03.04.2021 | Adam Kodet | Zápas

Vlašim otočila přestřelku v Prostějově, rozhodl závěr druhé půle

Foto: Jiří Paýr
Prostějov – Fotbalisté Vlašimi zvítězili v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Prostějova 5:3. Domácí v zápase přitom dvakrát vedli. Na góly Zlatohlávka nejdříve odpověděl Průcha a poté chvíli před přestávkou Janda. Hosté utkání rozhodli v závěrečné dvacetiminutovce. Po gólech Basseye a Zinhasoviče přišla i nešťastná vlastní branka střídajícího Sečkáře. Závěrečná trefa prostějovského Baly už tak měla spíše jen kosmetický účinek – z ofenzivní přestřelky odešla na Hané vítězně Vlašim.
9' Zlatohlávek
21' Zlatohlávek
88' Bala
12' Průcha
38' Janda
71' Bassey
85' Zinhasović
86' Sečkář (vl)
30' Koudelka
31' Průcha
64' Ruml
Sestavy
Mucha – Machynek (78. Langer), Bala, Sus, Stříž (78. Sečkář) – Matoušek, Kopřiva, Spáčil, Jurásek (64. Zapletal) – Zlatohlávek (40. Píchal), Koudelka.
Na lavičce: Bárta, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Markovič – Broukal, J. Štochl, P. Breda – Blecha, Průcha, Zinhasović, Janda – Jurásek (63. Ruml) – Červenka (88. Firbacher), Bassey (90.+1 Zukal).
Na lavičce: Řehák, Kozel, Křišťan, Ogiomade
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Adámková – Dohnálek, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Před utkáním 16. kola zkropil prostějovský pažit jarní déšť. Když se to stane na svatbě, říká se, že novomanželům prší štěstí. Na Hané to zřejmě znamená gólovou smršť, protože na Stadionu Za místním nádraží padlo nakonec v extrémně ofenzivně laděném utkání hned osm branek. Gólový účet otevřela nová tvář v prostějovském týmu, talent Sigmy Olomouc Tomáš Zlatohlávek, který usměrnil zblízka přesný pas za záda gólmana Markoviče.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, za hosty kontroval hlavou Petr Průcha. Ten míč sice poslal do tyče, ale dodal mu takovou rotaci, že se i s přispěním Muchovy rukavice dostal do sítě. O deset minut později se téměř v totožné pozici jako při první brance ocitl Tomáš Zlatohlávek a ani tentokrát neselhal. Opět mu stačilo jen správně nastavit placírku na další přesnou přihrávku. Vlašim zareagovala 7 minut před závěrečným hvizdem, když k přízemní střele umístěné přesně k tyči natáhl kapitán Ladislav Janda.

První poločas nabídl kromě čtyř gólů hromadu dalších šancí, hra se rychle přelévala ze strany na stranu a srdce nezaujatého diváka muselo plesat. Do druhé půle naskočil lépe Prostějov, jenže Hanáci ostřelovali a dobývali branku Středočechů marně. I když, jednou přeci jen míč do sítě dostali. Matoušek nevzdal souboj, fantasticky předčil Broukala a trefil tyčku. Situaci pak doběhl Píchal a dostal míč do brány, dle sudí Adámkové ale měl Markovič už balón v moci a gól neplatil.

To s psychikou Moravanů lehce zamávalo, i tak ovšem měli jasnou územní převahu. Vlašim ale zasadila smrtící úder z první pořádné šance. Dosud pouze nahrávající Fortune Bassey se konečně rozhodl vypálit a udělal dobře. Parádně zakroutil míč a jeho výstavní rána zapadla nechytatelně na zadní tyč.

1.SK pak vrhnul všechny síly do útoku a Vlašimi stačilo čekat na otevřená okénka v obraně. Jedním z nich prolétl Nedžad Zinhasovič přesně včas, aby v obrovské rychlosti zblízka usměrnil střílenou přihrávku do branky Muchy počtvrté. Dílo zkázy pak dokonal střídající Michal Sečkář, který si po zmatku před brankou sám srazil do vlastní sítě hlavičku Ladislava Jandy, která letěla mimo. 

Prostějov nesložil zbraně, ale parádní rána Romana Baly z hranice vápna přišla už příliš pozdě. Prostějov doma prohrál 3:5 a zkomplikoval si postupové vyhlídky.