22.08.2020 | Adam Kodet | Zápas

Nováčkova premiéra: Blansko přišlo v Prostějově o výhru z poslední akce zápasu

Foto: fkblansko.cz
Prostějov – Nováček z Blanska má za sebou historickou premiéru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, ze které vytěžil bod. Vše podstatné se na stadionu Prostějova stalo až v samotném závěru. Hosté šli po Harbově vyloučení v 84. minutě do deseti, přesto se po čtyřech minutách radovali z vedení, když Slovák Adrián Kopičár proměnil pokutový kop. Hanáci ale s prázdnou neodešli. Končila už třetí minuta nastavení, když se z poslední akce utkání prosadil střídající Lubomír Machynek. Jeho rána z voleje přinesla Prostějovu alespoň bod.
90' Machynek
88' Kopičár (pen)
43' Kopřiva
53' Píchal
57' Bialek
59' Zapletal
84' Matoušek
5' Holiš
34' Šustr
55' Buchta
65' Lahodný
70' Žák
84' Harba
Sestavy
Mucha – Šmehyl, Bialek, Schuster, Sečkář (73. Jurásek) – Šteigl (46. Matoušek), Kopřiva (81. Langer), Omale (46. Spáčil), Zapletal – Zikl, Píchal (88. Machynek).
Na lavičce: Bréda
Trenér: Pavel Šustr
Halouska – Helebrand, R. Buchta, Štrbák, Šustr – Kopičár, Žák, Harba, Lahodný, Vasiljev (73. Klusák) – Holiš (9. Kania, 90. Huška).
Na lavičce: Maňák, Machalík, Přerovský
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Dubravský – Vodrážka, Dohnálek • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Pokud někdo z diváků dorazil do Prostějova za účelem kvalitní fotbalové podívané, byl tentokrát rozhodně na špatném místě. Oba celky předváděly v první půli velmi neurovnanou hru plnou chyb, ztrát, nepřesností a špatných přihrávek. Zápas prvního kola tak byl tradiční ukázkou nesehranosti jednotlivých kádrů. Navíc nováček z Blanska nehrál soutěžní utkání téměř půl roku. Z blanenské premiéry ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE si hned v páté minutě odnesl zranění Štefan Holiš, který utkání nedohrál.

Za celý poločas se ani jeden tým nedostal do výraznější příležitosti, nutno ale podotknout, že více ze hry měli rozhodně hosté. Ti Prostějov strašili nebezpečnými protiútoky, a i když je mnohdy nedokázali ani zakončit, pořádně provětrali zadní řady Hanáků. Blanenští mohli jít v poslední nastavené minutě dokonce do vedení, když krásný kroucený centr Kopičára usměrnil k tyči Lahodný. Brankář Mucha ale předvedl famózní zákrok a udržel Prostějov ve hře o body.

Druhá půle nepřinesla o nic víc šancí před oběma brankami, zato emoce na hřišti začaly pořádně houstnout. Po několika ostrých i přifilmovaných střetech se žlutilo několikrát na obou stranách, hráči si následně situace často vyříkávali hodně zhurta i mezi sebou. Jediný záblesk šance Hanáků předvedl v 67. minutě Šmehyl, který krásně za obranou uvolnil Píchala. Ten přehodil ležícího brankáře, míč ale lízl jen boční síť.

Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby se střetl Haris Harba s gólmanem Muchou a jejich následnou vzájemnou potyčku musel odvracet až hlavní rozhodčí. Horkokrevný Balkánec ale neměl dost a o deset minut později už nervy neudržel. Po faulu na svou osobu povalil mimo hru k zemi Matouška, který ho předtím počastoval několika narážkami. Harba si za tento přečin odnesl červenou kartu a zápas nedohrál. Provokativně ze hřiště navíc odcházel středem, nikoliv za postranní čarou.

Pár minut nato střílený centr trefil ve vápně Aleše Schustera do ruky, za což byla nařízena penalta. Tu chladnokrevně proměnil střelou k tyči Adrián Kopičár a Blansko bylo blízko senzaci. Jeho radost ale utnul na konci třetí minuty nastavení střídající Lubomír Machynek, který po zmatcích v pokutovém území napálil míč z otočky z voleje na zadní tyč a stal se hrdinou zápasu. 

Prostějov tak po kostrbatém výkonu remizoval s dobře hrajícím nováčkem z Blanska 1:1.