brňané. Už po deseti minutách trefil Růsek po krásném Vaňkově centru hlavou pravou tyčku. Z protiútoku zahrozil Zapletal, který si seběhl za obranu až na zadní tyč a jeho zakončení v letu musel vyškrábnout brankář Šustr. O deset minut později trefil střídající Vintr znovu tyčku, když si včas naskočil na vysoký míč od Vaňka. 

Brno sice vyvíjelo větší ofenzivní aktivitu než v první půli, s ubíhajícím časem ale narůstal tlak na jeho hráče a ti se pak svými vlastními nepřesnostmi připravovali o šance. A když v 77. minutě dostal Šural druhou žlutou kartu, bylo po nadějích. V nastaveném čase přišly ještě dvě obrovské možnosti na obou stranách. Nejprve namířil Čermák hlavou míč po Eismannově centru jen těsně mimo, na druhé straně zase Lutonský o pár centimetrů minul vzdálenější tyč po přisunutí od mladičkého Kováře. Utkání ale skončilo bezbrankovou remízou a Zbrojovka se tak bude muset spokojit jen s případnou baráží.