21.08.2020 | Zdeněk Kamínek st. | Zápas

Severočeské derby mezi Ústím a Varnsdorfem skončilo bezgólovou remízou

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Nový soutěžní ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartoval v Ústí nad Labem, kam v pátek dorazil nedaleký Varnsdorf. Severočeské derby ale vítěze nenašlo, ba dokonce nenabídlo ani jednu branku. Po bezgólové remíze si oba celky připsaly do tabulky po bodu. Hosté dohrávali posledních deset minut bez vyloučeného Marka Richtera.
bez branek
bez branek
40' Peterka
64' Prošek
87' Bílek
53' Richter
63' Hasil
84' Richter
Sestavy
Tvrdoň – M. Bílek, Hudec, Písačka, Chodora – J. Peterka, Čičovský, Šilhan (59. Jakš) – Prošek, Kušej, Jirkovský (59. Koubek).
Na lavičce: Němec, Brak, Černý, Emmer, Miskovič
Trenér: Jiří Jarošík
A. Richter – Lehoczki, Zbrožek, Hasil, Heppner – Bláha, Kocourek (87. Šimon) – Rudnytskyy (80. M. Kubista), Breda (46. Ondráček), Schön (77. Daniel Novák) – M. Richter.
Na lavičce: Vaňák
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Marek – Batík, Poživil • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

Do severočeského derby vstoupili lépe ústečtí fotbalisté. Ve 2. minutě Jan Peterka našel v ideální pozici Vasila Kušeje, ale nikdo z domácích hráčů v pokutovém území nedokázal zužitkovat centr nové ústecké posily. Varnsdorf potvrdil v předchozích utkáních, že na ústeckém stadionu se mu daří a dal o sobě vážněji vědět ve 3. minutě. Střela Ondřeje Kocourka za hranicí pokutového území minula o několik desítek centimetrů spojnici tyčí hostujícího brankáře Adama Richtera. 

Domácí hráči zejména v úvodní čtvrthodince přimáčkli svého soupeře na jeho polovině. V nadějné pozici se ocitl v 8. minutě ústecký Martin Jirkovský a zřejmě pod dojmem velké nervozity vyslal pouze slabou střelou na Adama Richtera, který mohl situaci bez problémů vyřešit. 

Závěr prvního poločasu byl v režii Varnsdorfu. Ve 39. minutě Ondřej Lehoczki posadil míč na hlavu Marka Richtera, ale na Mariána Tvrdoně nevyzrál. O dvě minuty později mohl jít Varnsdorf do vedení, hlavička Ondřeje Schöna minula ústeckou branku.

Hostující mužstvo navázalo i po přestávce na zlepšený výkon ze závěru prvního dějství a více se hrálo na polovině domácího celku. O převaze Varnsdorfu svědčí i to, že v prvních třinácti minutách zahrával čtyři rohové kopy, ze kterých ale nedokázal nic vytěžit. 

Velmi dobrý tah se střídáním vyšel hostujícímu trenéru Davidu Oulehlovi, který poslal od začátku druhého dějství na hřiště Adama Ondráčka, jenž hrál s obrovskou chutí. Z jeho přihrávky nedokázal skórovat v 68. minutě Patrik Schön. 

Velká komplikace přišla pro Varnsdorf v 85. minutě. Po druhé žluté kartě byl vyloučen Marek Richter a hosté museli závěr utkání dohrávat pouze s deseti hráči. V oslabení se varnsdorfský tým soustředil pouze na obrannou činnost. Rozhodnout střetnutí v nastaveném čase mohl Vasil Kušej. Brankář Adam Richter dokázal v 94. minutě s velkým štěstím konečky prstů vytlačit míč nad svojí branku a dokázal tak udržet čisté konto. 

Vzhledem k průběhu zápasu je dělba bodů asi spravedlivá a větší spokojenost s bodovým ziskem bude zřejmě v táboře fotbalistů Varnsdorfu.

Ohlasy trenérů

Jiří Jarošík (FK Ústí nad Labem): "Asi jsme možná všichni čekali více. Byl to těžký zápas a bylo to náročné i pro hráče. Začali jsme dobře prvních patnáct minut, kde jsme slušně kombinovali. Soupeř potom převzal iniciativu a Varnsdorf hrál lépe i druhou půli. My jsme hráli naší nátlakovou hru až posledních třicet minut, kde jsme byli lepší. Varnsdorf měl nebezpečné akce, standardní situace a rychlé brejky. Myslím si, že všichni hráči se vydali ze všech sil a měli toho v náročném počasí dost. Chtěli jsme v prvním zápase vyhrát, ale můžeme se jen zlepšovat. Hráči si vyzkoušeli, že musí hrát naplno od první minuty až do konce zápasu a pak to možná přinese nějaké body. V dalším utkání musíme navázat na výkon z posledních třiceti minut s Varnsdorfem, kde jsem byl spokojen s herním projevem našeho mužstva. Remíza nakonec odpovídá průběhu utkání. Jsme rádi, že jsme měli v domácí premiéře na našem stadionu i početnou diváckou podporu."

David Oulehla (FK Varnsdorf): "Mohlo to být z naší strany výrazně lepší. Myslím si, že remíza je asi nakonec spravedlivá. Nebyl jsem spokojen se vstupem našeho mužstva v úvodu prvního poločasu. Ústí bylo prvních patnáct herně lepší. Potom se hra srovnala a my jsme se dostali do správného tempa. V druhém poločase se mně líbil náš vstup, kde jsme mohli z toho vytěžit více. V závěru zápasu jsme dohrávali o deseti a museli se bránit standardním situacím domácího mužstva. Před zápasem bych bod bral s velkou pokorou a i tak si bodu vážíme. Hlavně nás těší čisté konto z tohoto utkání a nula potěšila určitě i trenéra brankářů Radka Porcala. Musíme se ještě zlepšovat hlavně v útočné fázi. Rezervy ještě jsou a je zde velký prostor pro zlepšení. Bod z venku je pro nás dobrý."