07.04.2021 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov porazil nejtěsnějším rozdílem Duklu, o výsledku rozhodl brzký gól

Foto: fkdukla.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova porazili v dohrávce 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejtěsnějším rozdílem pražskou Duklu a polepšili si v neúplné tabulce na třetí místo. Jediný gól zápasu vsítil už v 9. minutě David Píchal, jenž využil zmatků v hostující obraně. Dukla nebodovala ve druhé nejvyšší soutěži poprvé od loňského listopadu, kdy doma prohrála s Chrudimí.
9' Píchal
bez branek
42' Stříž
86' Omale
14' Faleye
Sestavy
Mucha – Šmehyl, Bala, Sus (66. Schuster), Stříž – Omale – Matoušek, Koudelka (90.+3 Machynek), Kopřiva, Jurásek (66. Zapletal) – Píchal (83. Spáčil).
Na lavičce: Bárta, Sečkář, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Kinský – Chlumecký (46. Kim), Fišl, Kovernikov – Doumbia, J. Peterka, Barac (69. Ullman), D. Souček (81. David Kozel) – Faleye (81. Buchvaldek), Fábry (69. Šebrle), Ayong.
Na lavičce: Šťovíček, Krunert
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Vojkovský – Mikeska, Vejtasa • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Na Hané před i během dohrávky 14. kola vládlo doslova aprílové počasí, chvíli dokonce sněžilo a i proto možná domácím hráčům chvíli trvalo, než se dostali do provozní teploty. Naopak Dukla do toho bušila hned od úvodních sekund a v prvních deseti minutách bylo na hřišti jen jedno mužstvo. Jenže rostoucí tlak a herní i územní převahu nedokázali Pražané přetavit v branku a přišel trest. Prostějov zasáhl nečekaně hned z prvního pobytu ve vápně, kde se nejlépe zorientoval David Píchal a dloubnutím dostal míč odrazem o břevno do sítě.

Vstřelená branka ihned zapůsobila jako přírodní afrodiziakum a Prostějovským narostla křídla. Začali spoléhat zejména na rychlé protiútoky, tak jak jim to ostatně ordinuje trenér Pavel Šustr po celou sezónu. Kinský musel fantastickými zákroky řešit nejprve tvrdou bombu z rozběhu od Píchala a pak i dobře umístěnou hlavičku Matouška po Střížově neméně přesném centru. V závěru poločasu svitla Dukle naděje, když se Faleye po zásahu Omaleho skácel ve vápně, penalta z toho ale nebyla.

Tým sídlící Na Julisce do druhé půle vstoupil přeci jenom aktivněji a aktér předešlé situace Faleye se připomněl i fotbalově, když se parádně uvolnil a natáhl ke střele mířící do vinglu, který minul jen o pár desítek centimetrů. Do stejného místa skvěle zakroutil svůj pokus přímo z rohu Jurásek, ale trefil smolně jen spojnici tyče a břevna. O dvě minuty později se pak zřejmě nejlepším zákrokem blýskl prostějovský gólman Mucha, který robinzonádou zlikvidoval parádní dělovku Součka z voleje.

Trenér Dukly Skuhravý se snažil oživit výkon svého týmu dvěma dvojitými střídáními, ale ani to nakonec kýžený efekt nepřineslo. Pražanům pomalu docházel čas a na jejich výkonu se to znatelně podepisovalo. Prostějov naopak zhustil defenzívu hlavně ve středu hřiště a nechtěl dopustit to, co se stalo v sobotu v Třinci, kde Dukla v samém závěru dvakrát zasáhla. Právě soustředěný a spolehlivý výkon v obraně byl nakonec klíčem k tříbodovému zisku a k výhře Prostějova 1:0. Hanáci totiž soupeře v závěru nepustili zhola k ničemu a stále živí postupové naděje.