24.03.2021 | Petr Frömel | Zápas

Ústí nad Labem uspělo v Jihlavě a má první jarní výhru, rozhodl Gollnack

Foto: fkusti.cz
Jihlava – Dohrávané utkání 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Jihlavou a Ústím nad Labem, které bylo původně odloženo kvůli nezpůsobilé hrací ploše, skončilo lépe pro severočeský celek, který si připsal první jarní výhru. Hosty poslal do vedení už v 1. minutě Jonáš Jiránek, ale dvě minuty poté bylo vyrovnáno díky zásahu Lukáše Červa. Zápas rozhodl v 77. minutě německý devatenáctiletý útočník Simon Gollnack, který tak přisoudil Armě tři body z Vysočiny.
3' Červ
1' Jiránek
77' Gollnack
41' Klobása
50' Vedral
87' Červ
19' Písačka
82' Chodora
90' Tvrdoň
Sestavy
Číž – Křišťál (72. Shudeiwa), Vedral, Vlček, Horák – Červ, Lacko – Ritter (63. Peřina), Ševčík (63. Selnar), Patrák (72. Svoboda) – Klobása.
Na lavičce: Jágrik, Pojezný, Křivánek
Trenér: Aleš Křeček
Tvrdoň – Strada, Glöckner, Bílek, Písačka – Miskovič, Jiránek (81. Černý), Emmer – Prošek (90+1. Jakš), Kušej (70. Gollnack) – Koubek (70. Chodora).
Na lavičce: Němec, Cantin, Ikugar
Trenér: Jaromír Jindráček
Rozhodčí: Vojkovský – Matoušek, Vejtasa • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

Na první gól se dlouho čekat nemuselo. Hned v 1. minutě se k hlavičce v pokutovém území dostal Jonáš Jiránek a zamířil k levé tyči. Z vedení se ale hosté neradovali dlouho, o dvě minuty později rozehráli domácí standardku a Lukáš Červ, který možná trochu překvapil vyběhnutého Tvrdoně, hlavičkovým zakončením rozvlnil síť za jeho zády.

Poté se hra zklidnila, jeden z hostů střílel vysoko nad bránu, na druhé straně zasáhl Tvrdoň, který nepříliš prudkou střelu z úhlu lapil do rukou. Po necelé čtvrt hodině hry se Severočeši radovali podruhé, ovšem hlavní arbitr pro útočný faul gól správně neuznal.

Ve zbytku první půle už mnoho šancí k vidění nebylo, pokus Adama Strady byl zblokován mimo, ve 34. minutě zaváhal jihlavský gólman při vyběhnutí a míč zůstal na chvíli volný před jeho prázdnou svatyní, avšak poblíž nebyl žádný z protivníků. Ke konci poločasu ještě střílel Jonáš Jiránek, jeho pokus až ke gólmanovi nedorazil.

V úvodu druhého dějství zahrozili jihlavští hráči, kdy se Adam Ritter málem dostal před brankáře a jen včasný obranný skluz Marka Strady tomu dokázal zabránit. Za hosty střílel v 53. minutě Vasil Kušej, jeho rána sice šla na bránu, ale jen do Čížovy náruče a stejný hráč pálil i o pět minut později, v tomto případě nepřesně.

Krátce po hodině hry se v šanci zjevil Vojtěch Křišťál, který si před gólmanem Ústí nedokázal zpracovat balón a ten mu tak utekl do zámezí. Ve větší možnosti se v 70. minutě ocitl Vojtěch Patrák, který ale střílel příliš slabě a jen do středu brány, kde stál připravený Tvrdoň.

Potřetí a naposledy se skóre měnilo o sedm minut později. Simon Gollnack zužitkoval nadýchaný centr z levé strany a hlavou usměrnil balón do levého dolního rohu domácí svatyně. Mužstvo z Vysočiny mohlo znovu rychle odpovědět, avšak Fares Shudeiwa nechal vyniknout jen Tvrdoně, jenž vyrazil tvrdou ránu soupeře. Hosté mohli soupeře potrestat třetím zásahem, avšak Simonu Gollnackovi se v tomto případě zapletl míč pod nohama a ústecký fotbalista nedokázal zakončit. Jeho mančaft poté šetřil čas a bránil těsný náskok, což se mu málem nepovedlo.

V předposlední minutě základní hrací doby si Jakub Selnar zpracoval centr z pravé strany, naznačil střelu, čímž se zbavil dvou obránců, poté se před ním zjevil odkrytý prostor, avšak jihlavský hráč střílel tvrdě jen do míst, kde stál gólman hostů, který tak dokázal balón vyrazit nad břevno. Ústí tak těsný náskok uhájilo, v nastavení ještě měl ještě jednu šanci Simon Gollnack, jehož střelu zkrotil Číž v rukavicích, na vítězství týmu ze severních Čech to ale nemělo vliv.