27.04.2021 | Petr Komárek | Zápas

Třinec porazil dvěma rychlými góly Omasty 2:0 Žižkov

Foto: fotbaltrinec.cz
Třinec – Fotbalisté Třince porazili v odložené dohrávce 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:0 Žižkov a po poslední výhře nad Vyšehradem udělali další důležitý krok k záchraně. Slezané rozhodli o triumfu už v úvodní desetiminutovce, kdy se hned dvakrát v krátkém sledu prosadil Tomáš Omasta. Pro pětadvacetiletého třineckého obránce šlo o vůbec první góly v tomto soutěžním ročníku.
2' Omasta
10' Omasta
bez branek
bez karet
38' Hušek
80' Mashike Sukisa
Sestavy
Adamuška – Celba (84. Bolf), Gáč, Foltyn, Hýbl (67. Janoščín) – R. Vaněk I., Samiec – Omasta, Weber, Javůrek (62. Puchel) – Mu. Tijani.
Na lavičce: Pastornický, Buneš, Habusta, Attah
Trenér: František Straka
K. Hrubeš – Řezáč (46. Bezdička), Hušek, Pudil, Auer – Sixta (65. D. Richter), Súkenník – Bazal (73. Nabijev), Zoubele (73. Pázler), Urbanec – Mashike Sukisa.
Na lavičce: Švenger, Žežulka, Petrlák
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: D. Černý – Matoušek, Vejtasa • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Hráno bez diváků

Komentář

Domácím vyšel vstup do utkání. Samiec si narazil s Hýblem a poté vyslal dalekonosnou střelu zpoza vápna. Žižkovský brankář Hrubeš balon neudržel v rukavicích a ten se tak dokutálel k pravé tyči, u které ho do sítě dorazil pohotový Tomáš Omasta. Na konci úvodní desetiminutovky se třinecký obránce radoval znovu. Tentokrát si do blízkosti pravé tyče naběhl na dlouhý centr z kopačky Webera, který obloučkem o vzdálenější tyč umístil do brány. Hrubeš se jen ohlédl.

Viktoria sice zareagovala územní převahou, příležitost k návratu do zápasu si ovšem nevypracovala. Naopak ve 24. minutě se kousek za velkým vápnem osmělil Javůrek a jeho pokus letící těsně nad zemí orazítkoval bližší tyč. Za čtvrt hodiny se rozhodl ze střední vzdálenosti zakončovat hostující Sixta. Adamuška střelu k tyči vytěsnil mimo, vzápětí míč uzmul do své moci před dobíhajícím soupeřem.

Třinecké vedení mohl v závěru prvního poločasu ztrojnásobit zadák Celba, po pasu z levé strany nicméně hlavičkoval vedle Hrubešovy brány. Žižkovu se naskytla šance na snížení skóre krátce před uplynutím hodiny hry. Bazal si na pravém křídle udělal prostor k odcentrování do šestnáctky. Tam našel spoluhráče Mashikeho Sukisu, útočník z Konga ale hlavou netrefil balon vůbec ideálně a poslal ho daleko od prostoru mezi třemi tyčemi.

Zanedlouho sebral Weberovi gól zákrokem proti povedené střele Hrubeš. Nigérijec Tijani se k dorážce nedostal, protože jej zradilo zpracování. V 82. minutě převzal Mashike Sukisa přihrávku zády k brance, otočil se a jeho dobře umístěnou ránu k pravé tyči vyrazil Adamuška na roh. Pět minut před vypršením řádné hrací doby pomohla domácímu gólmanovi k udržení čistého konta branková konstrukce. Po centru Nabijeva do ní hlavičkoval střídající Pázler.

Třinec si po druhé výhře v řadě polepšil v tabulce na jedenáctou pozici. Žižkov je nadále osmý.