04.04.2021 | Marek Baloun | Zápas

Hradec Králové porazil Žižkov 4:2 a v čele tabulky má náskok tří bodů

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Fotbalisté Hradce Králové ve šlágru 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nezaváhali a na domácím hřišti porazili Žižkov vysoko 4:2. Vedoucí tým soutěže si už během prvního poločasu vypracoval vedení 3:0, které krátce před pauzou korigoval Mashike. Ve druhém poločase pak své vedení ještě navýšil, za hosty snížil Súkenník. Hradec si díky této výhře v čele soutěže vypracoval náskok tří bodů.
6' Leibl
30' Vašulín
40' Leibl
48' Vašulín
42' Mashike Sukisa
74' Súkenník (pen)
83' Leibl
45' Bazal
75' Súkenník
83' Opluštil
83' Quintero Batioja
Sestavy
Reichl – Mejdr, Donát, Leibl (89. Král), Urma – Kodeš, Rada (89. Soukeník) – Prekop, Dvořák, Vlkanova (86. Záviška) – Vašulín (70. Kateřiňák).
Na lavičce: Ottmar, Čech, Novotný
Trenér: Zdenko Frťala
Švenger – Urbanec, Opluštil, Hušek, Auer – Súkenník, Skopec (10. Sixta), Batioja, Bazal (46. Nabijev) – Mashike (60. Ahamada), Muleme (75. Diviš).
Na lavičce: Hrubeš, Prebsl, Řezáč
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Franěk – Hock, Leška • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Na hradecké všesportovce mohla propuknout radost už po sedmnácti vteřinách. Zahajovací Viktorie totiž rychle přišla o míč a Daniel Vašulín s ním orazítkoval tyč Švengrovy svatyně. Domácí to ovšem neodradilo od tlaku, který si záhy vytvořili a v šesté minutě už naplno oslavovali. Po centru se totiž míč i přes zákrok gólmana hostí nedostal z pokutového území, nýbrž poskakoval po brankové čáře. Toho si jako první všiml stoper Michal Leibl, který balón na onu druhou stranu lajny už dokopl.

Hosté se rychle snažili srovnat, nicméně měli problém se dostat přes domácí defenzívu. Navíc už v desáté minutě museli využít jeden ze tří slotů pro střídání. Už ve druhé minutě se potkal David Skopec s domácím hráčem a byť se po prvotním ošetření dobelhal za postranní čáru, záhy bylo jasné, že nemůže v utkání pokračovat. Nahradil ho tak David Sixta, který po zbytek zápasu přidělával domácím obráncům hodně práce.

Na další gól se nicméně ale čekalo až do 30. minuty. Jan Mejdr dostal přihrávku od Denise Donáta, z pravého křídla nacentroval do šestnáctky, a tam už stál připravený Daniel Vašulín, se kterým si už Milan Švenger neporadil. Ani potom se ale Hradec Králové z útočné poloviny příliš nestahoval a o deset minut později tak přišel týmový hattrick bílých barev. Byť hostující obránci reklamovali údajný ofsajd, jejich nevěnování se hře způsobilo, že se hned trojice domácích dostala i s míčem za jejich záda a byl to opět Michal Leibl, kdo se zapsal o kolonky střelce. To už ale Žižkovany probudilo a o dvě minuty později se radovali i oni. Rohový kop Jonase Auera si hlavičkou našel Elvis Mashike Sukisa a Michal Reichl byl poprvé překonán. Ve zbytku poločasu už se kromě žluté karty Josefa Bazala za protesty směrem k postrannímu sudímu nic nestalo.

Druhá polovina plynule navázal tam, kde první skončila. Domácí pokračovali v tlaku, nepouštěli hosty do žádného úniku, a to volně vyvrcholilo ve čtvrtou branku. Marek Opluštil nedokázal ubránit Erika Prekopa, který dostal míč na Daniela Vašulína. Ten měl navíc před sebou prakticky prázdnou svatyni, což jeho misi podstatně ulehčilo.

To opět vlilo elán do pohonných jednotek Pražanů a v minutě čtyřiasedmdesáté přišlo další snížení. Ve snaze uzmout míč, podrazil gólman Reichl nohy debutantovi v dresu Žižkova Ahamadovi. Nařízenou penaltu pak proměnil Igor Súkenník. To hosty ještě více probudilo, jenomže to také zažehlo oheň pod kotlem emocí, kterou musel řešit rozhodčí žlutými kartami. Po zbytek zápasu už se nic nestalo a Hradec se mohl radovat z výhry 4:2.