11.07.2020 | Martin Hruzík | Zápas

Hradec veze tři body z Vítkovic, baráž si ale nezahraje

Foto: fchk.cz
Ostrava – Hradec Králové splnil v duelu 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Vítkovic roli favorita a zvítězil 4:1. O svém triumfu rozhodli Votroci už v prvním poločase, v němž zasadili jistému sestupujícímu do MSFL tři rány v rozmezí šestnácti minut. Vítkovice gólově načal po dvaceti minutách Jakub Šípek, kterého po půlhodině hry následoval Jan Král. Šest minut poté navyšoval Jiří Kateřiňák už na 3:0. Ostravský celek po změně stran zásluhou Jakuba Matouška snížil, poslední slovo ale měli opět hosté, konkrétně Filip Firbacher. Hradec tak zvítězil podruhé v řadě, po souběžné výhře Dukly nad Varnsdorfem ale ztratil už i teoretickou možnost na účast v baráži.
64' Matoušek
20' Šípek
30' Král
36' Kateřiňák
87' Firbacher
29' Russmann
55' Matoušek
24' Šípek
Sestavy
Netolička – Russmann (59. Helebrand), Holiš, Motyčka, Bolf – Ožvolda – Kania (46. Matoušek), Dziuba, Chvěja (46. Martišiak), Buchvaldek – Macej (78. Šindler).
Na lavičce: Květon, Celba, Plesník
Trenér: Jaroslav Netolička
Vízek – Donát, Jukl, Kateřiňák (64. Samko), Král – Martinec, Prekop (60. Firbacher) – D. Procházka, J. Rada, Šípek (77. Soukeník) – Urma (77. F. Čech).
Na lavičce: Ottmar, Zbrožek, Frýdek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: D. Černý – Hájek, Horák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Hráno bez diváků

Komentář

Hradec o udržení teoretické naděje na účast v baráži, poslední Vítkovice alespoň o čest. Motivace obou týmů v předposledním zápase FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byly značně odlišné. Avšak zpětně můžeme říci, že vzhledem k úspěšným domácím zápasům Ostravanů se čekala o poznání vyrovnanější podívaná. Úvodní minuty příliš vzruchu nepřinesly, obě jedenáctky se seznamovaly s namoklým terénem, na nějž se snášel déšť po celou dobu zápasu. První varování dostali domácí po čtvrthodině, kdy těsně nad hlavičkoval Martinec.

Vzápětí už Východočeši udeřili, snad podruhé v zápase to zkusili z levé strany, míč se dostal k Jakubu Šípkovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. O deset minut později rozehrál přímý kop od autové čáry Rada tak šikovně, že našel hlavu Jana Krále a ten rozvlnil síť podruhé. Na tříbrankový rozdíl upravil stav Jiří Kateřiňák, jenž dostal pěknou přihrávku Procházky, a i když z úhlu, tak ranou k protější tyči překonal v situaci jeden na jednoho domácího Netoličku. 

Hradec v první půli dominoval, předváděl pěkné kombinace zejména na pravé straně a zaslouženě šel do kabin s pohodlným náskokem.

Druhou půli Votroci začali tlakem a třemi rohy během čtyř minut, kdy proti jednomu z nich a střele Jukla musel vytáhnout Netolička skvělý zákrok na čáře. Pak ovšem, i díky prostřídání, hráli spíše modrobílí, kteří se dočkali v 64. minutě snížení. Buchvaldek poslal do kraje Maceje, tomu se přihrávka do vápna sice vůbec nepovedla, ovšem míč se odrazil a Jakub Matoušek jej poslal do sítě.

I další minuty nabídly vyrovnanou podívanou, která však Vítkovicím nestačila na vytvoření si nějaké té příležitosti zdramatizovat zápas. Naopak v závěru kousali opět Východočeši. Procházkovo zakončení zblízka ještě Netolička zlikvidoval, ovšem na individuální akci Filipa Firbachera byl již krátký. 

Hradec ve Vítkovicích zvítězil 4:1, ale slavit nemůže. V souběžném zápase Dukla porazila Varnsdorf, což znamená konec barážovým nadějím.