30.04.2021 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Prostějov vyhrál v Ústí nad Labem a minimálně do soboty je druhý

Foto: 1skprostejov.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Prostějova vyhráli v páteční předehrávce 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Ústí nad Labem 2:1 a minimálně do zítřejšího zápasu Líšně se na úkor Moravanů posunuli na druhou pozici. O výhře Prostějova rozhodli svými góly v prvním poločase Zlatohlávek a Kopřiva, za domácí po pauze snižoval Prošek. Ústí potřetí za sebou padlo, Prostějov tři zápasy neprohrál.
50' Prošek
19' Zlatohlávek
34' Kopřiva
9' Bílek
61' Miskovič
32' Píchal
45' Bala
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Glöckner, Brak, Bílek – Miskovič (72. Gollnack), Jiránek (46. Chodora) – Prošek (80. Cantin), Čičovský (46. Kušej), Emmer – Koubek (72. Ikugar).
Na lavičce: Němec, Hudec
Trenér: Jaromír Jindráček
Mucha – Machynek (80. Šmehyl), Schuster, Bala, Sečkář (69. Zapletal) – Koudelka (90+1. Spáčil), Omale, Kopřiva, Jurásek – Píchal, Zlatohlávek (80. Matoušek).
Na lavičce: Bárta, Bialek, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Ulrich – Poživil, Líkař • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Hráno bez diváků

Komentář

První vážnější šanci přinesla 10. minuta, kdy na slibný centr Davida Juráska nedosáhl domácí obranou zapomenutý Jakub Kopřiva. Záložník Prostějova měl před sebou odkrytou bránu. Za čtyři minuty předal David Píchal míč ve velkém vápně Tomáši Zlatohlávkovi, kterému v zakončení scházela razance. Hosté udeřili až z nejméně očekávané situace v 19. minutě, kdy špatnou rozehrávku domácího brankáře ztrestal za asistence Davida Píchala a Jana Koudelky Tomáš Zlatohlávek.

Hned v následující minutě zahrozil Prostějov z přečíslení čtyři na jednoho znovu. Jakub Kopřiva nalezl volného Davida Píchala, když své předchozí zaváhání odčinil výborný Marián Tvrdoň. Aktivita hostů vyústila ve druhou trefu ve 34. minutě, kdy se Jakub Kopřiva svým osmým přesným zásahem v letošním ročníku prosadil přízemním pokusem k levé tyči.

Před přestávkou si Ústí nad Labem vytvořilo ojedinělou šanci, Václav Prošek ze středu při střele z první svůj vysněný cíl přestřelil. Do šaten odcházelo šťastnější mužstvo Prostějova, přestože pro zajímavost stav rohových kopů po první půli činil 6:0 ve prospěch Army.

Do druhé půle vstoupili domácí jako vyměnění, ve 48. minutě orazítkoval Michal Bílek z přímého volného kopu břevno. O dvě minuty později se Severočeši dočkali snížení, když střídající Vasil Kušej založil gólovou akci pro Václava Proška. Kapitán Ústí nad Labem z ostrého úhlu překonal Filipa Muchu.

Aktivita svěřenců Davida Jarolíma následně trochu opadla, naopak z protiútoku tři na nikoho se hosté zásluhou Davida Píchala prosadili. Branka ale nebyla uznána pro ofsajd. V první minutě nastavení měl na hlavičce při „power-play“ vyrovnání brankář Marián Tvrdoň, který po centru Vasila Kušeje hlavičkoval pár decimetrů vedle tyče.

V závěrečných sekundách Prostějov své těsné vedení udržel a potvrdil venkovní neporazitelnost a roli nejlepšího venkovního týmu soutěže. Pro změnu Arma se v domácím prostředí dále trápí, z pěti zápasů na jaře získala pouhých pět bodů.

Ohlasy trenérů

David Jarolím (asistent trenéra FK Ústí nad Labem): „První poločas byl ustrašený, nedostupovali jsme hráče, kteří měli prostor v útočné fázi. Prostějov byl směrem dopředu výborný, měl rychlé přechody, ale góly, které jsme obdrželi, jsme soupeři doslova zbytečně namazali. První gól padl po špatné rozehrávce, před druhou obdrženou brankou máme míč na kopačce, místo odkopu míče k bráně soupeře z toho byl aut pro soupeře. Následně jsme nezachytli protihráče, co nám zaběhl za záda a potrestal nás. O přestávce jsme si důrazněji řekli, že nasazení a pohyb by měl vypadal jinak. Chci hrát útočný fotbal odzadu, ale to neznamená, že budeme hrát naivně a bez určité agresivity. Nestačí hrát pouze jeden poločas a bez důrazu na body pomýšlet nemůžeme.“

Pavel Šustr (1. SK Prostějov): „Pro nás se jedná o cenné vítězství, protože Ústí nad Labem je tým, který se pohybuje v horních patrech soutěžní tabulky. Věděli jsme o kvalitách soupeře, na sever Čech jsme jeli s pokorou a cílem alespoň bodovat. Díky dobrému přístupu hráčů jsme utkání zvládli vítězně. Bilance venkovních zápasů je krásná, nezažil jsem takovou ani jako hráč. Bohužel výsledky nepotvrzujeme doma, na druhou stranu bych chtěl, abychom podobnou sérii udělali i doma. Cíle od začátku sezóny máme nastaveny spíše výkonnostně, to znamená pracovat s mladými hráči a hrát fotbal, který by se alespoň částečně líbil.“