10.04.2021 | David Sokol | Zápas

V souboji prvního s posledním Hradec Králové nezaváhal, Vyšehrad porazil 4:1

Foto: fchk.cz
Praha – Fotbalisté Hradce Králové porazili v 17. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vyšehrad 4:1 a v souboji prvního s posledním potvrdili roli favorita. O výhře Východočechů rozhodl hattrickem Daniel Vašulín, další zásah přidal Pavel Dvořák a za domácí pouze snižoval z penalty Josef Jakab. Hradec si připsal třetí výhru v řadě a v čele F:NL má náskok tří bodů před druhou Líšní. Vyšehrad prohrál počtvrté za sebou a stále se krčí na posledním místě tabulky.
66' Jakab (pen)
21' Vašulín
36' Vašulín
62' Dvořák
90' Vašulín (pen)
53' Kulig
64' Reichl
Sestavy
Ordelt – Kulig, Žilák (77. Hampl), Černý (77. Schneider), Šandera – Jakab, Kříž (53. Zaradny) – Suchan (46. Drobílek), Alexandr, Hezoučký (87. Vaněk) – Králíček.
Na lavičce: Borka, Burda
Trenér: Michal Zach
Reichl – Urma, Donát, Leibl, Mejdr – Kodeš, Rada (87. Soukeník) – Vlkanova (90. Král), Vašulín, Dvořák (90. Záviška) – Prekop (67. Novotný).
Na lavičce: Ottmar, Čech, Kateřiňák
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Denev – Vlček, Poživil • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Hráno bez diváků

Komentář

Souboj prvního s posledním začal zcela dle papírových předpokladů. Hru si do své režie jednoznačně vzali hosté, kteří pravidelně z vlastní obrany nakopávali dopředu, do akce často vysílali zejména na pravé straně Daniela Vašulína. A právě královéhradecká patnáctka se po několika neúspěších dočkala první trefy v utkání. Po faulu Kříže na pravé straně do vápna centroval Dvořák, Votroci míč nejprve dostali pouze na tyč, poté se ale díky dvěma šťastným odrazům balón dostal k číhajícímu Danielu Vašulínovi, který už neměl sebemenší problémy napálit střelu přímo pod víko odkryté svatyně.

Vyšehrad se v útoku na rozdíl od svého soupeře velice trápil, v podstatě celou první půlhodinu se nedokázal s míčem dostat na méně než třicet metrů od hostující branky. A když se už začínal v ofenzívě osmělovat a pomaličku ohrožovat Reichlovo vápno, přišel druhý úder Hradce Králové. Ten ve 36. minutě jako klasicky zahájil v obraně bleskovou kombinaci na několik málo doteků, kterou dostal na volného Otta Urmu. Hostující obránce poté z levé strany nacentroval na hranici malého vápna, kde nejvýš dokázal vyskočit Daniel Vašulín a šibalsky svou hlavičku umístil pod nohy skákajícího Ordelta.

V závěru prvního poločasu se sice domácí začali poměrně aktivně a i úspěšně drát dopředu, po pauze si ale vzali otěže zpět Votroci, zejména jejich kapitán Adam Vlkanova byl na začátku druhé půle hodně vidět. Netrvalo tak dlouho a hosté udeřili potřetí. V 62. minutě si vypracovali bleskový protiútok, který po centru z levé strany uklidil do sítě Pavel Dvořák. Domácí se ale ani přesto nevzdali a naopak se snažili využít toho, že Královéhradečtí v podstatě vyklidili útočnou polovinu.

A jejich snaha nakonec přinesla ovoce, jen čtyři minuty po třetím inkasování totiž hostující gólman Reichl tvrdě skosil do vápna pronikajícího Zaradnyho a z následné penalty nedal Reichlovi žádnou šanci Josef Jakab. Pražané se prosadili poprvé po 275 minutách a prolomení střelecké smůly je značně nakoplo, poslední půlhodina totiž skoro bez přestání drželi svého soupeře pod pokličkou. Hradec Králové však pokračoval ve své mistrovské defenzivní práci a sem tam také zahrozil z rychlého protiútoku.

Čtvrt hodiny před uplynutím hracím doby mohl definitivně rozhodnout Vašulín, toho ale neuvěřitelně nadvakrát zblízka vychytal Adam Ordelt. Nakonec se však Daniel Vašulín vytouženého hattricku přeci jen dočkal, v nastaveném čase totiž po průniku Vlkanovy dostali možnost zahrávat penaltu i hosté, kterou Votrok s patnáctkou na zádech chladnokrevně proměnil a upravil na konečných 4:1 z pohledu Východočechů.