14.07.2020 | Karel Jedlička | Zápas

Žižkov zakončil sezonu vítězně, zdolal mistrovské Pardubice 2:1

Foto: fkpardubice.cz
Praha - Jako jistý vítěz FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přijely do Prahy v posledním kole Pardubice. Žižkov je ovšem uvítal gólem v prvním poločase, o který se postaral Diviš. Po pauze navýšil z penalty Súkenník, ale o deset minut později snížil Cadu.
13' Diviš
53' Súkenník (pen)
63' Lopes Cruz
28' Nešický
34' Hlavatý
50' Sláma
84' Miker
Sestavy
Hrubeš – Urbanec, Březina, Žežulka, Tusjak – Halgoš (88. Řezáč), Súkenník, Nešický (65. Zeman) – Diviš (73. Egidio), Szotkowski (46. Batioja), Bazal (46. Nabijev).
Na lavičce: Švenger, Dudl
Trenér: Daniel Veselý
Letáček – Čihák, Tischler, Toml /C/, Sláma (78. Zukal) – Surzyn, Hlavatý, Cadu (65. Zifčák) – Selnar (46. I Song-hjuk), Šplíchal (65. Miker), Pfeifer (65. Solil).
Na lavičce: Šmíd, Prosek
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Proske - Flimmel, Matoušek • Stadion: Seifertova ulice • Hráno bez diváků

Komentář

Žižkov šel do posledního kola po pěti zápasech bez vítězství, již jistý vítěz soutěže naopak třináctkrát v řadě neprohrál. Obě statistiky nalomila 13. minuta, v níž se po pěkné přízemní kombinaci prosadil zblízka domácí Jaroslav Diviš.

Na další šance se dlouho čekalo, žádná bezstarostná exhibice se pod žižkovským památníkem v den 600. výročí porážky křižáků na Vítkově nekonala, spíše urputná bitva.

V závěru poločasu se dvakrát zaskvěl domácí brankář Hrubeš, který dostal přednost mezi tyčemi před obvyklou jedničkou Švengerem. Z totožného místa na malém vápně zakončoval na bližší tyč pokaždé Šplíchal, ale ani halfvolejem po Selnarově zpětné přihrávce, ani za pár minut hrudí po Slámově centru gólmana Viktorie nezaskočil. Na druhé straně narýsoval Diviš ideální přihrávku Nešickému, jenž zblízka zakončil slabě a Letáček lapil míč na čáře.

V 53. minutě střídající Nabijev zblízka trefil ruku pardubického Čiháka a z pokutového kopu se štěstím zvýšil Igor Súkenník, ačkoliv Letáček uhodl směr střely a sáhl si na míč.

Za deset minut však na sebe I Song-hjuk nalákal obránce a prostrčil míč do běhu volnému Surzynovi, jehož centr usměrnil z malého vápna k tyči Cadu.

Zápas tak znovu nabral grády a útoky se přelévaly celkem svižně. Nejblíže dalšímu střeleckému zápisu byl domácí Žežulka, který v 72. minutě napálil odražený míč pod břevno, ale Letáček vyškrábl na roh. To hostům se z tlaku podařilo dostat míč do sítě, jenže Miker byl za zakončení rukou jen potrestán žlutou kartou. 

Žižkovští fotbalisté náskok udrželi a porazili Pardubice po třech letech.