29.03.2021 | Petr Komárek | Zápas

Hradec zničil čtyřmi góly Jihlavu a posunul se do čela tabulky

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Čtyři měsíce. Tak dlouho čekali fotbalisté Hradce Králové na výhru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. V dohrávce čtrnáctého kola se dočkali, na domácím hřišti rozstříleli Jihlavu 4:0. Svěřencům trenéra Frťaly pomohl ke třem bodům vlastní gól, který si po necelým dvaceti minutách hry vstřelil po rohu obránce Vedral. Vysočina pak promarnila dvojitou možnost na srovnání a ve druhé půli se jí znovu staly osudnými centrované míče. Z nich těžili Donát a posléze Vlkanova. Druhou jihlavskou porážku v řadě pak krásnou střelou do šibenice zpečetil Prekop. Votroci se vítězstvím posunuli do čela tabulky, kde mají stejně bodů jako druhá Líšeň, avšak jeden neodehraný zápas k dobru.
19' Vedral (vl)
49' Donát
58' Vlkanova
60' Prekop
bez branek
27' Leibl
49' Číž
51' Patrák
Sestavy
Reichl – Mejdr, Donát, Leibl (78. Soukeník), Urma – Kodeš (86. Kejř), J. Rada – Prekop (76. Mahr), P. Dvořák, Vlkanova (76. Záviška) – Vašulín (86. Kateřiňák).
Na lavičce: Ottmar, Doležal
Trenér: Zdenko Frťala
Číž – T. Svoboda, Vedral, T. Vlček, Horák – Křivánek (62. Ševčík), Shudeiwa (76. Ritter), Lacko, Peřina (46. Selnar) – Patrák (76. Pojezný) – Klobása (66. Tureček).
Na lavičce: Chocholatý
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Petřík – Blažej, Mojžíš • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Jihlava stihla po deseti minutách od úvodního hvizdu nasbírat tři rohové kopy. Ke gólu ale nevedl ani jeden. Shudeiwa po Patrákově centru hlavičkoval do protihráče, sám Patrák pak neuspěl po přihrávce Lacka. První střelecký pokus Hradce Králové obstaral Dvořák, Čížovu branku pravačkou minul. V osmnácté minutě přišel první stěžejní moment zápasu. Čížovi nejprve nadělal problémy centrovaný balon po zblokované střele Rady. Domácí následně zahrávali roh. Na Radův pas z pravé strany si naskočil jihlavský stoper Filip Vedral a hlavou ho o břevno poslal přímo do vlastní sítě. Číž plachtil vzduchem marně.

Další nebezpečná hradecká akce přišla opět po centru. Kapitán Východočechů Vlkanova vyhrál hlavičkový souboj s obráncem Vysočiny Svobodou, branku ale netrefil. Hosté mohli vyrovnat krátce před koncem prvního poločasu. Peřina s Lackem rozehrávali standardku od rohového praporku nakrátko. Přízemní přihrávku jihlavského kapitána následně sklepl Klobása na naběhnutého Patráka, jehož zakončení Reichl pohotovým pádem k zemi vyrazil před sebe. Celek z Vysočiny se ještě dostal k dorážce, Klobása však před odkrytou bránou selhal a placírkou zamířil do prostoru vedle levé tyče.

Po přestávce Hradec znovu udeřil po rohovém kopu. Radův centr chtěl do rukavic uzmout gólman Číž, ale nedosáhl na něj. Balon tak doletěl k zadní tyči, odkud se od kopačky bránícího Svobody odrazil přímo před bránu. Tam se nejlépe zorientoval Denis Donát a z těsné blízkosti zdvojnásobil vedení Votroků. Číž sice reklamoval, že byl při výskoku faulován, rozhodčí Petřík ale svůj verdikt nezměnil. Jihlava se pokusila odpovědět hlavičkou Klobásy, té nicméně scházela přesnost.

Krátce před hodinou hry naopak potřetí skórovali domácí. Celá akce začala rozehrávkou Reichla, Dvořák poté napravo od pokutového území oslovil Mejdra. Hradecký krajní bek měl dostatek času na odcentrování. Míč se od jeho kopačky snesl na hlavu Adama Vlkanovy, ke kterému zezadu včas nepřistoupil Křivánek, a zkušený záložník po lehkém nadskočení s pomocí břevna překonal Číže. Tomu proti hlavičce podruhé v utkání nepomohla ani robinzonáda.

Jihlava zanedlouho inkasovala počtvrté. Vlkanova nahrál Radovi, který si na hranici velkého vápna všiml Erika Prekopa. Slovenský útočník si balon prvním dotekem zpracoval a druhým ho „zakroutil“ do levého vinklu. Vysočina mohla v samotném závěru skóre alespoň zkorigovat, únik střídajícího Rittera ovšem zákrokem po vyběhnutí zastavil Reichl a udržel čisté konto.