15.04.2021 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov ztratil důležité body v boji o čelo tabulky, podlehl Jihlavě

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova v dohrávce 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli doma Jihlavě 2:4 a v souboji o čelo tabulky tak ztrácí na Hradec Králové pět bodů, ten má navíc zápas k dobru. Jihlava začala venku dobře díky gólu Štefánka. Na ten ještě stihl odpovědět Kopřiva, ale po pauze posunul k bodům Vysočinu Vedral. Na 3:1 zvýšil Klobása, ale naději na body dal ještě domácím Jurásek. Místo vyrovnání ovšem Prostějov v samotném závěru ještě jednou inkasoval z kopačky Selnara.
25' Kopřiva
78' Jurásek
18' Štefánek
51' Vedral
71' Klobása
90' Selnar
23' Píchal
72' Sus
25' Červ
52' Shudeiwa
67' Ritter
90' Klobása
Sestavy
Mucha – Machynek (59. Sečkář), Bala, Schuster (31. Stříž), Sus – Koudelka, Omale, Kopřiva (75. Dittmer), Zapletal (31. Jurásek) – Zlatohlávek (59. Spáčil), Píchal.
Na lavičce: Bárta
Trenér: Pavel Šustr
Lancman – Křišťál (73. T. Svoboda), Štefánek, T. Vlček, Peřina – Lacko (86. Tureček), Červ – Ritter, Shudeiwa (86. Selnar), Patrák (61. Klobása) – Vedral.
Na lavičce: Číž, Pojezný, Ševčík
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Dorušák - Hájek, Hurych • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Hráno bez diváků

Komentář

Prostějovští do třetího domácího zápasu během dubna nastupovali v roli favorita, čemuž nahrávala aktuální forma, tabulkové postavení i gólová produkce obou soupeřů v jarní části. Úvod a nakonec celá první půle tomuto předpokladu ale vůbec neodpovídala. Vysočina se poměrně brzy ujala iniciativy, trávila dlouhé minuty na útočné polovině s míčem na kopačkách a když už ho ztratila, okamžitě na soupeře vyvíjela enormní tlak při napadání.

V 18. minutě byla za svou snahu Jihlava odměněna. Její hráči sehráli roh nakrátko, a i když následný centr Omale odvrátil, uvolnil se Ritter a napálil míč do brankové konstrukce. Ten se ale odrazil přímo na nohu Róberta Štefánka, jenž ho uklidil k tyči a poslal hosty do vedení. To ale trvalo jen sedm minut, protože na druhé straně se do odraženého míče položil Jakub Kopřiva a s využitím clony před sebou ho dostal za Lancmana. To byla ale poněkud ojedinělá šance Moravanů a za stav 1:1 po první půli mohl být nakonec 1. SK rád.

Tu druhou začali Hanáci obrovskou šancí, kterou z vyložené pozice ve vápně neproměnil Zlatohlávek, a zákonitě tak přišel trest. Parádní centr z přímého kopu se snesl za zeď na číhajícího Červa, který si míč podržel, našel pasem Filipa Vedrala, jenž z bezprostřední blízkosti nezklamal a potvrdil pozici nejlepšího týmového kanonýra. Prostějov zareagoval dvojitým střídáním, ale zlatou ruku měl nakonec hostující kouč Aleš Křeček. Střídající Stanislav Klobása totiž nebyl na hřišti ani deset minut a už zvyšoval nádhernou ranou přímo k tyči na 3:1.

Poté se Vysočina přeci jen zatáhla a chvílemi si výsledek až příliš hlídala. Prostějov začal tlačit a jeden z postupných útoků nakonec přetavil v kontaktní gól. Omale stříleným pasem vyzval k teči Davida Juráska, který míč jen lehce lízl, na což nedokázal jihlavský gólman zareagovat. Další komplikace ale hosté nepřipustili, zkušeně drželi svého soka co nejdále od své branky a nepouštěli Hanáky vůbec k ničemu.

V poslední minutě nastavení pomohl v útočení i gólman Mucha, který spolu se svými spoluhráči čekal ve vápně na centr Koudelky. Po něm ale míč ukořistil Ritter, v přečíslení ho poslal na volného Jakuba Selnara a ten neměl problém z dálky trefit prázdnou bránu. Prostějov tak ukázal, že mu domácí prostředí nesvědčí, a zkomplikoval si cestu za postupem. Naopak Jihlava posílila svou pozici nad sestupovými vodami.