04.05.2021 | Adam Kodet | Zápas

Hradec otočil zápas s Prostějovem a zvýšil náskok na prvním místě

Foto: fchk.cz
Prostějov - Fotbalisté Hradce Králové v předehrávce 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Prostějovem 2:1. Domácí šli do kabin po prvním poločase s vedením díky trefě Juráska šest minut před poločasem. Hosté ovšem vyrovnali po pauze zásluhou Vlkanovy a po více než hodině hry otočil skóre Pavel Dvořák. V závěru ještě bylo rušno před brankářem Reichlem, ale Východočeši vedení uhájili a jsou blízko zajištění postupu do nejvyšší soutěže.
39' Jurásek
51' Vlkanova
65' Dvořák
10' Zlatohlávek
23' Omale
45' Sus
70' Matoušek
84' Mucha
86' Bialek
35' Král
54' Vašulín
59' Mejdr
90' Reichl
Sestavy
Mucha – Machynek (27. Šmehyl), Bala (79. Bialek), Sus, Sečkář (62. Matoušek) – Jurásek, Omale (79. Spáčil), Kopřiva, Zapletal – Koudelka – Zlatohlávek (79. Langer).
Na lavičce: Bárta, Dittmer
Trenér: Pavel Šustr
Reichl – Mejdr, J. Král, Donát, Urma – Kodeš, J. Rada – Prekop (87. Kateřiňák), P. Dvořák, Vlkanova (90. Soukeník) – Vašulín (63. Záviška).
Na lavičce: Ottmar, Čech, Vučić, Novotný
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Hrubeš - Paták, Kubr • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 104

Komentář

Hradečtí vstupovali do šlágru kola a střetu prvního týmu se třetím s vidinou toho, že pokud bodově uspějí, mílovým krokem se přiblíží vytouženému postupu. A jejich vstup do zápasu podle toho vypadal. Hrálo se téměř výhradně na útočné polovině Východočechů a když ne, míč soupeři nepůjčovali ani na té obranné. Defenzívu Hanáků zaměstnávala v úvodu zejména dvojice Vlkanova-Vašulín. Oba se v 9. minutě dostali do přečíslení, Vašulín střelou po zemi nechal vyniknout brankáře Muchu. O 10 minut později si role vyměnili a zakončoval hradecký kapitán ranou na bližší tyč, Mucha byl však spolehlivý.

Ve druhé polovině poločasu se také dvakrát připomněl Prekop. Ten nejprve vyslal parádní dalekonosný pokus, na který Mucha zareagoval na poslední chvíli, ale exkluzivním zákrokem vyškrábl míč mimo tři tyče. A když se neujala ani kombinace Prekopa nakrátko s Vašulínem, přišel trest. Po autovém vhazování se od soupeře odpoutal David Jurásek a vybojovaný prostor zužitkoval fantasticky zakroucenou ranou z 25 metrů přímo do vzdálenějšího vinglu. Před koncem půle ještě Vlkanova spálil šanci a přestřelil branku z bezprostřední blízkosti po kolmici od Urmy, Prostějov tak po prvním poločase vedl zázračně 1:0, když vystřelil jen jedinkrát na branku.

Hradec ale nesložil zbraně a trpělivým a cílevědomým výkonem kontroloval hru a nenechával nikoho na pochybách, že by si měl body z Hané nechat ujít. Kapitán Adam Vlkanova byl jasně nejaktivnějším mužem na hřišti a za svou aktivitu byl po právu odměněn. V 51. minutě si to namířil středem hřiště vstříc prostějovské brance, na nic a na nikoho nečekal a tvrdou ranou do středu brány srovnal skóre.

Vyrovnaným stavem se ale Votroci nenechali ukolébat a nadále podnikali výpady do prostějovské obrany. Vlkanova stříleným pasem vyzval Vašulína k teči a míč už mířil do sítě, na brankové čáře ho ale přeci jen Dokázal odvrátit Sečkář. Po rohovém kopu v 65. minutě už bylo ale vše jinak. Do té doby nenápadný Pavel Dvořák si našel odražený míč a hlavou zařídil obrat. Ofenzivní univerzál skóroval ve čtvrtém zápase v řadě a ukazuje se jako klíčový muž jarní části pro svůj tým.

Moravané byli naopak po celý zápas směrem dopředu neškodní. A když už se dostali dobrým pohybem do slibné pozice, zasáhla bezchybná a spolehlivá defenzíva Hradeckých obranným skluzem, dobrou poziční hrou nebo čistým odebráním míče. Závěr zápasu přinesl dvě velké šance pro hradeckého Radu, ale jejich neproměnění ho nemuselo mrzet. Hradec Králové oplatil soupeři podzimní porážku, odvezl si z Hané všechny body a znovu se posunul o krok blíž vysněnému postupu.