27.09.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Žižkov vyhrál na hřišti Blanska a na vedoucí Hradec ztrácí jen bod

Foto: Jiří Havel Nejezchleb
Blansko – Fotbalisté Viktorie Žižkov v 5. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nezaváhali a ze hřiště nováčka z Blanska si odvezli plný počet bodů. Hostující tým poslal do vedení v 20. minutě vlastním gólem Jakub Šašinka, krátce po zahájení druhého poločasu přidal druhý zásah Jaroslav Diviš. Blansko od 57. minuty hrálo bez vyloučeného Radka Buchty, přesto dokázalo snížit Filipem Žákem a zdramatizovat zápas. Vyrovnat už se ale nováčkovi soutěže nepodařilo.
74' Žák
20' Šašinka (vl)
55' Diviš
45' Klusák
55' Kopičár
57' Buchta
77' Sukup
bez karet
Sestavy
Halouska – Sukup, Štrbák, Buchta, Klusák – Kania (60. Vasiljev), Lahodný, Kopičár, Žák – Harba – Šašinka (69. Bartolomeu).
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Ilko, Přerovský
Trenér: Oldřich Machala
Švenger – Urbanec, Březina, Pudil, Tusjak – Súkenník, Richter (90. Skopec), Sixta, Diviš – Batioja (71. Petrlák), Auer (68. Nabijev, 90. Bezdička).
Na lavičce: Hrubeš, Muleme, Řezáč
Trenér: Daniel Veselý
Rozhodčí: Vojkovský – Koval, Mikeska • Stadion: Stadion na Mlýnské • Diváci: 500

Komentář

Hosté se chtěli případnou výhrou vrátit zpět na druhou příčku, Blansko naopak toužilo po dalším domácím skalpu pražského celku. A v úvodu mohli právě fotbalisté z jihu Moravy udeřit. Dalekonosný pokus Kopičára Švenger nezkrotil a pouze vyrazil před sebe, ovšem dobíhající Šašinka z dorážky trefil také jen brankáře hostů. To Žižkov udeřil z první větší šance. Rohový kop prodloužil Sixta hlavou za sebe a Jakub Šašinka tečoval míč mimo dosah Halousky do sítě – 0:1.

Žižkov byl aktivnější, ale paradoxně zajímavější šance mělo domácí mužstvo. Nejprve však zahrozil Diviš, jehož prudký centr si málem Štrbák srazil do vlastní branky. Na opačné straně se zleva k centru protáhl Harba, jeho přízemní pas proletěl nebezpečně malým vápnem, ovšem ani Žák, ani Šašinka na něj nedosáhli. Pět minut před koncem půle po centru Žáka Harba pohotově vysunul před Švengera nabíhajícího Sukupa, ten byl ale na poslední chvíli čistě odstaven obráncem.

Druhá půle odstartovala šancí Diviše, ten však na zadní tyči hlavičkoval kousek vedle branky. Vzápětí se připomněli také domácí, Kopičárova rána pořádně vystrašila brankáře Švengera. V 54. minutě rozjeli hosté rychlou akci, kdy se za obranou zjevil Auer, ale Halousku neprostřelil. Míč však poté nacentroval na zadní tyč, kde se zjevil volný Jaroslav Diviš a ten z halfvoleje prudkou ranou zvýšil náskok celku z hlavního města – 0:2. Za dvě minuty bylo navíc pro Blansko ještě hůř, když Buchta stáhl unikajícího Batioju a od sudího uviděl červenou kartu.

Hosté mohli přesilovku zužitkovat po hodině hry, z dálky pálil Richter, jeho ránu však brankář Halouska vyrazil. Domácí ani s dvoubrankovou ztrátou nic nebalili a vrhli zbytky sil dopředu. Dobře pálil Harba, Švenger ovšem jeho pokus vyrazil na roh. Jeho rozehrávky se ujal Kopičár, který poslal do vápna přesný centr a Filip Žák prudkou ranou z otočky z voleje snížil na 1:2. Blansko rázem ožilo, ale žádné větší šance už nemělo. Naopak pojistku měl na noze nejprve Richter, ale slabá rána se neujala, a také Sixta, který v daleko lepší pozici pálil z jedničky jen do přemísťujícího se Halousky.

Neproměněné šance hosty nakonec mrzet nemusely, protože svůj náskok udrželi, a po výhře 2:1 se vracejí na druhé místo tabulky – navíc letos jsou zatím venku stoprocentní. Blansko prohrálo podruhé v sezóně a zůstává na pěti bodech.