29.08.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Líšeň zvládla jihomoravské derby s Blanskem a má druhou výhru v sezoně

Foto: SK Líšeň
Brno - Hned druhé kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přineslo jihomoravské derby mezi Líšní a Blanskem. Hosté toužili po první výhře v sezóně, ke které se přiblížili v úvodu po trefě Kanii. Poté však hráli prim hlavně domácí, kteří si vytvářeli šanci za šancí, mimo jiné trefili tři tyčky a ještě do poločasu z penalty zásluhou Málka srovnali. Druhý poločas už patřil jasně marvanům – tři branky v síti Blanska znamenaly výhru 4:1.
33' Málek (pen)
49' Silný
54' Szotkowski
89' Rolinek
11' Kania
44' Matocha
66' Lahodný
Sestavy
Veselý – Tkadlec, Ševčík, Jeřábek – Kučera – Pašek (83. Rolinek), Málek (89. Chládek), Matocha, Krška (46. Bednář) – Silný (89. Minařík), Szotkowski (79. Machálek).
Na lavičce: Vítek
Trenér: Leoš Kalvoda
Halouska – Helebrand (68. Huška), Šustr, Štrbák, Buchta (57. Klusák) – Kopičár, Lahodný, Kania (73. Vasiljev), Machalík (46. Přerovský) – Žák – Holek (68. Ilko).
Na lavičce: Maňák, Bartolomeu
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Hocek - Mojžíš, Bureš • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 500

Komentář

Jihomoravské derby dvou blízkých soupeřů nabídlo v první půli parádní podívanou. Festival šancí odstartoval v páté minutě, kdy domácí Silný vracel míč ve vápně pod sebe a po teči jednoho z hostů skončil míč na břevně. Na opačné straně měl úvodní možnost Lukáš Kania, který vypálil prudce z dálky a Veselý jeho ránu vytáhl konečky prstů nad břevno. Chvíli nato vybízel Málek ke skórování Szotkowského, ten ale na míč nedosáhl. Blansko hned obratem rozjelo protiakci, Lukáš Kania dostal přesnou kolmici do vápna a ranou po zemi na zadní tyč otevřel skóre zápasu – 0:1.

Domácí mohli odpovědět hned za minutu Silným, jeho pokus směřující k tyči ale Halouska vyrazil a hostující gólman si následně poradil i s ránou Kučery, který se do míče opřel z hranice vápna. Ve dvacáté minutě byl Kučera v ještě o dost větší šanci, zblízka před brankou ale mířil nad. Líšeň hrála aktivně a vytvářela si šanci za šancí. Silný nejprve nepropálil Halousku zblízka hlavou, posléze pak jeho prudkou ránu z dálky zastavilo břevno. Domácí se řídili heslem – co minuta, to šance. Za další minutu totiž pronikl do šestnáctky Krška a jeho skrytou ránu skvěle chytající Halouska na čáře vytáhl na rohový kop. Po následném rohovém kopu mohl vyrovnat Ševčík, ale jeho hlavička skončila na břevně.

Brněnský klub utahoval opasek a ve 33. minutě byl ve vápně faulován Pašek, načež rozhodčí neváhal nařídit penaltu. K té se postavil Jaroslav Málek a utaženou ranou k tyči srovnal na 1:1. Domácí v aktivitě pokračovali a tlačili se vpřed, ale paradoxně další šance měli hosté. Za dlouhým centrem se tlačil Kania, ale míč ve skluzu netrefil, a ten stejný hráč pět minut před koncem šel do ještě větší šance, ale tentokrát se tváří v tvář Veselému neuspěl. Zajímavá první půle tedy skončila nerozhodně.

V úvodu druhé půle zahrozil jako první střídající Přerovský, jeho pokus ovšem Veselý schoval ve svém náručí. Domácí gólman navíc hned záhy poslal parádní dlouhý výkop na hrot, kde Silný využil nedohody obránce s Halouskou, beka přesprintoval a hlavou vyběhnutého brankáře Blanska přeloboval – 2:1. Zaplněné tribuny se bavily parádním fotbalem a domácí mužstvo je brzy opět rozradostnilo. Sedm minut po třetí brance vyrazil s míčem vpřed Málek, jeho tvrdou ránu vyrazil Halouska jen do strany, kde číhal nabíhající Marek Szotkowski a prudkou ranou na bližší tyč zvýšil na 3:1.

Útočné duo Silný – Szotkowski i nadále trápilo obranu Blanska. První jmenovaný mohl přidat svou druhou trefu v utkání poté, co pádil zprava sám na branku, nakonec ale do jeho rány skočil obětavý obránce. Domácí to málem mrzelo, protože mohlo přijít snížení. Do centru z levé strany se položil ve vápně Přerovský, jeho koníček ale Veselý dokázal vyškrábnout na rohový kop. Závěrečné minuty patřily právě hostům, kteří vrhli všechny své zbytky sil do útoku. Z tlaku však nic nevzešlo a dvě minuty před koncem Líšeň definitivně zpečetila výhru, když se k míči na levé straně vápna dostal střídající Martin Rolinek a parádní ranou zakončil milimetrově přesně na zadní tyč – 4:1.

Líšeň po parádním výkonu zvládla derby a i ze druhého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bere plný počet bodů – na svém kontě má už navíc sedm vstřelených branek

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň): “Hráli jsme dnes velice dobře. Před gólem na 0:1 jsme měli velkou šanci, ale spíš nás to nakoplo, než srazilo. Do vyrovnaní jsme měli ještě čtyři neskutečné šance, ve druhé půli už se nás ale štěstí drželo a šance jsme proměnili. Za mě naprosto zaslouženě vítězství, kluci to neskutečně odbojovali. Mužstvo jsme zkvalitnili a za rok ve F:NL jsme získali hodně zkušeností.”

Oldřich Machala (FK Blansko): “Určitě se nechci vymlouvat na absence. Od dvacáté minuty jsme byli zalezlí a dlouho nás držel skvělý brankář Halouska. Domácí byli jednoznačně lepší, zejména ve druhé půli. Přišly góly po hloupých chybách, vzadu jsme prohráli snad každý souboj. Obrovská rána pro nás, musíme se z toho vzpamatovat. Dostali jsme pořádnou lekci a domácím gratulujeme. Během reprezentační pauzy se snad dáme dohromady a příště musíme hrát úplně jinak.”