25.11.2020 | Daniel Kinc | Zápas

Hradec Králové veze po závěrečném obratu z Blanska tři body

Foto: Jiří Havel Nejezchleb
Blansko – V rámci 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přivítalo Blansko na svém hřišti vedoucí Hradec Králové a favorita se nezaleklo. Nejprve přežilo úvodní šance soupeře a po bezbrankovém poločase udeřil Haris Harba, který celek z jihu Moravy poslal do vedení. Hosté nesložili zbraně a v závěrečné desetiminutovce zvládli duel otočit, když nejprve vyrovnal Filip Novotný a o pět minut později vsítil vítězný gól parádní ranou z přímého kopu Erik Prekop.
50' Harba
82' Novotný
87' Prekop
34' Kopičár
62' Harba
90' Šašinka
51' Urma
88' Prekop
Sestavy
Halouska – Sukup, Štrbák, Vincour, Klusák – Vasiljev (85. Přerovský), Kopičár (89. Martin Holek), R. Buchta, Kania – Harba (69. J. Šašinka) – Žák.
Na lavičce: Maňák, Helebrand, Huška, Ilko
Trenér: Oldřich Machala
Ottmar – Mejdr, Donát, J. Král, Urma (75. Leibl) – Soukeník (80. Samko), Kodeš – Záviška (60. F. Novotný), Kateřiňák (60. P. Dvořák), Vlkanova – Prekop.
Na lavičce: Mach, Procházka, Šípek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Marek – Mojžíš, Mikeska • Stadion: Stadion na Mlýnské • Hráno bez diváků

Komentář

Favorit duelu vstoupil do utkání na jihu Moravy aktivně a už po třech minutách pálil nebezpečně z hranice vápna Soukeník, jeho pokus směřující k tyči Halouska vyrazil. Na konci desáté minuty v pokračující aktivitě votroků Urma šajtlí vysunul mezi stopery Kateřiňáka, ten ale Halousku také nepropálil a domácí brankář zapsal další důležitý zákrok. První možnost měli domácí o deset minut později, nebezpečný centr Vasiljeva ale nikoho v červeném nenašel a Ottmar nadvakrát míč pokryl.

Hra se poté srovnala a po půlhodině zahrozili opět fotbalisté Blanska. Dobrý centr za obranu dostal Žák, v jasné ložence ale netrefil pravačkou míč podle představ a úplně minul branku. Ve 42. minutě hledal centr Sukupa Kaniu, následně Mejdr nejspíš zahrál rukou, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá. V koncovce první půle se připomněli opět hosté, tvrdou ránu Kateřiňáka Halouska reflexivně vyrazil a centr téhož muže v pokračování akce Vlkanova na zadní tyči jen těsně netrefil.

Druhou půli začali lépe domácí a po pěti minutách hry se dostali do vedení. Král nezpracoval ideálně aut, přišel o míč, z čehož těžil Haris Harba a křižnou přízemní ranou z pravé strany otevřel skóre duelu – 1:0. Pro domácí navíc mohlo být o dvě minuty ještě veseleji, za obranou zůstal po přímém kopu osamocený Žák, rána z voleje ale rozezvučela pouze břevno. Tři minuty nato zakončil povedenou pasáž hry domácích Harba pasem na Kaniu, jeho křižný pokus o centimetry minul branku.

Po hodině hry mohlo být srovnáno, když se Prekop ve vápně obtočil kolem Vincoura, před prázdnou brankou našel Vlkanovu, ovšem jeho zakončení vykopl z brankové čáry za minutu dvanáct Klusák. Hosté s přibývajícím časem utahovali šrouby a sám Vlkanova měl další dobrou šanci, když prudce pálil z přímého kopu, ovšem Halouska byl znovu připraven. Deset minut před koncem už byli domácí hodně zatažení a hosté rozjeli svůj obrat.

Nejprve sice Vlkanova a následně ani střídající Dvořák v krátkém sledu Halousku, který předvedl fantastické zákroky, nepřekonali, z další akce už ale vyrovnání přišlo. Právě Dvořák se pod tlakem otočil s míčem a adresoval jej na malé vápno, kde Klusáka předskočil Filip Novotný a spolupráce střídajících hráčů nesla ovoce – 1:1.

Votroci se nechtěli smířit jen s remízou. Domácím hrozila penalta po zákroku Vincoura na Prekopa, ale slovenský střelec si zlepšil náladu už brzy. Po faulu na hranici vápna zahrávali hosté přímý kop, kterého se ujal právě Erik Prekop a parádní ranou do šibenice rozhodl o vítězství Hradce Králové. Halouska se za pokusem jen smutně ohlédl. Závěr včetně tlaku Blanska a několika nebezpečných nákopů už si hosté pohlídal, vezou z jihu Moravy nesmírně cenné tři body a nadále zůstávají na čele soutěže.