11.07.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí se s domácími fanoušky rozloučilo výhrou, proti Žižkovu rozhodla jediná trefa

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Ústí nad Labem porazili v utkání 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Žižkov nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jediný gól zápasu obstaral deset minut po změně stran svou první letošní trefou Daniel Chodora. Arma díky tomu ukončila pětizápasové čekání na vítězství od odchodu Aleše Křečka a rozloučila se se svými fanoušky třemi body.
55' Chodora
bez branek
bez karet
60' Urbanec
Sestavy
Tvrdoň – M. Bílek, Hudec, Pimpara, Chodora – Drame, D. Richter (86. A. Černý), M. Valenta, Prošek (90+3. Kunc) – L. Matějka, Bassey (67. Čičovský).
Na lavičce: Plachý, Bechyně, Zůza, Škoda
Trenér: Petr Vrabec
K. Hrubeš – Urbanec, Březina, Žežulka, Tusjak – Nešický (67. Halgoš), Batioja, Súkenník – Bazal (46. Jaroslav Diviš), Egidio (46. T. Zeman), Nabijev.
Na lavičce: Konečný, Dudl, Řezáč, Antl
Trenér: Daniel Veselý
Rozhodčí: Hanousek – Kříž, Vodrážka • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Na první vážnější akci se na severu Čech nemuselo dlouho čekat, když se v sedmé minutě po hrubé chybě hostující obrany dral do brejku Václav Prošek. Levému záložníkovi Army se nevydařila koncovka, neboť pálil vedle levé tyče. O šest minut později se po kombinaci objevil u zakončení Lukáš Matějka, nejlepší střelec Ústí nad Labem trefil pro změnu boční síť.

Karel Hrubeš, jenž dostal důvěru trenérů poprvé poté, co Milan Švenger obdržel v minulém kole čtvrtou žlutou kartu sezóny, se činil ve 35. minutě, kdy si Youba Drame po přihrávce Daniela Richtera vylámal zuby na gólmanovi Viktorie. Za dvě minuty to byl opět francouzský pravý záložník, který zahodil tutovou šanci přestřelením brány. Za bezbrankového stavu odcházela obě mužstva do kabin.

Po změně stran mohli jít domácí znovu do vedení, když po nastřeleném břevnu Václavem Proškem minul odkrytou bránu Bohumil Hudec. Zanedlouho nechal brankáře Žižkova vyniknout Lukáš Matějka. V 55. minutě se posledně jmenovaný prezentoval jako týmový hráč, když místo střely volil přihrávku na Daniela Chodoru, který svou jedovkou prostřelil Karla Hrubeše.

Arma nechtěla po zbytek zápasu jen bránit a naopak aktivně napadala rozehrávku soupeře. V 82. minutě se z protiútoku mohl prosadit Lukáš Matějka, kterého střela nad bránu hodně štvala. Útočník Army se tak nedotáhl na nejlepšího střelce soutěže Stanislava Klobásu z Jihlavy a v posledním kole bude muset minimálně dvakrát skórovat.

Ústí nad Labem před zraky 912 diváků oplatilo v odvetě Žižkovu porážku z podzimu a kvůli lepším vzájemným zápasům s Líšní i Prostějovem je jisté, že sezónu skončí na sedmé příčce. Viktoria se před posledním kolem nachází na šesté pozici a při výhře nad Pardubicemi a při zaváhání Jihlavy může poskočit na místo páté.

Ohlasy trenérů

Václav Kožíšek (předseda představenstva FK Ústí nad Labem):
„S výkonem hráčů jsem spokojený, měl jsem i pozitivní ohlas fanoušků, pro které hrajeme. Diváci viděli oboustranně zajímavé utkání s nasazením, i když nikomu o nic již nešlo. Jsem rád, že oba týmy utkání neodchodily a že jsme zapojili mladší hráče, kteří by v budoucnu mohli tvořit základní jedenáctku. Když bychom vyhráli 1:0 po utrápeném gólu nebo bránění, netěšilo by mě to. Od ledna, kdy nastala úsporná opatření, i když to nebylo nic markantního, jsem s umístěním v soutěžní tabulce spokojen. Šli jsme do jarní sezóny s ambicemi nepohybovat se v tabulce na dolním chvostu, netrápit se. Bodový zisk z podzimu nám umožňoval komfortní situaci, baráž byla jednu chvíli hodně blízko. Mentálně jsme věděli, nebránili se a chtěli se o baráž pokusit, ale chyběl nám druhý krok.“

Zdeněk Hašek (FK Viktoria Žižkov):
„Diváci viděli zápas, ve kterém se příliš nebránilo a mohl skončit 7:6 pro domácí. Arma si vytvořila více vyložených šancí, my jsme nevyužili v prvním poločase dvě brankové příležitosti, kdy jsme mohli utkání zlomit na naši stranu. Po obdržené brance jsme hráli ofenzivněji, aktivita hráčů byla znát. Bohužel nám góly do sítí soupeřů nepadají, navíc špatně hrajeme po ztrátě míče a pouštěli jsme rychlonohé hráče do brejků. Karel Hrubeš je dobrý brankář, na pozici gólmanů máme zkušenou vyrovnanou dvojici. Milana Švengera jsme přivedli s cílem, že na něm chceme stavět hru, udělali jsme z něj kvůli jeho charakteru a jeho vlivu v kabině kapitána. Karel Hrubeš nemá problém s tím, že dělá dvojku, ví, jaká je jeho role, neboť s tímto do soutěže šel. Komu dáme příležitost v posledním kole, nevím. V této soutěži je důležité mít dva kvalitní brankáře. Před sezónou bychom byli s umístěním spokojení, mužstvo jsme stavěli s cílem, abychom nehráli o záchranu. Konec sezóny nám nevychází, doma jsme pouze remizovali a z tohoto pohledu jsme zklamaní, což je na hráčích vidět. Až sezóna skončí, věřím, že s odstupem času budeme hodnotit tento ročník jako dobrý.“