26.09.2020 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Televizní bitva v Ústí skončila remízou, Chrudim vyrovnala po domácí minele

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Sobotní program 5. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zakončil na obrazovkách České televize duel mezi Ústím nad Labem a Chrudimí. Domácí borci pod vedením kouče Jiřího Jarošíka patřili v první půli mezi aktivnější tým, což jen potvrdil Adam Čičovský svou trefou v 37. minutě. Arma měla i po pauze mnoho šancí, zčistajasna ovšem po chybě v ústecké obraně Chrudim kontrovala. Mužík se dostal šťastně k míči a postaral se o vyrovnání. Východočeši pak měli několik tutovek, a tudíž velkou šanci na obrat, Arma ale na domácím hřišti zvládla zápas dotáhnout k remíze. Ústí si tak pojistilo příslušnost k čelnímu patru ligové tabulky.
37' Čičovský
64' Mužík
68' Miskovič
58' Rybička
83' Breda
90' Verner
Sestavy
Tvrdoň – Bílek, Hudec, Peterka (C), Chodora – Hampl – Čičovský, Miskovič (77. Emmer) – Prošek, Kušej, Bazal (69. Jakš)
Na lavičce: Němec, Černý, Šilhan
Trenér: Jiří Jarošík
Mrázek – Hašek, Fofana, Vencl – Mužík (90+3. Látal) – Hlavsa, Rybička, Verner, Kesner (88. Krištof) – Havlena (58. Breda), Sokol (58. Řezníček)
Na lavičce: Janda, Drahoš, Dostálek
Trenér: Jaroslav Veselý
Rozhodčí: Cihlář – Volf, Šimáček – Machač • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 580

Komentář

Na první větší brankovou příležitost čekalo 580 diváků do deváté minuty, kdy Václav Prošek uvolnil Vasila Kušeje, jehož přízemní střelecký pokus těsně minul pravou tyč. O pět minut později se do šance dostali i fotbalisté Chrudimi, když Petr Rybička jen mírně přestřelil. V téže minutě se Arma dostala do rychlého brejku, ze kterého Václav Prošek nastřelil pravou tyč. Stejný hráč mohl otevřít skóre ve 24. minutě, Lukáš Mrázek jedovku ústeckého pravého útočníka vyrazil.

Ve 29. minutě unikli naopak domácí dvojnásobné šanci Ondřeje Kesnera, který neprostřelil defenzivu Ústí nad Labem. Ve 37. minutě uvolnil Vasil Kušej před malé vápno Adama Čičovského, který nalezl recept na brankáře Chrudimi. Do přestávky se již nic významného neudálo, s jednobrankovým náskokem odcházeli do šaten šťastnější Severočeši.

V 60. minutě pálil Vasil Kušej z přímého volného kopu do boční sítě a pouze zvedl fanoušky ze sedadel. Byla to ale Chrudim, která zanedlouho udeřila. Petr Rybička poslal dlouhý pas na Ladislava Mužíka, který potrestal nedorozumění domácí defenzivy, prostřelil Mariána Tvrdoně po 249 minutách a stanovil vyrovnaný stav.

V 77. minutě mohli hosté dokonat obrat poté, co Ladislav Mužík zahlédl Ondřeje Kesnera, kapitán Chrudimi zamířil nad bránu. Časomíra přičetla tři minuty, když Marián Tvrdoň musel pravou rukou vyrazit mimo svou branku ránu Ladislava Mužíka z bezprostřední blízkosti. Ve třetí minutě nastavení Václav Prošek nalezl Adama Čičovského, který vystřelil vedle a odmítl rozhodnout o osudu utkání.

Je třeba uznat, že remíza televiznímu duelu sluší a je pro oba celky zasloužená. Ústí nad Labem po pěti soutěžních kolech hospodaří se ziskem osmi bodů, Chrudim se čtyřmi odehranými zápasy má na kontě čtyři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Jarošík (FK Ústí nad Labem): „Se ziskem bodu jsme pravděpodobně nakonec spokojení. Za první půli jsme si zasloužili branku navíc, Chrudim by dvoubrankové manko těžko doháněla. Promrhali jsme druhý poločas, kdy jsme nehráli aktivně. Je i možné, že soupeř více přidal. Říkali jsme si o přestávce, že musíme pokračovat ve výkonu jako v poločase prvním, bohužel jsme na to nenavázali a inkasovali hloupý gól, který nebyl z žádné šance. Do hry jsme se dostali až v závěru na deset minut. Do dalších zápasů si musíme odnést to, že musíme být více na míči, balón podržet, být aktivní a více kontrolovat hru. Za našeho vedení bylo utkání otevřené, Chrudim musela jít do rizika a využila našich okének. Za vyrovnaného stavu visel gól na obou stranách, hrálo se pro fanoušky s brankovými příležitostmi na obou stranách. Celkově je remíza spravedlivá. Adam Čičovský pracuje dobře na trénincích i v zápase, přál jsem mu gól, mohl se prosadit i dvakrát. Škoda, že jeho trefa nebyla vítězná.“

Jaroslav Veselý (MFK Chrudim): „Prvních dvacet minut šlo jednoznačně za Ústím nad Labem, které hrálo velmi dobře a výborně kombinovalo. Měli jsme špatnou organizaci defenzivy, přestože jsme se na takzvané prostrkávačky připravovali. Provedli jsme změny systému i způsobu hry a ke konci poločasu dokázali hru vyrovnat a eliminovat přednosti domácích. Paradoxně v hluchém místě jsme inkasovali z nákopu a odraženého balónu poté, co jsme přežili nebezpečné situace. Druhá půle byla spíše v naší režii, my byli lepším týmem. Ke konci utkání se objevily šance na obou stranách a v součtu je remíza podle mého názoru zasloužená. Oba týmy ke konci sahaly ke gólu a v případě vítězství jednoho celku by to bylo ke druhému kruté. Bod beru s pokorou, domácí tým hraje dobře a v Ústí nad Labem je těžká půda. Můžeme se od bodového zisku odrazit do dalších bojů, pokud přidáme jako ve druhém poločase na agresivitě a fotbalovosti.“