17.04.2021 | Johan Čáp | Zápas

Líšeň v televizním utkání přehrála Chrudim, kanonýr Málek se trefil dvakrát

Foto: Aleš Vladyka (mfkchrudim.cz)
Chrudim – Líšeň zvládla v tomto týdnu i podruhé zvítězit. Po středeční výhře nad Duklou se postavila v rámci zahajovacího duelu 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY páté Chrudimi. Proti Východočechům se sice svěřenci Milana Valachoviče dlouho nedostávali do šance, po půlhodině ale udeřil Jan Silný a dal hostům herní impuls. Hra se poté obrátila, což jen korunoval ve druhém poločase krásnou ranou Jaroslav Málek. Líšeňský kanonýr se trefil těsně před koncem i podruhé z penalty. Líšeň se po výhře 3:0 bodově vyrovnala Hradci Králové a minimálně do neděle se votroků udrží na čele tabulky.
bez branek
29' Silný
59' Málek
85' Málek (pen)
67' Verner
55' Šteigl
76' Silný
Sestavy
Zíma – D. Hašek, Drahoš, Fofana – Řezníček, Breda (86. Hlavsa), Verner, Sokol (70. Kang-hjon), Juliš (46. Rybička) – Látal (46. Kesner), Mužík (75. Havlena)
Na lavičce: Janda, Vencl
Trenér: Jaroslav Veselý
Veselý – Bednář, Otrísal, Ševčík, Lutonský – Kučera – Minařík (46. Šteigl), Málek (90. Fall), Matocha (87. Jeřábek), Krška (90. Reteno Elekana) – Silný (83. Zikl)
Na lavičce: Vítek, Szotkowski
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Černý – Kotalík, Váňa • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Hráno bez diváků

Komentář

Chrudimi v posledních kolech vinou koronavirového onemocnění, zranění i karetních trestů chybělo šest hráčů základní sestavy. Trenér Jaroslav Veselý proti Líšni už mohl počítat s několika navrátivšími, ani tak ale Východočeši nemohli vyrukovat s nejsilnější sestavou.

Přesto se Chrudimi proti neoblíbenému soupeři, kterého ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE ještě nikdy neporazila, ze začátku dařilo. Byla více na míči, předváděla aktivní napadání. Přesnou střelbu ale pátý tým tabulky nepřidal, líšeňský brankář Vlastimil Veselý byl velmi dlouho bez práce.

Chrudimskou aktivitu rozčísl v 29. minutě znenadání líšeňský útočník Jan Silný, který zůstal při standardní situaci nehlídán a po zpracování centru v šestnáctce poslal míč z voleje přesně k tyči. Domácí se ve zbytku první půle k větším šancím nedostali. Pouze Dominik Hašek těsně před pauzou pálil přímo doprostřed branky, což vyřešil brankář Veselým rutinním zákrokem.

Východočeši se pokusili s vývojem duelu něco udělat, na hřiště přišli po pauze Rybička a Kesner. Chrudim se osmělila, jenomže své šance neproměňovala. Verner trefil kupříkladu z dobré pozice jen tyč. Naopak Líšeň s produktivitou problém neměla, Jaroslav Málek v 59. minutě nádhernou ránou ze standardky trefil přesně šibenici.

Chrudim se ještě nevzdávala, Rybičkovu trefu z malého vápna ale rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. Drahoš poté pálil po náběhu na zadní tyč těsně vedle líšeňské brány. V závěru zbytek domácích nadějí na zvrat utlumil Fofana, který stáhl unikajícího Kučeru ve vápně. Následnou penaltu nekompromisně proměnil Jaroslav Málek. V sezóně šlo o jeho 11. trefu, čímž se vyrovnal v čele tabulky kanonýrů F:NL chrudimskému Ladislavu Mužíkovi.

Líšeň se díky výhře 3:0 bodově vyrovnala prvnímu Hradci Králové, Chrudim zůstává minimálně do neděle na páté pozici.