09.04.2021 | Petr Komárek | Zápas

Jihlava proti Třinci rozhodla v 86. minutě a poprvé na jaře vyhrála

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Páteční předehrávané utkání 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Jihlavou a Třincem přineslo vítězství domácího celku. Jediný a zároveň rozhodující gól zápasu vstřelil čtyři minuty před koncem Stanislav Klobása, který tak ukončil pětizápasové čekání Vysočiny na výhru. Jihlava zároveň ukončila sérii tří porážek v řadě a poprvé na jaře vyhrála, Třinec na jaře prohrál třetí zápas z pěti.
86' Klobása
bez branek
23' Lacko
50' Arroyo
38' Omasta
42' Tijani
45' Vaněk
90' Foltyn
Sestavy
Lancman – Peřina, Vlček, Štefánek, Křišťál – Červ, Lacko – Patrák (84. Selnar), Shudeiwa (65. Klobása), Ševčík (46. Arroyo) – Vedral.
Na lavičce: Číž, Pojezný, Svoboda, Ritter
Trenér: Aleš Křeček
Pastornický – Omasta, Gáč, Foltyn, Janoščín (76. Hýbl) – Celba (80. Stáňa), Vaněk,, Samiec – Weber (80. Attah), Puchel (65. Javůrek) – Tijani (46. Nieslanik).
Na lavičce: Adamuška, Buneš
Trenér: František Straka
Rozhodčí: Batík – Podaný, Líkař • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Hráno bez diváků

Komentář

První půlhodina zápasu 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY žádné velké šance nenabídla. Jedním z výraznějších momentů tak byla žlutá karta z 23. minuty, z rukou rozhodčího Batíka ji viděl jihlavský kapitán Lacko. O chvíli později mohl otevřít skóre jeho spoluhráč Patrák. Ten postupoval sám na třineckého brankáře Pastornického, nakonec ale nestihl ani zakončit. Ještě před pokutovým územím jej totiž dostihl soupeř a jeho únik zastavil. Na druhé straně se dostal k hlavičce Celba, mezi tři tyče však nezamířil. Neujala se ani kombinace mezi Vaňkem a Weberem po rohovém kopu. Prvně jmenovaný nacentroval do šestnáctky, dlouhým balonem nikoho z Třineckých nenašel.

První skutečná šance se naskytla až ve 37. minutě Patrákovi. Jednadvacetiletý útočník ovšem ani tentokrát třetí gól Vysočiny v jarní části druhé nejvyšší soutěže neobstaral. Centr z pravé strany do šestnáctky si sice dokázal zpracovat a následně se zbavil i bránícího protihráče. S ležícím Pastornickým si nicméně neporadil. Ze dvou pokusů nejprve trefil gólmanovo tělo, vzápětí šel jeho pokus vedle brány. Gól nepadl ani ve zbývajících minutách první půle, zato byly k vidění hned tři žluté karty. Všechny dostali hosté.

V 55. minutě převzal nahrávku zprava znovu Patrák a z hranice velkého vápna se rozhodl střílet placírkou do horní části Pastornického svatyně. Špatně si ale seřídil mířidla a třineckého muže s rukavicemi neohrozil. Podobně – ke vzdálenější tyči – to zkoušel hostující Samiec, který také nemířil přesně. Zanedlouho neměl Pastornický problém a zneškodnil přízemní pokus, k němuž se zdálky odhodlal Vedral. Po pasu Peřiny z levé strany si odražený míč našel Lacko, místo branky však zacílil do hráče, jenž se nacházel před ním. Zkraje poslední desetiminutovky přišlo další zakončení zpoza pokutového území. Vyprodukoval ho střídající Nieslanik, Lancman zasahovat nemusel.

Utkání na Vysočině pomalu spělo k bezbrankové remíze. Na ni ovšem nakonec nedošlo. V 86. minutě tečoval Peřinovu střelu Stanislav Klobása, balon změnil směr a zastavil se až v síti za Pastronického zády. Třinec zareagovat nedokázal, Jihlava si tak připsala první jarní vítězství.