14.04.2021 | Petr Šatalík | Zápas

Hradec Králové porazil zachraňující se Táborsko a pokračuje ve vítězné sérii

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Fotbalisté Hradce Králové porazili ve vloženém 18. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím hřišti Táborsko 3:0 a dál pokračují ve vítězné sérii. Pod v pořadí čtvrtou výhrou v řadě se podepsal dvěma góly z pokutových kopů Jakub Rada a třetí přidal Denis Donát. Votroci tak dál mají v čele tabulky F:NL náskok tří bodů před druhou Líšní, Jihočeši i po tomto kole zůstanou na sestupové třinácté pozici.
34' Rada (pen)
68' Rada (pen)
84' Donát
bez branek
79' Donát
45' Liepa
68' Holiš
Sestavy
Reichl – Čech, Donát, Leibl, Urma – Kodeš, Rada (88. Soukeník) – Prekop (62. Záviška), Dvořák (88. Kateřiňák), Vlkanova (83. Doležal) – Vašulín.
Na lavičce: Ottmar, Král, Novotný
Trenér: Zdenko Frťala
Slávik – Tusjak, Holiš, Penc, Dybala – Havrda (71. Janošík), Liepa, Icha (46. Boula), Vozihnoj (83. Kubovský) – Nielsen (9. Čapek, 71. Provazník), Majka.
Na lavičce: Zadražil, Ndiaye
Trenér: Sergejs Golubevs
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Matoušek • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Utkání Hradce s Táborskem začalo dlouhým vysokým pasem na hostujícího Nielsena, jenž se už v páté minutě dostal do slibné šance ve vápně Votroků. Než však stihl zakončit, Donát mu ukopl míč a trefil i nohu a fotbalista Jihočechů musel následně pro zranění střídat. Na druhé straně zahrozil vzápětí Leibl, jeho pokus z větší vzdálenosti ale neměl šanci zaskočit pozorného brankáře Slávika.

Na další zajímavou akci si přihlížející museli počkat až do minuty jednadvacáté. Standardní situace z nebezpečné vzdálenosti na ose hřiště se ujal Rada a proti jeho skvěle umístěné ráně musel Slávik vytáhnout zákrok z kategorie zázračných.

Klíčovým okamžikem první půle byla minuta s pořadovým číslem třicet tři. Prekop se po rohovém kopu Hradce srazil ve vápně se spoluhráčem Dvořákem a také Čapkem. Pak se poroučel k zemi. Sudí Ginzel okamžitě a nekompromisně nařídil pokutový kop. Toho se s notnou dávkou sebedůvěry ujal Jakub Rada, jenž nechal Slávika skočit doleva. Sám vypálil doprava a Votroci vedli 1:0! Stejné skóre platilo i po závěrečném hvizdu prvního poločasu.

Táborsko předvádělo nejlepší fotbal na začátku druhé poloviny duelu. Majka však Reichla na přední tyči nepropálil a Havrdova přihrávka do úniku byla příliš prudká. Do šancí se ale Jihočeši dostávali i nadále. Když Hradečtí Leibl ani Prekop neuspěli hlavou, přihlásil se o gól Čapek, jeho ránu ale obrana Votroků srazila mimo tři tyče. Poté, co Dybala neuspěl ve své šanci a jeho hlavička z bezprostřední blízkosti zamířila nad břevno svatyně Votroků, byl nadějím na zisk bodů pro jeho tým konec.

Následně se totiž v osmašedesáté minutě pískala další penalta pro Hradec, důvodem toho byla Holišova ruka, která ve vápně zastavila střelu Rady. Jakub Rada se pak sám postavil k druhé penaltě v utkání. A zahrál ji úplně jinak než tu první. K tyči tentokrát vůbec nemířil, zato míč pořádně podkopl a ten tak zasáhl břevno. Ke štěstí Votroků a smůle Táborska se od něj odrazil do sítě a Východočeši vedli 2:0! Domácí brankář Reichl se pak musel ještě jednou předvést, když skokem k tyči chytil hlavičku Pence.

Následně už ale Votroci zcela dominovali. Vašulínova rána z otočky byla ještě sražena na roh. O chvíli později nacentroval do vápna Táborska střídající Záviška. Dvořákovi zpracování pro sebe sama nevyšlo. K míči se však jako rozjetý rychlík přiřítil Denis Donát, jenž ho tvrdou ranou z bezprostřední blízkosti poslal v 84. minutě nechytatelně k levé tyči – 3:0! V závěru se ještě snažil skóre kosmeticky upravit Doležal, ale Slávik byl proti, takže Jihočeši prohráli s Votroky poměrem 0:3. Hradec tak upevnil své místo na čele ligy a potvrdil tak zájem o postup mezi tuzemskou smetánku.