18.04.2021 | Petr Šatalík | Zápas

Hradec Králové nadále vládne! Třinec srazil proměněnou penaltou

Foto: fchk.cz
Hradec Králové - Fotbalisté Hradce Králové se osamostatnili na čele FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY! V rámci 19. kola zapsali další tři body v souboji s Třincem, když zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem 1:0! Rozhodující moment zápasu přišel ve 33. minutě, po faulu na Prekopa proměnil nařízený pokutový kop Jakub Rada. Náskok hradeckých Votroků na druhou Líšeň tak znovu činí tři body.
33' Rada (pen)
bez branek
44' Prekop
55' Vlkanova
75' Leibl
90' Vašulín
41' Janoščín
43' Javůrek
49' Samiec
Sestavy
Reichl – Čech, Donát, Leibl, Urma (88. Novotný) – Kodeš, Rada – Prekop (71. Král), Dvořák, Vlkanova (90+1. Doležal) – Vašulín.
Na lavičce: Ottmar, Soukeník, Kateřiňák, Záviška
Trenér: Zdenko Frťala
Adamuška – Omasta, Bedecs, Habusta, Janoščín – Celba, Vaněk, Weber (57. Tijani), Hýbl (87. Gáč), Javůrek (71. Attah) – Samiec.
Na lavičce: Pastornický, Bolf, Buneš, Puchel
Trenér: František Straka
Rozhodčí: Matějček - Šimáček, Flimmel • Stadion: Všesportovní stadion • Hráno bez diváků

Komentář

Duel Votroků s Třincem se rozjížděl zvolna. Hradečtí sice měli zřetelnou územní převahu, Třinečtí však důsledně bránili a Východočechy do větších šancí delší dobu nepouštěli. Sami měli naopak náznaky příležitostí. Střela Janoščína po rohovém kopu neprošla skrz chumel fotbalistů před domácí svatyní. Zakončení Samiece zase zvládla defenzíva svěřenců Zdenka Frťaly srazit mimo tři tyče.

Až poté se osmělili také Hradečtí, nepříliš důrazná hlavička Vašulína však míč mezi tři tyče nenasměrovala. A pak se jako blesk z čistého nebe dostavila klíčová dvaatřicátá, respektive třiatřicátá minuta. Nejprve byl ve vápně Třince sražen Prekop Janoščínem zezadu k zemi. Sudí Matějček zadul do píšťalky a odpískal pokutový kop pro Východočechy. Penaltovým specialistou Votroků je Jakub Rada, jenž vzal odpovědnost na svá bedra a přízemní ranou k levé tyči bezpečně překonal Adamušku, jenž šel na opačnou stranu – 1:0 pro Hradec.

Slezané sice hned po rozehrání zahrozili hlavičkou Samiece, ale to bylo z jejich pohledu v prvé půli vše. V jejím závěru se pak ještě museli bát, když se Dvořák zorientoval na kraji vápna a vypálil přízemní ránu, kterou však Adamuška nohou zastavil. Po poločase tak vedli Votroci 1:0.

Druhá půle byla mnohem fotbalovější z obou stran a nabídla také více šancí. Hned po jejím zahájení měl možnost Prekop, jehož pokus z hranice vápna však srazila obrana Slezanů na roh. V 52. minutě se musel vyznamenat brankář Reichl, který parádním zákrokem vyrazil sraženou ránu Janoščína, která mířila k bližší tyči.

Hradečtí produkovali další šance, ale branky se jim nedařilo docílit. Dvořákův těžký kop z hranice vápna proskákal kolem tyče, Prekopova rána zpoza šestnáctky mířila jen do středu brány, kde byl připravený Adamuška. V 69. minutě domácí obrana nejprve zblokovala první pokus Janoščína, kapitán Třince se ale po chvilce dostal k další střele, která se krásně stáčela k zadní tyči a jen famózní Reichlův zákrok, kdy rukou posunul míč těsně za svou brankovou konstrukci, zabránil Slezanům ve srovnání.

Kolem 60. minuty měl Třinec krátce převahu, pak ale předal otěže zpět domácím, kteří v závěru chtěli své vítězství zpečetit. Ideální pas Rady z volného kopu následovala ještě dokonalejší hlavička Vašulína z malého vápna, skončila však pouze na brankové konstrukci. Stejný hráč pak mohl rozhodnout ještě třikrát, nejprve ranou zpoza vápna minul, následně v nejspíš největší šanci mířil nepřesně na zadní tyč, když mohl ještě přihrávat na Vlkanovu. Poslední pokus z úhlu už obrana Slezanů projít nenechala. Votroci tak svou výhru neznásobili. Přesto ale získali neskutečně cenné tři body za hubené vítězství 1:0 a v tabulce se znovu osamostatnili na prvním místě.