03.10.2020 | David Sokol | Zápas

Ústí třemi góly otočilo zápas proti Vyšehradu

Foto: fkusti.cz
Praha – Ačkoliv fotbalisté Vyšehradu vedli v zápase 6. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY už od 3. minuty po trefě Drobílka, zůstali bez bodu. Ústí nad Labem srovnalo na konci prvního poločasu a skóre otočilo v tom druhém. Severočeši vyhráli potřetí v sezóně a poskočili před Duklu na čtvrtou pozici. Vyšehrad na své první vítězství stále čeká a s jedním bodem je předposlendí.
3' Drobílek
42' Bazal
62' Koubek
86' Kušej
65' Galuška
71' Písačka
84' Chodora
88' Koubek
90' Čičovský
Sestavy
Otáhal – Šandera, Nitrianský, Kubala, Košút (76. Králíček) – Drobílek (55. Laňka), Alexandr, M. Černý, Januška, Kříž (55. Galuška) – Vandas (83. T. Jablonský).
Na lavičce: Babka, Burda, Vaněk
Trenér: Roman Nádvorník
Tvrdoň – Hudec, Chodora, Písačka, M. Bílek – J. Peterka, Emmer (60. Koubek), Čičovský, Prošek (87. Jakš) – Bazal (81. Hampl), Kušej.
Na lavičce: Němec, Brak
Trenér: Jiří Jarošík
Rozhodčí: Matějček - Novák, Vodrážka • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 120

Komentář

Do utkání vstoupily oba celky skutečně aktivně, mnoho diváků se ještě ani nestačilo usadit na svých místech a už se měnilo skóre utkání. Už ve třetí minutě domácí kapitán Černý předvedl parádní důraz v levém rohu hřiště, vybojoval míč od dvojice soupeřů, načež Dominik Kříž nacentroval přímo na Filipa Drobílka, který si balón v klidu zpracoval a po zemi jej napálil do sítě. Drobílkova trefa byla navíc vůbec prvním gólem celého týmu v letošní soutěži. 

A když Vyšehrad zjistil, že i proti favoritovi se dá skórovat, řádně to jeho hráče nabudilo. Domácí papírově silnějšího soupeře dlouhé minuty přehrávali, Ústí se začalo zvedat vlastně až krátce před uplynutím půlhodiny hry. Tehdy se totiž hned dvakrát blýskl Václav Prošek, nejprve si pohrál s vybíhajícím Otáhalem, ovšem neudržel stabilitu a z pádu se nedokázal trefit mezi tři tyče. O minutu později se pak patnáctka Severočechů prokličkovala skrz trojici soupeřů před brankáře soupeře, tentokrát však zamířil naopak až moc na jistotu a Martin Otáhal se ani nemusel pro míč moc natahovat. Ústecké to ale nakonec moc mrzet nemuselo, svého soupeře začali přehrávat a vše nakonec vyvrcholilo vyrovnávacím gólem. Ve 42. minutě totiž při rychlém brejku hostí propadla domácí obrana, za kterou zcela nehlídaný prosvištěl Josef Bazal a v souboji jeden na jednoho s brankářem nezaváhal.

Už dvě minuty po opětovném zahájení hry mohli Severočeši otočit skóre, mladičký Adam Čičovský ale svůj bleskový sprint kolem obrany soupeře zakončil jen centimetry vedle vzdálenější tyče. Ostatně celý druhý poločas už byl víceméně jen o jednom týmu, Vyšehradu se sice rozhodně nedalo upřít nasazení, chyběla mu však přesnost ve finálních fázích útoků a většinu času spíše jen držel Ústí od své branky. Krátce po uplynutí hodiny hry se to už však domácím nepodařilo, chyba v jejich rozehrávce totiž poslala v nebezpečné vzdálenosti míč na hostující kopačky a po rychlé kombinaci se k míči dostal Matěj Koubek, který zkušeně zatočil balón kolem gólmana soupeře k levé tyči. Hráč s devítkou na zádech navíc sotva o tři minuty předtím vystřídal Jakuba Emmera, rozhodně tak mohl být se svým vstupem do hry spokojený. 

Pražané mohli jen o pár minut trochu kuriózně vyrovnat, když se do Galuškovy střely spíše omylem přimotal Milan Černý, jeho teči však chybělo trochu toho pověstného štěstí, Tvrdoň s nemalými problémy udržel míč před čárou. Postupem času oba týmy stále více přitvrzovaly, mnohdy až za hranici pravidel a žlutý kartónek se v kapse hlavního sudího moc neohřál. Zejména hosté měli co dělat, aby udrželi dotírající a bojující domácí od těla. Nakonec se Ústí podařilo definitivně urvat utkání na svou stranu až pět minut před uplynutím řádné hrací doby, kdy svou velkou střeleckou smůlu dokázal zlomit Vasil Kušej. Ten dostal nabito do pravého rohu velkého vápna, odkud napálil míč ke vzdálenější tyči a nedal Otáhalovi sebemenší šanci zakročit. Jeho trefa tak upravila na konečných 3:1 pro Ústí nad Labem, které potvrdilo svou roli favorita. Naopak Vyšehrad i po svém čtvrtém zápase čeká na první výhru.