28.11.2020 | Tomáš Kalas | Zápas

Lídr tabulky zaškobrtl! O výhře Prostějova v Hradci rozhodla penalta

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Vedoucí tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY už ve středu proti Blansku zachraňoval výsledek až v závěru, ani proti Prostějovu ale Hradec Králové nepotvrzoval svůj potenciál. Překvapení podzimu z Prostějova totiž šlo v 27. minutě do vedení po penaltě Jakuba Kopřivy. Votroci i přes nepřízeň skóre měli šance a velký tlak, v závěru ale pohrdli i téměř dvacetiminutovou přesilovkou po vyloučení hostujícího Omaleho. Hradec se ale i přes zaváhání v čele ligové tabulky po 10. kole udrží.
bez branek
27' Kopřiva (pen)
90' Samko
20' Sečkář
43' Omale
45' Mucha
58' Stříž
72' Omale
90' Šmehyl
Sestavy
Ottmar – Mejdr, Donát, Král, Urma (75. Samko) – Soukeník (56. Kateřiňák), Kodeš – Záviška (56. Novotný), Dvořák, Vlkanova – Prekop (56. Vašulín)
Na lavičce: Mach, Čech, Leibl
Trenér: Zdenko Frťala
Mucha – Šmehyl, Bala, Bialek (9. Sus), Sečkář (46. Stříž) – Kopřiva, Omale, Zapletal (46. Spáčil) – Matoušek, Zikl (75. Rolinc), Jurásek (85. Píchal)
Na lavičce: Bréda, Šteigl
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Pechanec – Vlček, Váňa • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Zápas začal tím nejhorším možným způsobem. Ve čtvrté minutě došlo k nepříjemnému střetu prostějovského brankáře Muchy a obránce Bialka, kterému po pádu zapadl jazyk, zatímco Mucha skončil s tržnou ránou na hlavě. Následujících pět minut se nehrálo kvůli ošetřování obou zmíněných, obránce Hanáků byl nakonec odvezen do nemocnice sanitkou.

Po této nepříjemné události měl první šanci utkání Adam Vlkanova, který se probil přes střed až do vápna, kde si obešel prostějovského brankáře, jenže míč do odkryté branky hradecký kapitán nedostal, místo toho jenom trefil reklamní bannery za brankou. V momentě, kdy už to vypadalo, že by se hra pořádně rozjela, přišlo další vynucené ošetření gólmana Muchy a opět se přes pět minut stálo.

Ve 27. minutě se Prostějovští prakticky poprvé dostali do vápna soupeře a hned z toho byl poprask, neboť Urma podrazil pronikajícího Matouška a rozhodčí Pechanec neváhal ani chvíli – penalta! K té se postavil Jakub Kopřiva a přesnou střelou do horní části branky nedal Ottmarovi v hradecké brance šanci reagovat. 

Domácí zvýšili tempo hry a srovnat mohli jenom o osm minut později, kdy se Vlkanova zhostil exekuce přímého kopu a Mucha střelu mířící pod břevno musel vyrazit. I Hanáci ale měli příležitosti, v 37. minutě Zikl uvolnil v brejku Matouška, jehož střelu k tyči dokázal Ottmar lapit. Kvůli událostem z úvodu se nastavovalo dlouhých deset minut a v posledních sekundách uchránilo čisté konto Muchy břevno, které hlavičkou zblízka trefil Kodeš, poté pomohla prostějovskému gólmanovi i tyčka po druhé dorážce jednoho z domácích hráčů.   

Druhý poločas měl plně pod kontrolou hradecký tým. Dlouho se však nedokázal dostat k šanci a když už, tak půl hodiny před koncem nastřelil Dvořák z voleje opět jenom tyč hostující branky. Dvacet minut před koncem se Hanákům poctivá obranná hra pořádně zkomplikovala, neboť Omale fauloval Dvořáka skoro na středu pole kolíky napřed. Za tento přestupek tak vyfasoval žlutou kartu a vzhledem k tomu, že už jednu ze 44. minuty měl, tak musel opustit hřiště. 

Votroci se snažili uspět skrze centry, kterých do vápna vyslali velký počet. Ale spoustu jich pozorná prostějovská obrana odvrátila nebo míč do branky nedokázali domácí dostat, což byla situace ze 78. minuty. Královu hlavičku sice ještě Mucha vyrazil, ale přímo k Vlkanovovi. Toho však zradil terén, a v kombinaci s tím, že byl v protipohybu vůči balonu, dorážky se už zhostit nedokázal. 

Domácí v závěru hráli vabank, čtyři minuty před koncem se ke střele hlavou dostal na deseti metrech od branky Prostějova Samko, jenže mířil přímo do středu klece a Mucha vše kontroloval. Závěrečné nastavení hosté zvládli takticky dobře, nepustili Východočechy do žádné šance a po posledním hvizdu rozhodčího Pechance tak mohli slavit v bojovném zápase cenný skalp lídra tabulky.