14.04.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Blansko má třetí jarní výhru, doma porazilo Vlašim 2:0

Foto: Jiří Havel Nejezchleb
Blansko – Fotbalisté Blanska ve vloženém 18. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma porazili Vlašim 2:0 a zvítězili ve třetím z pěti jarních zápasů, navíc ve zbývajících dvou neprohráli. O výhře Blanska rozhodli svými góly v průběhu prvního poločasu Martin Sedlo a Kablan Davy Ngoma. Středočeši po předchozích výhrách nad Prostějovem a Líšní tentokrát vyšli střelecky i bodově naprázdno.
30' Sedlo
37' Ngoma
bez branek
2' Kopičár
61' Zinhasović
Sestavy
Halouska – Sukup, Aggoun, Helebrand, Sedlo – Vlachovský (80. Černín), Kopičár, Lahodný (66. Buchta), Ngoma (80. Koraksič) – Žák (80. Klusák), Lhotecký (74. Vasiljev).
Na lavičce: Chmiel, Kepl
Trenér: Martin Pulpit
Markovič – Breda, Broukal, Štochl, Zinhasovič (64. Dias) – Janda (64. Křišťan), Blecha, Průcha, Bassey – Jurásek (46. V. Svoboda), Červenka (76. Firbacher).
Na lavičce: Řehák, Zukal, Ruml
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Hanousek – Melichar, Slavíček • Stadion: Stadion na Mlýnské • Hráno bez diváků

Komentář

Fotbalisté Blanska v předešlých čtyřech jarních duelech, jak již bylo zmíněno, ani jednou neprohráli a navíc pouze jednou inkasovali, stejnou bilancí bez prohry se pyšnila i hostující Vlašim, která chtěla navázat na výhry z Prostějova a doma s Líšní.

Úvod utkání a de facto celý první poločas ale patřil jednoznačně domácím. Už ve druhé minutě byl blízko otevření skóre Vlachovský, ve skluzu ale na zadní tyči nedosáhl na prudký střílený balón. Po čtvrthodině hry zahrozil také Kopičár, který vyslal prudkou ránu, ale Markovič pokus směřující doprostřed branky bezpečně kryl. Chvíli nato prodloužil Žák míč z autu hlavou na Vlachovského, ten ale z oblasti penalty mířil těsně vedle.

Domácí nakonec využitých šancí litovat nemuseli, po půlhodině už se dostali do vedení. Po rohovém kopu zakončoval opět aktivní Žák, Markovič jeho pokus vyrazil pouze před sebe a u dorážky byl nejrychleji obránce Martin Sedlo, který otevřel gólový stav zápasu – 1:0. Blansko pokračovalo v aktivitě, ale další akce rezultovala jen v nepřesnou střelu. Sedm minut od úvodního gólu však domácí svůj náskok zdvojnásobili a opět v tom měl prsty Sedlo. Ten vyslal krásný centr do vápna na Kablana Davyho Ngomu a francouzský útočník se střelou k tyči nemýlil.

Do druhé půle tedy vstupovali Blanenští s dvoubrankovým náskokem, ale z něj mohli hosté brzy umazat. Janda ve vápně ve velké šanci ještě posunul míč Blechovi, ten ale zblízka napálil břevno. Hosté ucítili, že by to mohlo jít, a začali hrát aktivněji. Po hodině hry se celek z pod Blaníku dokonce dočkali snižující trefy, gól Červenky ale nemohl být uznán kvůli ofsajdu. I další nebezpečí tak Blansko přežilo.

To se s další šanci připomnělo až dvacet minut před koncem, kdy zajímavou akci předvedl Kopičár, jeho následný centr na ve vápně volného spoluhráče ale nepatřil do kategorie nejpřesnějších. V závěru Vlašim musel vrhnout všechny zbytky sil do útoku, jenže domácí obrana skvěle otupovala všechny náznaky šancí. Blechův pokus byl zablokován a další nebezpečné nákopy sebral brankář Halouska.

Blansko tak i po pátém utkání na jaře zůstalo neporaženo, navíc počtvrté neinkasovalo a drápe se tabulkou vzhůru vstříc jisté záchraně. Momentálně je desáté, Vlašimi patří šestá příčka.